(Tekfen Mühendislik), Dünyanın EN UZUN Asma Köprüsüne MÜŞAVİRLİK Hizmeti Verecek…

Tekfen Mühendislik – Parsons Ortak Girişimi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu projesi için açtığı mühendis müşavirlik ve kontrollük ihalesini kazandı. 164,3 milyon TL tutarındaki proje, dünyanın en uzun asma köprüsü olma özelliği taşıyan köprü ve 100 km’lik bağlantı yollarının tüm yapım sürecinin kontrol ve onay sorumluluğunu kapsamaktadır.

Tekfen Mühendislik Genel Müdürü Alparslan Güre “Çok büyük ve tecrübeli iki grup bu dev projede buluştu. İnanıyorum devamı da gelecek.”

Osmangazi Köprüsü’nün yer aldığı İstanbul-İzmir Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yer aldığı Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte Marmara Otoyol Ringi’ni tamamlayacak olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun inşasında ilk adım atıldı. Projenin en önemli parçasını oluşturan 1915 Çanakkale Köprüsü ile 100 km uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun mühendislik müşavirlik ve kontrollük ihalesini, ABD’li Parsons Grubu ile birlikte teklif veren Tekfen Mühendislik 164,3 milyon TL bedelle kazandı.

Projenin en önemli parçasını oluşturan 1915 Çanakkale Köprüsü, tamamlandığı zaman dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprünün iki ayağı arasındaki 2.023 metre uzunluğundaki rekor açıklık, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yılını temsil edecek. Köprünün toplam uzunluğu ise 3 bin 860 m olacak. Anadolu yakasında Lapseki’nin Şekerkaya mevkii ile Avrupa yakasında Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasında inşa edilecek köprü, Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin ise 5’inci asma köprüsü olacak. Toplam 6 şeritli otoyol projesi kapsamında 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yanı sıra 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşak ve 143 alt-üst geçit inşa edilecek.

Dünyanın gözü bu projede

Alparslan Güre

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tekfen Mühendislik Genel Müdürü Alparslan Güre, Çanakkale Köprüsü’nün her şeyden önce prestij açısından çok önemli bir proje olduğunu vurguladı. “İki ayak arasındaki açıklık bakımından, dünyanın en uzun köprüsü. Bütün dünyanın gözü şu anda burada. Bütün asma köprü müteahhitleri, projeciler, danışmanlar bu projeyi yakından takip ediyor” diye konuşan Güre; asma köprü konusunda uzman olan Parsons ile otoyol konusunda ciddi deneyim sahibi Tekfen Mühendislik’in önemli bir sinerji yaratacağını sözlerine ekledi. Güre, “İnşaat sırasında da her bir kalemin onayı bizden çıkacak. Betonun kalitesinden kullanılacak malzemeye, zamanlamadan iş programına, SEÇ’ten kaliteye, her şeyden biz sorumluyuz” dedi.


Tekfen Hakkında:
Tekfen Taahhüt Grubu şirketlerinden Tekfen Mühendislik, 300 kişiye yakın uzman kadrosu ile, yurt içinde ve yurt dışında büyük ölçekli altyapı projelerinin yanı sıra petrol rafinerileri, petrokimya tesisleri, gaz ve petrol terminalleri, kuvvet santralları gibi tesislerin fizibilite çalışmalarından başlayarak tüm mühendislik hizmetlerini üstlenebilen, konusunda bölgenin en güçlü firmalarından biri olarak 1984 yılından beri faaliyet gösteriyor. ABD’li Parsons Grubu ile birlikte projenin mühendis müşavirlik ve kontrollük hizmetini üstlenen Tekfen Mühendislik, 2010 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü ile yaptığı sözleşme kapsamında Kınalı-Çanakkale ve Çanakkale-Savaştepe Otoyollarının ihale öncesi projelerini de hazırlamıştı. Tekfen Mühendislik, bugüne kadar üstlendiği en büyük müşavirlik projesi olan Malkara-Çanakkale Otoyolu’nda 166 kişilik bir ekiple hizmet verecek. Tekfen Mühendislik-Parsons Ortaklığı, Çanakkale Köprüsü’nün proje ve inşaat süreçlerinin yanı sıra 100 km’lik otoyol projesinin uygulama ve inşaat kontrollüğünü de yapacak.

Parsons Hakkında:
Mühendislik, inşaat, teknik ve profesyonel hizmet alanında 70 yıllık bir deneyime sahip olan Parsons, teknoloji odaklı bir mühendislik şirketi. Dünyanın 26 ülkesinde altyapı, savunma, güvenlik ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren Parsons, ulusal ve uluslararası ölçekte tasarım/tasarım-inşaat, program/inşaat yönetimi, sistem tasarımı/mühendisliği, siber/bütünleşik güvenlik ve diğer profesyonel hizmet alanlarında inovatif hizmetler sunuyor. Şirket satın almaları yoluyla bugüne kadar birçok farklı uzmanlığı bünyesinde toplayan Parsons, köprü mühendisliği alanında da ABD’nin en eski köprü şirketlerinden biri olan Steinman, Boynton, Gronquist & Birdsall’u 1988 yılında bünyesine kattı. Parsons böylece, aralarında ünlü Brooklyn Köprüsü’nün de bulunduğu yüzlerce projeden oluşan büyük bir referans listesine sahip bulunuyor.