ARREDAMENTO MİMARLIK’ın Kasım Sayısı Çıktı!

Kasım sayısı ile raflarda yerini alan Arredamento Mimarlık’ın yeni dosya konusu: “Farklı Kaydet: Dijital Olarak Üretilmiş Mimari İçeriklerin Arşivlenmesi”.

1980’lerden bu yana mimari proje üretimi ağırlıklı olarak bilgisayar ortamında gerçekleşiyor. Bir dönem, bu durumun mimarlığı nasıl etkilediği ya da dönüştürdüğü farklı açılardan tartışılan bir konuyken, mesele bugün eski pırıltısını yitirmiş görünüyor. Diğer yandan bilgisayarlar, mekan yaratmanın aracı ya da ortağı olmanın ötesinde, neredeyse mekanın kendisi olmaya kadar vardırdı işi. Mimari proje üretimini hızlandıran, ölçeğini değiştiren, görece olarak kolaylaştıran bu durum fikrin ve temsil sistemlerinin zenginleşmesi gibi sayısız olumlu sonuca rağmen, hala türlü bilinmezlikler içeriyor. SALT’ın Kalebodur işbirliğiyle 2017’de başlattığı “Farklı Kaydet” program serisi kapsamında, Melis Cankara’nın konuk editörlüğünde hazırlanan dosya Ann Baird Whiteside, Aliza Leventhal, Pınar Sezginalp, Yasemin Türkyılmaz-van der Velden ve Tayfun Gürkaş’ın katkılarına yer veriyor.

Eylül ayında yaşamını yitiren mimar, akademisyen Atilla Yücel’in; Funda Uz, Pelin Derviş ve Aydan Balamir’in metinleri ile anıldığı 325. sayı, 2007’de Garanti Galeri ve Osmanlı Bankası Müzesi’nde gerçekleşmiş olan “Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar” başlıklı sergi kapsamında Uğur Tanyeli ile Atilla Yücel’in yaptıkları söyleşiyi de sayfalarına taşıyor. Sayıda Dilek Öztürk ve Şebnem Yalınay Çinici, Alper Derinboğaz’ın İstanbul Kültür Sanat Vakfı 4. İstanbul Tasarım Bienali’ne paralel olarak Versus Art Project’te gerçekleştirdiği “Space Graph” sergisini tartışıyor.

Kasım sayısı; Hollandalı mimarlık grubu MVRDV’nin, Seul’ün Incheon Havaalanı yakınında yapımını tamamladığı sanat ve eğlence merkezi “The Imprint”in yanısıra Elena Sacco ve Paolo Danelli’nin yürütücülüğündeki Milano merkezli DAP Studio’nun yakın tarihli dört projesi ve İranlı CAAT Studio’nun iki konut yapısını inceliyor. Sayıda ayrıca İstanbul’dan YOO Mimarlık’ın 2015-2018 aralığında hayata geçen dört projesi ile A4 Mimarlık’ın tasarımı olan YTONG Yönetim Merkezi ve Portekizli mimar Valdemar Coutinho’nun Atlantik Pavyonu da tanıtılıyor.

Binat İletişim ve Danışmanlık bünyesinde yayınlanan Arredamento Mimarlık’ın 325. sayısı, başta D&R, İnkılap, Nezih, Remzi, Dost, Turan gibi kitabevleri olmak üzere CarrefourSA, Migros, Macro gibi zincir mağazalar ve büyük şehirlerin işlek yerlerindeki satış noktalarından edinilebilir. 

Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz. Derginin 2017-2018 yıllarına ait sayılarına ise, App Store ya da Google Play üzerinden Turkcell Dergilik uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz.