(TAG Platform) TASARIM AVI Adana’nın Adsız TASARIM ve TASARIMCILARINI Keşfetti!

TAG Platform’un 2015 yılında başlattığı, atölye çalışmaları ve sosyal medya kampanyaları aracılığıyla  “Tasarım nedir, Tasarım nerededir, Kim tasarlar, Kimin için tasarlar, İyi tasarım nedir ve nerededir?” gibi sorularla gündelik hayatta tasarımın yerini ve toplumdaki tasarım algısını araştıran  “Tasarım Avı”nın üçüncü atölye çalışması 26 Ocak – 3 Şubat 2017 tarihleri arasında Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması UMÖB 17.5 kapsamında Adana’da gerçekleşti.

Tasarım Algısını ve Fiziksel Çevre Bilincini Geliştirme Platformu (TAG Platform) ekibinden Bilge Erdem ve Neslihan İmamoğlu yürütücülüğünde Aram Çaçan, Berkay Ateş, Fidan Anzurova, Hakan Ilıkoba, İpek Helvacı, Kübra Gülhan, Musa Bektaş, Resul Aslıbay , Rüveyda M. Kaplan ve Sidar Alışık‘ın katılımıyla gerçekleşen “Tasarım Avı” atölyesinde Adana’nın adsız tasarım ve tasarımcıları keşfedildi.

Atölyenin ilk aşamasında katılımcılar TAG Platform’un çalışmaları hakkında bilgi edindi. Daha önce İzmir ve Gaziantep’te gerçekleştirilen Tasarım Avı çalışmaları değerlendirildi ve bu çalışmalar üzerinden “tasarım, tasarımcı, tasarımın ulaşılabilirliği, tasarım algısı” gibi kavramlar tartışıldı. Atölyenin ikinci aşamasında Tasarım Avı ekibi, Adana’yı keşfe çıktı. Önce hep birlikte ardından gruplara ayrılarak Sümer Mahallesi ve şehir merkezinde dolaşan atölye, mahalleli ve esnaf ile konuşarak “tasarım” fikirlerini ve ürünlerini araştırdı; fotoğraf, video, ses kaydı ve eskizler ile belgeledi. Ardından Tasarım Avı ekibinin dikkatini çeken ürünler ve fikirler, “Bu ürüne neden tasarım demeliyiz, Herkesin aklına gelebilecek bir fikir tasarım olabilir mi, Tasarım estetik mi olmalı, Tasarım dikkat çekici mi olmalı, Bir süreç de tasarım olabilir mi, Tasarım sadece belirli bir kullanıcı için olabilir mi?” gibi sorular eşliğinde tartışıldı. Atölyenin son aşamasında ise Adana’nın tasarımcıları ve tasarımlarını anlatan harita çalışması, video ve kitapçık hazırlandı. 

Tasarım Avı III Graphcommons Kavram Haritası:

Tasarım Avı III Kitapçık:

Tasarım Avı III kitapçığına buradan ulaşabilirsiniz: https://tagtasarimavi.wordpress.com

TAG Platform Türkiye’deki tasarım algısını araştıran Tasarım Avı çalışmalarına başka şehirlere yayılarak devam etmeyi planlıyor.

TAG Platform Tasarım Avı’nı takip etmek için:
Blog:
tagtasarimavi.wordpress.com
tagpblog.wordpress.com
Facebook:
facebook.com/tagplatform
facebook.com/TAGTasarimAvi
Twitter:
@tagtasarimavi
@TAGPlatform
Instagram:
@tagplatform