[söyleşi]: “Mimari Bir Takım İşidir”

Saffet Bekiroğlu

Mimar Saffet Bekiroğlu ile yapı sektöründe deneysellik ve iletişim üzerine konuştuk.

 

Bir mimar olarak Yapı Fuarı’nı ziyaret sebebiniz nedir? Yeni iş ilişkileri geliştirmenize ve yeni projelerinize katkısı oluyor mu? Yapı Fuarı ziyaretlerinizin ileride yapacağınız projelere etkisi nasıl oluyor?

Bence ilginç olan nedir biliyor musunuz? Yapı Fuarı’na geldiğinizde daima yeni malzemeleri, yeni araştırmaları görebiliyorsunuz. Mimarların daima hayalleri vardır. Mimar kimdir? Vizyonu olan ve bunu gerçekleştirmeye kabiliyeti olan kişidir. Yapı Fuarı’nda da yapıdan alınan destekle bunu gerçekleştirebiliyorsunuz. Hayallerini nasıl gerçekleştirebileceğine başka bir boyut getiriyorsun. Mesela biraz önce yürürken çok ilginç geometrik özelliklere sahip malzemeler gördüm, bu sebeple gelip burada bunları görmek çok güzel. Şu anda günümüzde internetle beraber her şey o kadar hızlı oluyor ki, burada canlısını görmek, dokunmak, orantısını görmek çok daha farklı.

Biraz daha tasarımcı mimarlara yönelik olsa daha ilginç olabilir.

Yapı sektörünün bugünkü durumunu kısaca değerlendirebilir misiniz? Size göre sektörde acil çözüm bekleyen sorunlar nedir? Sektörün kısa ve orta vadedeki vizyonunu çizebilir misiniz?

Bence biraz daha deneysel olabilirler. Bizim mimarlar olarak onları biraz daha itmemiz lazım ki basmakalıpta kalmasınlar. Onların da tabi ki bizimle beraber daha makul fiyatlarda çalışmaları ve bu ürünleri bir araya getirme sistemi kurmak için kurgular yapmaları bence herkes için daha faydalı olacaktır. Tabi hepsini görmedim, belirli yerleri gördüm, ama bence çok iyi bir yöne doğru gidiyor. Bana biraz daha uygulamacı mimarlara yönelik olmuş gibi geliyor, biraz daha deneysel tarafı olsa, biraz daha tasarımcı mimarlara yönelik olsa daha ilginç olabilir.    IMG_2287 copy

Yapı Fuarı hakkındaki görüşleriniz nasıl? Sizce fuarlar yapı sektörü için ne önem taşıyor? Bugünlerde düzenlenen fuarların önceki yıllara kıyasla farkları neler?

Bu diyaloğun daha sık olması gerek. Sonuçta önemli olan üründür.

Aslında Türkiye’deki Yapı Fuarı’na ilk kez geldim. Mimari bir takım işidir, şehirciler, mimarlar, müteahhitler, mühendisler ve müşteriler tabi ki bir takım farklılaşmalarla çalışsalar da, baştan iletişim halinde olmaları çok önemlidir. Çünkü sonradan olacak yanlış anlaşmalar ve aksamalar önlenmiş olur. Tasarım aşamasındayken bile üreticiler ve ürünler göz önünde bulundurularak, üreticilerle temasta kalarak birlikte çalışmak herkes için hem zaman açısından, hem gerçekleştirme açısından hem de iki tarafın da birbirlerine hangi yöne gittiklerine ve gideceklerine dair yön vermesi açısından çok önemli.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Bence iletişim çok önemli. Bu diyaloğun daha sık olması gerek. Sonuçta önemli olan üründür, herkes aynı takımda olduğu için ürünün iyi, kaliteli ve sürdürülebilir olması gerek. Bu sebeple baştan bu diyaloğu kurmak bence çok önemli.