Merve Şendil’in “Sadece Bir Rüyaydı” Sergisi Troya Müzesi’nde!

Merve Şendil, Fotoğraf: Onur Tatar

Sanatçı Merve Şendil’in Troya Müzesi’nin davetiyle gerçekleştirdiği kişisel sergisi “Sadece Bir Rüyaydı”, 11 Nisan–22 Mayıs tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. Serginin küratörlüğünü İstanbul’da yaşayan ve uluslararası pek çok sergi ve yayında görev alan Ceren Erdem üstleniyor.


“Sadece Bir Rüyaydı”
Sergi

Sanatçı: Merve Şendil
Küratör: Ceren Erdem
Tarih: 11 Nisan 2026 Cumartesi – 11 Mayıs 2026 Pazartesi
Yer: Troya Müzesi, Çanakkale


Mitlerin, anlatıların ve hayal gücünün iç içe geçtiği Troya’nın, en başından itibaren rüya ile felaket, kehanet ile tarih arasında kurulan kırılgan bir eşikte var olduğu ifade ediliyor. Antik anlatılarda Kraliçe Hekabe’nin rüyasında gördüğü alevli meşalenin kentin kaderini önceden haber veren bir işaret olarak bu belirsizliği simgelediği aktarılıyor. Merve Şendil‘in sergisinin de bu eşikte konumlandığı belirtilirken, sanatçının yağlı boya ve pastel bulut resimleri aracılığıyla “tarihin gaz hâli” olarak tanımladığı bir durumu görünür kılıyor. Bu işler, henüz toprağa çökmemiş anlatı ve hafıza parçalarını çağrıştırarak geçmişi sabit bir kronolojiden ziyade, sürekli dönüşen ve hareket hâlinde bir oluş olarak düşünmeye davet ediyor.

Sergide yer alan video işi ise sanatçının yazdığı bir şiirin bulutların arasında kısa süreliğine belirmesiyle izleyiciyi yön duygusunun kaybolduğu bir atmosferde karşılıyor. Bu geçici görünümün ardından, “The Memory of a Walk” adlı çalışmada, sanatçının uzun bir arayışın ardından fotoğrafladığı tek bir ağaç görüntüsü yer alıyor. Fotoğraf, sanatçının kendi bedeniyle aynı ölçekte basılarak bir otoportre niteliği kazanıyor.

Ayrıca boncuk ve dantel teknikleriyle üretilmiş metin temelli işler, dilin maddi ve zamansal boyutlarını görünür kılarak rüya ile gerçeklik arasındaki sınırların ne kadar geçirgen olabileceğini hatırlatmayı amaçlıyor. İzleyici, Troya’nın tarihsel ve mitolojik katmanları arasında dolaşırken, rüyanın yalnızca bir kaçış değil, gerçekliği algılamanın başka bir yolu olabileceğini deneyimliyor.

Uzun yıllardır SANATORIUM tarafından temsil edilen sanatçının bu sergisi; resim, çizim, fotoğraf, video ve metin temelli işlerden oluşurken Troya’nın mitolojik ve tarihsel katmanlarından hareketle rüya, hafıza ve zaman arasındaki geçirgen ilişkileri araştırıyor.


Merve Şendil
Resim, örgü, fotoğraf ve metni bir araya getirdiği üretim pratiğinde düş, mit ve gerçeklik arasında dolaşan geçirgen alanları araştırıyor. Çalışmaları çoğu zaman şiirsel bir atmosfer içinde hem kişisel hem de kolektif çağrışımlar taşıyan imgeler etrafında şekilleniyor. Son dönem üretimlerinde özellikle gökyüzü ve bulut imgeleri üzerinden somut olan ile hayal gücü arasındaki sınırların belirsizleştiği bir görsel dil geliştirdi.

Şendil, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra, K2 Güncel Sanat Merkezi’nde çalıştı ve Borusan ArtCenter’ın iki yıllık sanatçı misafir programına katıldı. Ayrıca Fransa, Almanya, Macaristan ve Karadağ’daki uluslararası sanatçı programlarına davet edildi. İşleri İstanbul Modern, Borusan Contemporary, MANA Contemporary (New York), Çanakkale Bienali ve Odunpazarı Modern Müze’de sergilendi. Sanatçı, çalışmalarını Çanakkale’de sürdürmektedir.

Ceren Erdem
Çağdaş sanat ile mimarlık kesişiminde çalışan küratör ve yazar olarak ekoloji, dostluk, hafıza ve mekân ilişkilerine odaklanan sergiler üretmektedir. Uluslararası ölçekte birçok kurumla iş birliği yaptı ve 2025’te Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu da dahil olmak üzere farklı sergilerin küratörlüğünü üstlenmiştir.