Tasarımcılar için YAŞAM BOYU ÖĞRENİM Atölyesi (İstanbul Bilgi Üniversitesi)’nde Düzenlendi.

İstanbul Tasarım Bienali’nin paralel etkinliği olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Yaşam Boyu Öğrenim Atölyeleri: Yetkinlikler, Yeterlilikler, Eylemler” programı, dünya çapında tasarım uzmanlarını santralistanbul’da bir araya getirdi. Tasarımda mesleki eğitim vizyonunun ve yeni keşiflerin ele alındığı program, 2017 yılında düzenlenecek ilk ‘Dünya Tasarım Zirvesi’ne sunulacak önerilere de ilham verecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Tasarım Bienali’nin paralel etkinliği olarak, “ico-D Yaşam Boyu Öğrenim Atölyeleri”nin ilk serisi olan “Yetkinlikler, Yeterlilikler, Eylemler: Tasarımcılar için Yaşam Boyu Öğrenim Atölyesi”ne ev sahipliği yaptı. BİLGİ İletişim Fakültesi ve Görsel İletişim Tasarımı Programı ile ico-D Uluslararası Tasarım Konseyi (International Council of Design) ve IIDj Enformasyon Tasarımı Enstitüsü Japonya (Institute for Information Design Japan) işbirliğiyle düzenlenen atölye,  22 Ekim’de santralistanbul’da gerçekleştirildi.

Mesleklerdeki Dinamizm Sürekli Yenilenmeyi Gerektiriyor

Uluslararası Tasarım Konseyi Başkanı David Grossman’ın katılımıyla düzenlenen etkinlik, akademisyenlerin ve uluslararası çapta tasarım uzmanlarının da katkılarıyla gerçekleştirildi. Atölyeler kapsamında görüşlerini paylaşan Grossman, “Meslekler ve sektörlerdeki bilgi akışının dinamizmi kişinin daima güncel kalmasını gerektiriyor. Bunu bireysel olarak başarmanın bir yolunu buluyoruz. Fakat bizim bu atölye çalışmasıyla ulaşmak istediğimiz,  bireysel süreci sistematik bir hale getirmek.” dedi.

Uluslararası Tasarım Konseyi Başkanı David Grossman
Uluslararası Tasarım Konseyi Başkanı David Grossman

 Amaç Yaşam Boyu Öğrenim Modeli Oluşturmak

Atölyenin küratörlüğünü, ico-D Başkan Yardımcısı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir İstek ile IIDj Kurucu Ortağı Andreas Schneider üstlendi. Yaşam boyu öğrenmenin her bireyi ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Cihangir İstek atölye hakkında şunları söyledi: “Bu çalışmayı gerçekleştirme amacımız, yaşam boyu öğrenimin bir modelini oluşturmak. Eğitimciler öğrenme sürecini doğrusal olarak değerlendiriyorlar. Biz bu düşünceyi kırıp, öğrenmenin farklı alt bileşenlerinden birbirine bağlı bir yapı çıkarmak istiyoruz. Bu nedenle öğrenmeyi üç kavram üzerinden incelemek istedik.”

ico-D Başkan Yardımcısı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir İstek
ico-D Başkan Yardımcısı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir İstek

Doç. Dr. Cihangir İstek ayrıca atölyenin çıktılarına ilişkin olarak “Alanında uzman katılımcılar, kendi kişisel hikayelerinden yola çıkarak çeşitli öğrenme bağlamlarını ortaya koydular. Sonrasında ise ortak olarak oluşturdukları öğrenme deneyimine ait bir vaka çalışmasıyla devam ederek en son aşamada ise tasarımcıların yaşam boyu öğrenim taslaklarını ortaya koyacaklar” dedi.

İlk Dünya Tasarım Zirvesi’ne Çıktı Sağlayacak

Sosyal bilimler, işletme, kentsel planlama, tasarım, iletişim, eğitim, ekonomi, mühendislik gibi birçok farklı alandan profesyonelleri ve öğrencileri ağırlayan atölyede, tasarımda yeni meslek eğitimi vizyonlarına yön verecek fikirler üzerinde duruldu.

Atölyenin çıktıları, 2017 yılında, Montreal’de düzenlenecek ilk Dünya Tasarım Zirvesi’ne sunulacak öneriler için de yol gösterici olacak.

 


İstanbul Bilgi Üniversitesi:
1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla yola çıkan ve kurulduğu günden bu yana öğrencilerine uluslararası gelişim fırsatları sunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Laureate International Universities ağının Türkiye’deki tek üyesidir. Yaklaşık 1000 kişilik bir öğretim kadrosuna sahip olan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 25.000’i aşkın öğrencisi ve 30.000’e yakın mezunu bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, İşletme, İletişim, Mimarlık ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 200’e yakın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere, Kuştepe ve Koztayağı olmak üzere dört kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) tarafından verilen “Mükemmellikte Yetkinlik 4 Yıldız Belgesi”ne sahiptir. Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu QS’in, 2016 yılı “Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda, BİLGİ, en iyi 130 üniversite arasında yer almaktadır. Sıralamaya göre, BİLGİ Türkiye’deki en iyi 4 vakıf üniversitesi arasında bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.