MİMARLIKTA SINIRLARI Zorladı, Ünü Ülke Sınırlarını Aştı!

Coordinat’la geleneksel mimarlık anlayışını ters yüz eden Mimar Alpay Demirci, Fransa’dan proje teklifi aldı.

Butik projelerle adını duyuran, Folkart Life Bornova projesi ile çizgisini kurumlaşma doğrultusunda değiştiren Demirce Mimarlık’ın ünü ülke sınırlarını aştı.

Fransa’dan proje teklifi aldıklarını açıklayan Demirce ortaklarından Mimar Alpay Demirci, “Coordinat Projesi ile sınırları epey zorladık” dedi

DRC Group tarafından İzmir Bornova’da yapımına başlanacak olan Coordinat Projesi’nde mimarlık alanında pekçok yeniliğe imza attıklarını belirten Demirci, “Bu projede iş modelini de biz oluşturduk. Standartların dışında bir yaklaşım ortaya koyduk. Coordinat, otel odası ve ev anlayışının bir sentezi olacak.1+0 da değil otel odası da. Daha çok öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik hibrit bir proje.” diye konuştu.

Projeyi tasarlamaya başlamadan önce bölgenin yapısını analiz ettiklerini, bölgede 1+1 stoğunun çok fazla olması nedeniyle kolay satılabilir, küçük ve ekonomik fiyatlı proje ortaya koymaya karar verdiklerini anlatan Demirci, Coordinat Projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Günümüzde konutlar konut maliyetinin dışında belirsiz ve yüksek aidatlar nedeniyle alıcılara sıkıntı verebiliyordu. Biz bu projede aidat sorununu tamamen ortadan kaldırmak için, ticari alanlardan birini aidatları karşılaması için binaya bağışlanmasını kabul ettirdik. Böylece Türkiye’nin ilk aidatsız projesini gerçekleştirmiş olduk. Aidat sorunu ortadan kalkınca ve plan tipolojisinin yeni olması nedeni ile hızla satıldı. Yüzde 50 oranında bir ciro artışı da sağlanmış oldu. Bunu da projeye mimarlık bakışı ile küçük dokunuşlar ve iş modeli geliştirmeyle sağladık. Ayrıca ev alana 5 yıllık kira garantisi de verildi. Otel gibi işletilecek, konut alanlar kısa sürede yatırımlarını amorti edebilecekler.”

Haziran ayında yapımına başlanması beklenen projede yer alan 500 bağımsız birimin 200 tanesinin ilk iki ayda satıldığını kaydeden Demirci, Coordinat’taki odaların otel odasından tek farkının mini bir mutfağa sahip olması olduğunu söyledi. Coordinat’ta 350 adet 20 metrekarelik odalar ile, 1+1 ve 2+1 daireler yer alacak.

Yurtdışından da proje teklifleri almaya başladıklarını dile getiren Alpay Demirci, Fransa’dan gelen teklifi değerlendirdiklerini, önümüzdeki günlerde Fransa’ya giderek proje için öngörüşme yapacakları bilgisini verdi.