Asmaz Ahşap Karkas Yapılar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Asmaz ile ARCHITECT@WORK’te temsiliyet konusunu ve katılımcı çeşitliliğini konuştuk.
ARCHITECT@WORK Türkiye’de ilk defa düzenleniyor. Bu etkinlik sizi ne anlamda heyecanlandırdı? Neden katılmaya karar verdiniz?
Gelen davet üzerine buranın bir mimarlık platformu olduğunu hissettim. Meslektaşlarımla burada buluşup mesleki birikimlerimizi, deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz bir platform olarak gördüm. Ziyaretim üzerine de yanılmadığımı anladım.
ARCHITECT@WORK’ü Türkiye’deki diğer fuarlarla karşılaştırdığınızda nasıl farklılıklar gözlemliyorsunuz?
Daha sade, nokta atış, ziyaretçiye hitap eden ve değer veren bir yer. Tüm katılımcılara aynı oranda temsiliyet imkanı sağlanmış; yani biri büyük biri küçük değil. Herkes eşit alanda, eşit koşullarda katılımcı olarak bulunuyor. Bu da çok dar alanda, kısa süreli ve çok hızlı yapılabilecek bir etkinliğe dönüşmesini sağlamış. Bu benim ilk defa gördüğüm oldukça olumlu bir çalışma.
Son zamanlarda yapı fuarlarına olan ilgi gittikçe azalıyor. Özellikle mimarlar fuarlarda kendilerine hitap eden etkinlikler bulmakta zorlandıklarını dile getiriyorlar. Burada gördüğünüz kadarıyla diğer fuarlarda bahsedilen eksiklikler yeterince tamamlanmış mı? Burası gerçekten bir mimara hitap ediyor mu?
Aslında yerleşim ve ortam olarak bunu yakalamış; ama katılımcı firmaların çeşitliliği konusunda başarılı olamamış. Belçika, Hollanda ve bu bölgedeki ülkeler tarafından bir istila söz konusu burada. Yerli firmalar veya çok daha büyük, çok uluslu kuruluşlar, farklı farklı ülkelerden katılımcılar yok. Buradaki en kötü atış bu. Doğru olan, ulusalın da burada yeterince temsil edilmesiydi; ama bu sağlanamamış. Öyle olunca da mimar açısından biraz sıkıcı olmuş. Mimar sonuçta inovasyona, yeniliğe geliyor; fakat kümelenmiş bir şey olduğu için ağırlık bir tarafa basmış, tahterevallinin ucu havada kalmış. Mimar bir denge arar, işte o eksik burada.