[Kitap]: Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları

Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY), Tarih ve Kent Çalışmaları kategorisinde yayımladığı Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları adlı kitap raflardaki yerini aldı. Michael D. Gordin, Helen Tilley ve Gyan Prakash’ın derlediği ve Esma Kartal, Cem Kayalıgil ve Ayşegül Turan tarafından Türkçeye çevrilen kitap, bireylerin ve toplulukların, ütopik gelecek kurgularını bugünü değerlendirmenin bir yolu olarak nasıl kullandığını inceliyor.

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Tarih ve Kent Çalışmaları kategorisinde Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşullarıadlı kitabı yayımladı. Michael D.Gordin, Helen Tilley ve Gyan Prakash tarafından derlenen kitap, Esma Kartal, Cem Kayalıgil ve Ayşegül Turan tarafından Türkçeye kazandırıldı. Zaman içinde bireylerin ve toplulukların ütopik gelecek kurgularını, bugünü değerlendirmenin bir yolu olarak nasıl kullandığını inceleyen kitap, ütopya ve distopya kavramlarına yeni bir bakış açısı getiriyor.

Ütopyalar ve distopyalar şimdinin tarihidir. Bu kitap, bu kavramlara taze bir bakış getirmeyi hedefliyor. Geleceği bütün yönleriyle kurgulamak gibi iddialı bir programın çerçevesinden çıkarılan ütopya ve distopya, tarihselliği olan kategoriler olarak konumlandırılıyor. Kitap, ütopya ve distopyanın olumlu veya olumsuz sonuçları olan iddialı toplum mühendisliği planları olarak değil, tasavvur biçimleri olarak, radikal değişime yönelik yaklaşımlar olarak ele alınmasını öneriyor.

Ütopya/Distopya, kusursuzca planlanmış ve yararlı olanın (ütopya), kusursuzca planlanmış ve adaletsiz olanın (distopya) ve kusursuzca plansız olanın (kaos) oluşturduğu üç kutbun çerçevesinde kalan alanı inceliyor. Ütopya/Distopya’yı oluşturan makaleler, 1850’lerin Güney Afrika’sından 1900’lerin Orta Avrupa’sının yitmiş masumiyetine, 1930’ların Stalin Rusya’sından 1950’lerin barışçıl atom enerjisi söylemlerine, modernist şehircilik anlayışından tüketim ütopyasına dek uzanan geniş bir yelpazeyi tarıyor.

Ütopya/Distopya: Tarihsel Olasılığın Koşulları

Derleyen:
Michael D. Gordin, Helen Tilley, GyanPrakash
Çevirmen: Esma Kartal, Cem Kayalıgil, Ayşegül Turan
Fiyat (KDV Dâhil): 42 TL
ISBN:978-605-9389-82-2
Ana KategoriTarih, Kent Çalışmaları
Ebat16,5 x 24 cm
Sayfa Sayısı: 316

Koç Üniversitesi Yayınları:
Koç Üniversitesi’nin “mükemmellik merkezi” olma hedefinin barındırdığı öncülük arzusunu benimseyen Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yayımladığı kitapları, kendi alanlarının en ileri bilgisini sunacak başlıklar arasından seçiyor. KÜY kitapları; radikal demokrasi yaklaşımını, çağdaş sanat dünyasının sorunlarını, mülkiyetsiz yapıp yapamayacağımızı, hayvanlarla insanların ortaklaşa yaşadığı bir toplumun temel ilkelerini, uygarlık dediğimiz şey yıkılırsa sıfırdan nasıl başlayabileceğimizi, küresel ısınmanın arz dengesini, toplumsal adaletin nasıl kurulması gerektiğini, genç olma takıntımızın sonuçlarını, acının tarihini, insanlığı nasıl bir genetik geleceğin beklediğini sorguluyor. Her yıl artan başlık sayısıyla KÜY, hem akademik yayıncılığın, hem de entelektüel dünyamızın boşluklarını en etkili şekilde doldurmaya çalışıyor. KÜY kitaplarının satışlarından elde edilen gelir, Koç Üniversitesi öğrencilerine burs vermekte kullanılıyor. | kup@ku.edu.trwww.kocuniversitypress.comwww.kocuniversitesiyayinlari.com