(Pera Müzesi)’nde “Yunanistan Sineması Günleri” Başlıyor!

Pera Müzesi, Yunanistan sinemasının klasikleşmiş ve ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturan “Yunanistan Sineması Günleri”ne ikinci kez ev sahipliği yapıyor. Theo Angelopoulos, Costas Vrettakos, Jules Dassin gibi auteur yönetmenlerin imzasını taşıyan 24 filmlik seçki, 21 – 26 Kasım tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilecek.


“Yunanistan Sineması Günleri”
Film Gösterimi

Tarih: 21 – 26 Kasım 2023
Yer: Pera Müzesi Oditoryumu, Beyoğlu / İstanbul
Katılım: Ücretsiz


Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ve Türkiye’den istos film ile istos yayın’ın ortaklığında düzenlenen “Yunanistan Sinema Günleri”ne ikinci yılında da ev sahipliği yapıyor. Yunanistan sinemasının usta yönetmenlerinin 1960’lardan 1990’lara uzanan bir zaman diliminde ürettikleri eserlerden 24 filmlik bir seçki, restore edilmiş kopyalarıyla Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşuyor. Bu yıl kolektif hafıza, insan hakları, göç ve diaspora temalarına odaklanan “Yunanistan Sinema Günleri”, 21-26 Kasım tarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz gerçekleşecek.

Prova

“Yunanistan Sinema Günleri” programı, unutulmaz film noir’ların yönetmeni Jules Dassin’in dikkat çekici filmi “Prova” (1974) ile açılıyor. Bir bodrum katında gizlice çekilen ve dört haftada tamamlanan “Prova”, 1973 yılında Atina Politeknik Üniversitesi’nde 40 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan isyanı, belgeler, röportajlar, şarkılar ve şiirler aracılığıyla yeniden inşa ediyor. Olayları canlandıran deneyimli isimler ise Melina Merkuri, Lillian Hellman, Maximilian Schell, Arthur Miller, Laurence Olivier.

Kumpanya

“Yunanistan Sinema Günleri”nde gösterilecek ülke tarihine mercek tutan klasikler arasında; Theo Angelopoulos’un Yeni Yunanistan Sineması’nın zirvesi kabul edilen epik başyapıtı “Kumpanya” (1975), Pantelis Voulgaris, Selanik Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerine değer görülen Mutlu Gün” (1976), Takis Spetsiotis imzalı Meteor ve Gölge (1985), Dimos Avdeliodis’in iki okul arkadaşının yaz tatilinde yaşadıklarını mizahi ve hüzünlü bir dille anlatan “Yaralı Ağaç” (1986) filmi, Dionysis Haritopoulos’un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan “Helidona’nın Çocukları” (1987), Fotos Lambrinos imzalı Doxobus (1987), Lakis Papastathis’in Selanik Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne değer görülen filmi “Theofilos” (1987), Nikos Koundouros imzalı “Byron: Şeytan İçin Bir Ezgi” (1992) ve Yönetmenliğini Giorgos Korras ve Christos Voupouras’un üstlendiği, ülkenin göçmen politikalarını eleştiren “Görüşürüz” (1997) yer alıyor.

Megara

Belgesel seçkisiyle de dikkat çeken film programında; Lambros Liaropoulos’un “Diğer Mektup” (1976), Sakis Maniatis ve Yorgos Tsemberopoulos’un birlikte yönettiği, Çağdaş Yunanistan Sinemasının önemli belgesellerinden biri olan “Megara” (1974), İzleyiciyi cinsiyet rollerinin geleneksel normlardan farklı olduğu Fournoi Adaları’nda bir yolculuğa çıkaran “Fournoi, Bir Kadın Toplumu” (1983) ve Menelaos Karamaghiolis’in Yunanistan belgesel film tarihinde kilometre taşı olarak görülen filmi “Rom” (1989) filmi bulunuyor.

Film programında ayrıca 9 filmlik bir kısa film seçkisi de yer alıyor. Bu seçki içinde yer alan ve Yunanistan sinemasının usta isimlerinden Takis Kanellopoulos’un ilk filmi olan “Makedon Düğünü” (1960), Dimos Theos ve Fotos Lambrinos’un birlikte yönettikleri “Mayıs’ta 100 Saat” (1964), Thodoros Maragos’un “Arsa” (1971) filmi, Lakis Papastathis’in 120’den fazla kartpostal ve fotoğrafı kullanarak hazırladığı “Amerika’dan Mektuplar” (1972), Yunanistan ve Türkiye’den Almanya’ya göç edip Berlin, Kreuzberg’de kendilerine yeni bir hayat kuran işçilerin hayatlarından kesitler içeren “Son Durak Kreuzberg” (1975), Dimitris Stavrakas, 1970’ler Atina’sında yaşayan trans bir kadının bir gününü anlatan “Betty”de (1979), Lefteris Xanthopoulos’un “Türk tepeleri” anlamına gelen filmi “Tourkovounia” (1982), Pantelis Voulgaris’e Selanik Film Festivali En İyi Kısa Film Ödülü ve Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü’nü getiren “Kaplan Jimmy” (1966) ve Dimitris Koutsiabasakos imzalı “Herakles, Ahelous Nehri ve Büyükannem” (1997) filmi izleyicilerle buluşuyor.

“Yunanistan Sinema Günleri” seçkisindeki filmlerin gösterim günleri ve saatleri hakkında daha fazla bilgi için Pera Müzesi‘nin web sitesi ziyaret edilebilir.