Gündelik hayatın eve kapandığı, dağıtımların aksadığı bu dönemde Arredamento Mimarlık, yeni sayısını ücretsiz ve dijital erişim imkanıyla okuyucularına ulaştırıyor. “Kanayan Yaramız Yeni Milli Mimarimiz: Ne O Osman Ne O Selçuk” başlığını merkezine alan 340. sayı, Türkiye mimarlık ortamında güncel tarihselci eğilime odaklanıyor.
Selçuklu ve Osmanlı mimarlığını güncele uyarlama meselesi, son yıllarda Türkiye’de çok tartışılmaya başlanan “boş-sorun”lardan biri. Sayısız “gerçek” mimari, kentsel, metropolitan, ulusal ve uluslararası sorunla yüzyüze olan bir ülkede bu yeni tarihselcilik mavrası reel dertlerle uğraşmaktan kaçınma anlamına geliyor. Çoğunlukla da hedef saptırtma amacına yönelik oluyor. Gündemdeki yerini neredeyse 90 yıl önce kaybetmiş bir ideolojik meseleyle uğraşılıp duruluyor. Mayıs-Haziran sayısında Uğur Tanyeli, İlhan Tekeli, Bülent Batuman, Jale Nejdet Erzen, Aysim Türkmen, Esra Bici Nasır, Namık Erkal ve Aydan Balamir konuyu historiyografik, sosyolojik veya sarkastik farklı perspektiflerden bakarak tartışıyorlar.
Yeni sayıda, Covid-19 salgınında yitirdiğimiz mimar, yazar, eğitimci Michael Sorkin’i, 45 yılı aşkın dostluklarının anılarıyla Suha Özkan anlatıyor.
Yakın tarihte yitirdiğimiz bir diğer önemli mimar Şevki Pekin’e ayrılan sayfalarda, Pekin’in mesleğe katkıları Hasan Çalışlar, Neslihan Dostoğlu, Burçak Pekin, Ömer Pekin, Nuray Saatçioğlu Uygur, Walter Stelzhammer, Ayşe Şentürer, Zehra Uçar ve Şebnem Yücel’in metinleriyle anılıyor.
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS) katkılarıyla yayınlanan “Opus Caementicium” başlıklı dizinin ikinci bölümünde, Türkiye’de son birkaç yıl içinde ortaya konmuş yapılar arasında en fazla ses getirenlerden biri olan Troya Müzesi’ni, Pınar Gökbayrak değerlendiriyor.
Alexander Kudimov ve Daria Butahina’nın yürütücülüğünde faaliyet gösteren Moskovalı tasarım stüdyosu Ruetemple’ın iç mekan tasarımlarından bir seçkinin tanıtıldığı yeni sayıda Murat Çağlayan’ın makalesi bir hamam yapısını doğrudan aile geçmişi ve kişisel tarihi verileri kullanarak anlatıyor. Pınar Koç ve Uğur Tuztaşı’nın yazısı ise Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile Kunst- und Ausstellungshalle yapıları üzerinden mimarlıkta tesir konusunu kuramsal bir çerçevede yeniden gündeme taşıyor.
Arredamento Mimarlık’ın 340. sayısını ücretsiz indirmek için buraya tıklayın.
Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz. Derginin 2017-2020 yıllarına ait sayılarına ise Dergilik, Türk Telekom E-Dergi, Vodafone dMags Dergi ya da PressReader uygulamaları üzerinden ulaşabilirsiniz.