(GMW MIMARLIK) Global Ölçekte İşlere İmza Atıyor…

Yurt içinde ve yurt dışında pek çok nitelikli mimari ve iç mimari projeye imza atan GMW MIMARLIK, Türkiye’de güncel projelerini BIM sistemi üzerinden yürüten nadir ofislerden biri olarak, hem tasarımcı ve işveren arasındaki iletişimi güçlendiriyor, hem de çevresel etkileri binanın yaşam döngüsüne entegre ederek uyumunu kontrol ve optimize ediyor.

Ali Evrenay ÖzverenDicle Demircioğlu ve Pınar İlki Emekçi liderliğinde başta havalimanları, tren istasyonları, alışveriş merkezleri, konut projeleri ve kurumsal yapılar olmak üzere çok farklı fonksiyonlarda pek çok nitelikli mimari ve iç mimari proje üreten GMW MIMARLIK, tüm projelerini herhangi bir 2D çizim sistemi ile hibritlemeden, tamamen BIM üzerinden yürütüyor. Kuveyt Havalimanı Terminal 2 projesinde BIM sistemini kullanan GMW MIMARLIK, bundan önce de Haramain Metro İstasyonları projelerini BIM üzerinden yürütmüş.

3 boyutlu parametrik ve nesne tabanlı modellerin kullanımı ile bir yapının yaşam döngüsü boyunca kullanılacak koordineli bilgi üretilip kullanılması sürecini kapsayan ve işveren, tasarımcı, yüklenici, alt yükleniciler arasındaki iletişimi artıran bir sistem olan BIM sistemi kullanımı, işlevsel ve avantajlı yönleriyle tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. Avantajları arasında; yapının inşası sürecinde üç boyutlu koordinasyonu sağlayarak öngörülemeyen hataları ve çakışmaları minimize etmek, metraj ve maliyet hesaplarında kontrol sağlamak, uygulama hatalarını azaltmak, inşaat saha planlaması yönetimini sağlamak ve çevresel etkileri kontrol ve optimize etmek yer alıyor. BIM sistemini standart bir 3D modelleme yönteminden ayıran en büyük özelliği ise modellemenin yanında binanın yaşam döngüsü içinde gerekecek parametrelerini saklaması ve yönetmesidir.

Yurt dışındaki havalimanı projelerinin, proje portföyünde önemli bir yeri olan GMW MIMARLIK, uluslararası, büyük ve kompleks bir projede çalışmanın, beraberinde birçok zorluk da getirdiğinin altını çiziyor. Özellikle Kuveyt Havalimanı Terminal 2 projesi, daha önce bu ölçekte üretilen ender BIM projelerinden olması ve projenin kompleksliği nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu konuda dünya genelinde geniş bir tecrübeye sahip uluslararası bir ofisle ortak olarak yürütülen bu proje,  GMW  MIMARLIK  ekibine önemli ve sonrası için değerli tecrübeler kazandırmış.

BIM süreçlerini, geleneksel mimari proje üretiminden çok da farklı görmemek gerektiğini vurgulayan GMW MIMARLIK, projeden bağımsız alınan BIM araçları eğitiminin yerine, bizzat yürütülen proje süreçlerinin içinde atölye çalışmaları düzenleyerek ekibin eğitim almasını ve aynı prensipler içinde modelleme yapmasını sağlıyor. Proje özelinde yapılacaklar listeleri ve prosedürler hazırlayarak, süreçte karşılaşılabilecek sorunları minimize ediyor.

Avrupa’da birçok ülkede yasal zorunluluk olan BIM kullanımı, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise yasal zorunluluk olmamasına rağmen neredeyse tüm ofislerde aktif olarak kullanılıyor. Türkiye’de de büyük ölçekli kamu projelerinde artık sıkça BIM zorunluluğu olmaya başladığını belirten GMW MIMARLIK ekibi, yurt dışındaki projelerde çalışmak ve dünyayla entegre olmak için BIM kullanımının şart olduğunu dile getiriyor.


GMW MIMARLIK:
GMW MIMARLIK 2000 yılında, 1949’da Londra’da kurulmuş olan GMW ARCHITECTS’in kıdemli ortağı Ali Evrenay Özveren önderliğinde kurulmuştur. İstanbul Nişantaşı’nda bulunan ofis, 2011 yılında Ali Evrenay Özveren’e ortak olarak katılan Dicle Demircioğlu ve Pinar Ilki tarafından yönetilmektedir.

2000 yılında gerçekleştirilen İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı terminal projesinin tamamlanmasının ardından GMW MIMARLIK, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ve Türkiye’de ulaşım sektöründe bir dizi önemli uluslararası projeyi hayata geçirmek üzere görevlendirilmiştir. Firma, havalimanı projelerinin yanı sıra tren istasyonları, ofis, alışveriş ve eğlence merkezleri gibi geniş bir proje yelpazesine imza atmıştır.

Büyük ölçekli bir ulaşım projesi veya ofis iç mimari projesi söz konusu olduğunda, herhangi bir fark gözetilmeksizin kaliteden ödün verilmeden en iyi hizmetin uluslararası proje standartlarında verilmesi amaçlanır. Tasarım yönetimi ile çok sayıda mühendis ve danışmanlardan oluşan proje ekibinin etkin koordinasyonu, firmanın güçlü özelliklerinden biridir.

GMWM, Avrupa’nın yirmiden fazla başkentinde yer alan mimarlık firmalarının bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Mimarlar Birliği’nin (EAA, European Architecture Alliance) kurucu üyelerinden biridir.