16. (BETONART Mimarlık Yaz Okulu) Katılımcıları Bursa’nın Mimari Değerlerini Gördü!

TÇMB (Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği)’nin mimarlık eğitimine katkı amacıyla 2002 yılından beri düzenlediği BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun 16’ncısına Bursa Çimento Fabrikası ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin çeşitli okullarından mimarlık öğrencilerinin katılımı, Bursa Çimento ve Bursa Beton’un katkıları ile gerçekleşen Yaz Okulu kapsamında 25 Temmuz 2017 günü, Bursa’nın çağdaş ve tarihi mimarlık örnekleri gezildi.

Günün ilk durağı olan Bursa T.C. Merkez Bankası Hizmet ve Lojman Binası’nın gezilmesine yapının mimarı ve Yalın Mimarlık kurucusu Ömer Selçuk Baz rehberlik etti. Dışarıdan yekpare bir strüktür olarak görünen yapının mekansal ve hacimsel organizasyonu, cephede kullanılan beton paneller ve güneş kırıcıların üretimi üzerine bilgi veren Baz, yapının tasarımını büyük oranda yönlendiren güvenlik esaslarını vurguladı. Daha sonra, Yazgan Tasarım Mimarlık tarafından tasarlanan Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu’ndaki basketbol sahaları ile destek ve idari birimler, TOFAŞ İnsan Kaynakları Departmanı’ndan Adnan Aşık rehberliğinde görüldü.

Gezinin üçüncü durağı, MartıD Mimarlık imzalı Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. MartıD Mimarlık kurucuları Metin Kılıç ve Dürrin Süer rehberliğindeki gezide öğrenciler öncelikle okulun tanıtım videosu izledi; davetli proje yarışması sonucu elde edilen yapının tasarım sürecini dinledi. Yapının yüklü programı, arazide yer alan zeytinlik, proje ve inşaat süresinin kısalığı gibi etkenlerin tasarımdaki rolü tartışıldı.

Ardından, Bursa’nın önemli tarihi değerlerini öğrenmek amacıyla Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Koza Han ve Bursa Ulu Camii ziyaret edildi. Botanik Park’ta yer alan İskender Efendi Konağı’nda yenen yemekle gün noktalandı.

PAB Mimarlık küratörlüğünde, Ferhan Yalçın koordinatörlüğünde düzenlenen BETONART Mimarlık Yaz Okulu; Demet Mutman, Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen, Hüseyin Furkan Balcı, Cemal Çobanoğlu, Gürkan Okta ve Onaranlar Kulübü’nden Ufuk Emin Akengin ile Aytekin Gezici moderatörlüğünde “Bir Şans Daha Ver” temasıyla gerçekleştiriliyor. 26 farklı üniversiteden 28 mimar adayının katıldığı yaz okulu, mimarlık öğrencilerinin malzeme olarak betonun potansiyellerini ve uygulama tekniklerini deneyimleyerek öğrenmelerini amaçlıyor. 16. BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nda, Dedeman Turizm ve Otelcilik Grubu Gayrettepe Dedeman OteliArzu’nun Bebekleri, Ersa Mobilya ve İnegöl Mobiliyum AVM destekleriyle toplanan işlevini yitirmiş malzemeler ve beton bir araya getiriliyor. 3Dörtgen de 3 boyutlu yazıcıları ile Yaz Okulu’na destek veriyor.

15 yıldır farklı kentlerde farklı temalarla gerçekleşen Yaz Okulu’nun 16’ıncısı, 28 Temmuz’da Bursa Çimento’nun Merkez Binası’nda yapılacak olan sergi açılışı ve sertifika töreninin ardından sona erecek.

Süreci Yaz Okulu’nun blog sayfası ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Blogbetonartmimarlikyazokulu2017.wordpress.com
Facebook: facebook.com/betonartyazokulu
Twitter: twitter.com/betonart2017
İnstagram: www.instagram.com/betonart_dergi

Fotoğraflar: Line TV

BETONART:
BETONART odağına beton malzemesini alan ve 3 ayda bir yayınlanan mimarlık ve tasarım dergisidir. Betonun nitelikli ve yenilikçi kullanım örneklerine yer verirken mimari kültür, tasarım, teknoloji ve sanat ile okurlarını buluşturur. BETONART, Türkiye’nin en “nitelikli” mimarlık yayını olma özelliğini 2004’den beri koruyor. Ocak 2012’den itibaren Binat İletişim ve Danışmanlık tarafından yayınlanmaya başlanan dergi, bu tarihten itibaren dijital iletişime de olanak vererek bir yenilenme ve değişim sürecine girdi. 32.sayıdan itibaren bir konuk editör ve onun işlediği bir tema ile yayınlanıyor. BETONART’ın okur kitlesi yapı sektörünün ve tasarım dünyasının tüm paydaşlarından oluşuyor. Betonla yapılan nitelikli tasarımların ön planda tutulduğu dergimizde, okurları iyi uygulama örnekleriyle buluştururken mimarlık kuramı, teknoloji, sanat ve tasarım gibi bu sektörün profesyonellerinin ilgi alanını 360 derece kapsayan bir içerik sunuyoruz.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB):
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB),Türk çimento sektörünün ortak sesi olmak ve daha kaliteli ürün, daha verimli hizmet anlayışı ile sektörel sorunlara toplumsal, çevresel, yasal ve etik değerlere bağlı çalışma anlayışı ile çözüm bulmak amacıyla 1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’deki 51’i entegre, 17’si öğütme tesisi olmak üzere, toplam 68 kuruluşu temsil etmektedir.

Bursa Çimento:
Bursa Çimento Fabrikası A.Ş. 14 Temmuz 1966 yılında halka açık anonim şirket olarak kurulmuştur. Günümüzde halen bu özelliğini sürdürmekte olup BİST’te (Borsa İstanbul) işlem görmektedir. İlk üretim hattı 1969 yılında, 230.000 ton/yıl klinker ve 250.000 ton/yıl çimento üretim kapasiteli olarak devreye girdi. Zaman içerisinde yapılan yatırımlarla klinker üretim kapasitesi 1.400.000 tona, çimento öğütme kapasitesi ise 2.850.000 tona çıkarılmıştır. Kütahya bölgesinde çimento talebini karşılamak üzere Kasım 2005’de 80 ton/saat kapasiteli “Kütahya Karıştırma ve Paketleme Tesisi” devreye alınmış olup tesiste, Bursa’da üretilen ve buraya getirilip stoklanan çimento, Seyitömer-Tunçbilek-Orhaneli Termik santrallerinden getirilmiş uçucu kül ile karıştırılarak, katkılı çimento üretimi gerçekleştirilmektedir. 2011 Ekim ayında devreye alınan ATY (Atıktan Türetilmiş Yakıt) Tesisi sayesinde, yüksek kalorifik değere sahip endüstriyel atıklar, bu tesiste işlenerek (parçalama – ayırma), döner fırınların ihtiyacı olan yüksek ısının elde edilebilmesine katkıda bulunmak amacı ile döner fırınlara alternatif yakıt olarak beslenerek çevrenin korunmasına yardımcı olmaktadır. Atık Isı Enerji Üretim Tesisi, Ağustos 2013’te devreye alınmıştır. Bu tesis sayesinde fabrikanın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin yaklaşık % 25’i karşılanmaktadır.

Bursa Beton:
Bursa ile çevre il ve ilçelerde hazır beton üretimi yapan BURSA BETON SANAYİ ve TİCARET A.Ş. bir BURSA ÇİMENTO FABRİKASI A.Ş. kuruluşudur. Şirketimiz 1986 yılında 1 adet Tesis,2 adet Beton Pompası ve 10 adet transmikser ile Kestel/ Dededoruk mevkiinde Bursa Çimento Fabrikası A.Ş.bünyesinde hazır beton üretimine başlamıştır. 1989’dan itibaren ÇİMENTO BETON SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ismiyle faaliyetine devam eden Şirketimizin unvanı Aralık 1997 ‘ de ”BURSA BETON SANAYİ ve TİCARET A.Ş.”olarak değiştirilmiştir. Bugün 15.000 metreküpe ulaşan üretim kapasitesiyle Bursa,Yalova,Balıkesir ve Kütahya illerinde kurulu 16 tesisindeki 19 beton santrali, 49 mobil,3 sabit olmak üzere 52 beton pompası ve 193 adet transmikser ile gerektiğinde 24 saat hizmet vermektedir. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) tarafından 2 yılda bir düzenlenmekte olan Uluslararası çevre temsil yarışmasında 1998’de Portekiz’de Yalova Tesisimiz 2000 yılında ise Almanya’da Görükle Tesisimiz ödül almışlardır.2002 yılında BUSİAD Çevre Ödülü de Şirketimize verilmiştir. TSE ve ASTM standartlarına uygun her türlü kontrolü yapabilecek Merkez Laboratuvarımız, 2004 yılında TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmıştır. Bursa Beton, hazır beton sektöründe Laboratuvar Yeterlilik Belgesini alan ilk şirketlerdendir. 2009 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılan tetkik ile TS EN ISO 9001:2008 belgesi almaya hak kazanmıştır. Tüm tesislerimiz, betonun standarda uygun olarak üretildiğinin kanıtı olan TS EN 206 Türk Standartlarına Uygunluk Belgesine ve Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı kriterler hakkında Yönetmeliğin bütün hükümlerini karşıladığını ifade eden “G Uygunluk” belgesine ve Türkiye Hazır Beton Birliği denetimleri sonucu alınan Kalite Güvence Sistem (KGS) belgesine sahiptir.