[Proje] : Seyhan Villa

Proje Adı: SEYHAN VİLLA

ANKARA, 2016

Mimari: İKİKEREBİR MİMARLIK

İç Mimari: İKİKEREBİR MİMARLIK

Peyzaj: İKİKEREBİR MİMARLIK

İşveren: AHMET YILDIZ

 

Mekansal alternatifleri maksimize ederken, yalın bir bütünlüğün peşinde koşulan projede; tüm biçimleniş ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenmiştir. Verimini fonksiyonellikten alan şema, az ile çok olanı birlikte sunmaya kalkışmaktadır. Her mahalde; ihtiyaç duyulan optimum büyüklükler, yer yer iç hacimde zenginlikler yaratan boşluklar rasyonel bir fonksiyon şemasıyla bir araya getirilmeye çalışılmıştır.

Yapı, arazide kuzey güney yönünde 3m’lik bir kot farkını da kullanarak; bahçe katı + zemin +1 kat olmak üzere üç katlı olarak tasarlanmıştır. Üst kot bahçe ve teraslar gibi basılan yüzeylerle; yapının oturduğu alanın yarısından fazlasının geri kazanılması hedeflenmiştir.

Bölgede yaygın kullanıma sahip çatı tipolojisi, en sade haliyle betonarme plaklar şeklinde çözümlenmiş, çatı hacmini iç mekana veren ikonik değere sahip bir arketip olarak ele alınmıştır.

Konumlanış olarak L şemaya sahip yapıda, ortak yaşama mahalleri karşı parsellerde yer alan villaların arasından proje için önemli bir girdi oluşturan Mogan gölünü görecek şekilde, yatak odaları ise göl tarafına paralel, bahçeyle görsel ilişkiyi maksimize edecek şekilde planlanmıştır.

Yapının göle doğru uzanan kolu, iç mekânda oturma odasının ve galeri katında yer alan ebeveyn yatak odasının ilişkilendiği 2,5 katlık şeffaf bir boşluktur. Göle uzanan kol 4m’lik bir konsol ile yapı plastiğinde de kendini var ederken, altında bahçe salonu ile ilişkili, korunaklı verandaya saçak görevi üstlenmektedir. Yapıda ıslak hacimler dâhil tüm mahaller doğal ışıktan ve havalandırmadan maksimumda faydalandırılmıştır.

Giriş ve arka cepheden iki katlı ve kompakt kütlesel algı, alt kot büyük bahçede yayılarak zenginleşmektedir. Giriş kotu oturma odasının ve doğu cephesindeki yatak odasının ilişkilendiği teraslar bir köprüyle birbirine bağlanmış, bu köprünün tanımladığı hacim, bahçe kotunda birçok mahalin ilişkilendiği, bahçeye alternatif bir iç avlu oluşturmuştur.Tüm yapıda iç dış ilişkisini irdeleme arayışları; yapının doğu çeperinde hamam,sauna ve fitness alanının ilişkilendirildiği çökertilmiş bahçe ile de kendine yer bulmaktadır.

Cephe:

  • Alüminyum Doğrama: Asaş

Mekanik: REHAU[yerden ısıtma ve klima], Samsung[havalandırma sistemi]

Aydınlatma: Jüpiter Aydınlatma , Phillips

Islak Hacim: ECA, VitrA

Mobilya ve Aksesuar: IKEA, Koleksiyon Mobilya

proje kartı