[Proje] : Konteyner Park

Proje Adı: KONTEYNER PARK

BORNOVA/ İZMİR, 2015

Mimari: ATÖLYE Labs

İç Mimari: ATÖLYE Labs

Peyzaj: ATÖLYE Labs

İşveren: İDEEGE.TGB

Ege Üniversitesi’nin 2014’te başladığı İDEEGE Teknopark kurulum sürecinin parçası olarak, ATÖLYE Labs ekibi, projeye portfolyosundaki yenilikçi sistem tasarımı projeleri vesilesi ile dahil oldu. Tipolojik olarak geçmişteki devlet binalarına yakın öğeler barındıran Teknopark binası algısını dönüştürme hedefiyle yola çıkılarak, masterplan ölçeğinde farklı insan odaklı düzenlemelerin ardından, Teknopark’ın ‘mıknatısı’ olması için, özgün bir konteyner park projesi geliştirildi.

35 adet ikinci el konteyneri dönüştürerek yapılan 1000m2’lik konteyner binası; biyoteknoloij, enerji, malzeme ve yazılım ile ilgili konularda AR-GE yapan yerel ve global firmalara ev sahipliği yaparken stratejik olarak programa yerleştirilen “katalizörler” ile tüm kullanıcılar arasında etkileşimin ve olası işbirliklerinin önü açıldı.

Kapalı sirkülasyon alanını sıfırlayarak etkin metrekare kullanımını sağlayan, ortak avlu tasarımıyla kesişim noktalarını arttıran, geçirgen sınırları ile şeffaflığı ön planda tutan bu yapı, ideEGE’nin hedeflediği açık inovasyon sistemi için de iyi bir örnek oluşturmuş oldu.

Bu projede üç farklı tasarım stratejisi öne çıkmaktadır:

  • Genius Loci: Proje yıkılmış bir fakülte binasının kampüsün merkezinde atıl bir arazi olarak bulunmasıyla başladı. Yıkılmış bina temelleri üzerine, İzmir Limanı’nda yer alan ve 12 km uzaklıkta atıl duran 2. el konteynerlerin yeniden işlevlendirildiği bir program hazırlandı. Var olan ağaç dokusuna yaklaşarak gölgesinden faydalanan konteyner modülleri, hakim rüzgar yönü ve güneş açıları dışında, eski bina temel izlerini takip ederek şekillendi.
  • Ekolojik Tasarım: Birçok malzemenin geri dönüştürülmesinin ve yeniden kullanıma kazandırılmasının (upcycling) yanı sıra etkin ekolojik stratejiler de benimsendi. Pasif solar sistemler kullanılarak etkin doğal havalandırma, mevcut ağaçlar ile gölgeleme, optimal saçak kullanımı, kalın yalıtım tabakası, solar kaplamalı güney cephe camları, LED aydınlatma sistemleri ve mantar, yerel taş gibi doğal malzeme kullanımı ile operasyonel ve malzeme içinde saklı enerji kullanımı minimize edildi.
  • Gelecek Odaklı Tasarım: Geleceğin çalışma mekanlarının ihtiyaçları odağa yerleştirilerek ilerleyen süreçte; 2’li, 3’lü ve 4’lü konteynerlerden oluşan modülleri farklı modifikasyonlara açık, istenildiğinde mekanın bölünebilmesi için görünür çelik kolon ve kiriş sistemleri, tavanda ara kayıtlar, açık kablo tavasıyla entegre aydınlatma ve klima yerleşimi kurgulanarak tasarlandı. Tüm bu sistemler ile zaman içinde farklı kurguların kolayca mekanda vücut bulması sağlandı. Programa etkileşim katalizörlerini yerleştirerek, alternatif yerleşim biçimlerini tasarlayarak ve cepheleri boş birer kanvas olarak sanatçılara sunarak bu araştırma kampüsünün işleme biçiminin bina ölçeğinde prototipi olarak kurgulandı. Misyonunu tamamladıktan sonra modüller halinde kampüs içindeki diğer teknopark alanına yayılarak benzer bir misyon ile yeniden kurgulanması, yerleştirilmesi planlandı.


Cephe:

  • Doğrama: Winsa
  • Boya: Jotun

Sirkülasyon: Carl Stahl [paslanmaz çelik ağ]

Aydınlatma: Trilux

Bitirme İşleri:

  • Alçıpan: Knauf
  • Ahşap Yünü: Heradesign
  • Mantar Zemin: Wicanders
  • Seramik Zemin: VitrA

Islak Hacim: VitrA [zemin ve duvar], Kale [klozet], Artema [batarya]

proje_karti_59