(BETONART) Yazar Buluşmaları #54’te Louis Kahn Konuşuldu!

Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

Mimarlık, tasarım ve sanat dergisi BETONART’ın Louis Kahn özel sayısını konuşmak üzere o sayının konuk editörü, yazarları, yayın kurulu ve okurları 14 Aralık 2017 Perşembe günü Studio-X İstanbul ev sahipliğinde, Aklime Polat Kahveleri eşliğinde bir araya geldi.

3 ayda bir farklı bir konuk editör iş birliği ile farklı bir temada hazırlanan BETONART, 2015 yılından bu yana her sayının ardından o sayının konuk editörünü, yazarlarını, okurlarını bir araya getirip o temayı daha kapsamlı incelemek; yazarlar ve okurlar için karşılıklı bir etkileşim ortamı oluşturmak amacıyla “BETONART Yazar Buluşmaları”nı düzenliyor. Bu buluşmalarda derginin nasıl hazırlandığı, temanın nasıl ele alındığı, yazarların o temayı nasıl işlediği gibi içeriğe yönelik konular konuşulduğu gibi tema üzerinden çağrışımlarla mimarlık ve sanat alanındaki birçok güncel duruma da değiniliyor.

Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

BETONART Yazar Buluşmaları #54’te, bu sayıya “Harabeler… Hayaletler…: Kahn’da Zamansızlık, İzler ve Arketipler” ile katkıda bulunan Funda Uz’un moderatörlüğünde, konuk editör Atilla Yücel ve “Kahn’ı Türkiye’de  Aramak” başlıklı yazıları ile Kahn’ın Türkiye mimarlığındaki izlerini süren Sait Ali Köknar, Burak Altınışık ve Tayfun Gürkaş’ın katılımı ile BETONART’ın bu özel sayısı ve Louis Kahn konuşuldu.

 

Etkinliğin ilk bölümünde derginin nasıl kurgulandığı ele alındı. 54. Sayının konuk editörü Atilla Yücel, BETONART’tan gelen konuk editörlük teklifinden başlayıp içeriği kurgulamaya ve yazarlarla iletişime geçmeye kadar bu sayının nasıl biçimlendiğini anlattı. Atilla Yücel, sayıya yazılarıyla, fotoğraflarıyla katkıda bulunanların, Kahn’la ilişkisi olmuş olan, onun yapıtlarını deneyimleyen ve elinde ona dair özgün bilgi ve malzeme olan isimler ile Kahn’ın günümüzdeki etkisini anlatabilecek genç bir ekipten seçildiğine değindi. Atilla Yücel kimlere teklif gönderildiğini, kimlere ulaşılamadığını da anlatarak konuk editörlüğün arka planını bir anlamda işin anatomisini anlattı.

Ardından Burak Altınışık, Saitali Köknar, Tayfun Gürkaş birlikte yazdıkları “Kahn’ı Türkiye’de Aramak” başlıklı metin üzerinden yazı çalışmasının arka planını, bir yazı organizasyonuna dair detayları birlikte çalıştıkları çevrimiçi dokümanlar ve excel dosyaları üzerinden aktardılar.

Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

Sonrasında Kahn’ın düşünce evreninin farklı kanallarından, mimar için önemli olan kavramlardan, mimarın metinlerinden, 70’li 80’li yıllarda akademik ortamda modern mimarlık konusunda sıkça referans verilen Kahn’ı etkileyen ve Kahn’dan etkilenen mimarlardan bahsedildi.

Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

Son olarak bugünün mimarlığında -eğitimde, meslekte, pratik çalışmalarda- Louis Kahn’ın etkileri konuşuldu. Dinleyicilerden gelen katkılar ve soruların cevaplanmasıyla sona eren söyleşinin ardından davetliler ikram eşliğinde tanışma, fikirlerini paylaşma imkânı buldu. Katılımcılara BETONART Yazar Buluşmaları’na özel olarak hazırlanan kartpostallardan hediye edildi.

 

 BETONART Yazar Buluşmaları #54 

Moderatör:
Funda Uz

Konuşmacılar:
Atilla Yücel
Saitali Köknar
Burak Altınışık
Tayfun Gürkaş

Tarih: 14 Aralık 2017
Saat: 19:00
Yer: Studio-X İstanbul

 

Fotoğraf: Sahir Uğur Eren