Kerem Erginoğlu’nun Eskizleri “Gereksiz Taramalar” Sergisinde Sanatseverlerle Buluşuyor!

Mimar Kerem Erginoğlu’nun eskizlerinden oluşan özel bir seçki, 4-24 Nisan tarihleri arasında Beyoğlu Goba Art’ta sanatseverlerle buluşacak. “Gereksiz Taramalar” başlıklı sergi, mimarın farklı zaman ve mekânlarda ürettiği çizimleri bir araya getirecek.


“Gereksiz Taramalar”
Sergi

Sanatçı: Kerem Erginoğlu
Tarih: 4 – 24 Nisan 2026
Yer: Goba Art & Design Asmalı Mescit Mahallesi, Ensiz Sokak, Beyoğlu/İstanbul


Kerem Erginoğlu

Sergide şehir manzaralarından gündelik hayatta karşılaşılan insanlara, hayal ürünü peyzajlara, iç ve dış mekânlardan sıradan nesnelere uzanan bir eskiz dünyası yer alıyor. Farklı anlarda, farklı yerlerde ortaya çıkan bu çizimler, kimi zaman bir yolculuk sırasında, kimi zaman kısa bir duraklamada kağıda aktarılan görsel notlar niteliği taşıyor.

Kerem Erginoğlu

Kerem Erginoğlu, eskizle kurduğu ilişkiyi şu sözlerle anlatıyor: “Kendimi bildim bileli kâğıt ve kalem oyuncağım olmuştur. Kimi zaman tatilde, kimi zaman bir seyahatte; bazen özenerek bazen sadece bir iki dakika içinde, beyin ve bilek süzgecinden geçenleri kâğıda aktarırım. Arkalarında derin anlamlar olmayabilir. Bazılarına o ana dair notlar almışım, bazılarına ise sonradan eklemeler yaptım. Bendeki kalıntısı, o resmi çizdiğim anı unutmamamla ilgili.”

“Gereksiz Taramalar” yalnızca mesleki üretime odaklanan bir sergi değil; Erginoğlu’nun gündelik hayat içinde gözlemlediklerini, anılarını ve o ana ait izlenimlerini kaydettiği kişisel bir çizim arşivine de kapı aralıyor. Eskizler, yalnızca bir görüntüyü kaydetmekten öte, Erginoğlu’nun o anı, mekânı ve duyguyu hafızasında canlı tutmasını sağlayan kişisel bir hatırlama pratiği olarak ortaya çıkıyor. 110 adet eskizin yer alacağı sergide satış gelirinin bir kısmı SJ 1870 Vakfı’na aktarılarak eğitim, kültür ve sağlık projelerine kaynak yaratılacak.

Ayrıntılı bilgi için: www.gobaartdesign.com


Kerem Erginoğlu
Saint Joseph Fransız Lisesi’nin ardından Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1993 yılında Hasan Çalışlar ile birlikte Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık’ı kurdu. Türkiye ve yurt dışında ofis, kültür, eğitim, spor ve konut yapıları gibi farklı ölçeklerde çok sayıda projeye imza atan Erginoğlu’nun makale ve eskizleri çeşitli yayınlarda ve sergilerde yer aldı. Yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde jüri üyesi ve misafir öğretim görevlisi olarak farklı görevlerde bulundu. 2018 yılında Venedik Mimarlık Bienali’nde “Herkes için Mimarlık / Vardiya 10” projesinin yürütücülüğünü üstlendi.