(TEPTA Aydınlatma)’dan Dünya Mimarlık Haftası’na Özel Yayın: “Dünyanın Işığı”

TEPTA Aydınlatma, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından 1985 yılından bu yana her yıl, Ekim ayının ilk Pazartesi günü olarak kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nü ve takip eden Mimarlık Haftası’nı kutlamak amacı ile “Dünyanın Işığı” yayınını hazırladı.

Mimarlığın sadece bir meslek değil; bir yaşam biçimi olduğu bilinciyle, bu özel gün için ışığın tüm yaşam ile ilişkisini hatırlatan TEPTA’nın temsil ettiği markaların kültürel zenginliğinden kısa bir seçki olarak sunulan yayında, iGuzzini markasının Lighthinking, Lasvit markasının Spacial Magazine ve Neri markasının Fondazione Neri Vakfı‘nın Arredo&Citta isimli yayınlarında yayınlanmış olan en son makaleler Türkçeleştirildi. 

İtalya’nın Milano kentinde yer alan Triennale’nin 23. Uluslararası sergisinin küratörlüğünü, Pritzker ödüllü mimar Francis Kéré ile birlikte üstlenen Ersilia Vaudo ile bir söyleşi olarak hazırlanmış olan “Uzay Hakkında Bilmediğimiz Ne Biliyoruz?” evrendeki yerimizi sorguluyor. 

“O Kadar da Karanlık Olmayan Çağlar: Orta Çağ’da Işık Arayışı isimli makale, kavramsal olarak karanlık-aydınlık üzerine kısa bir deneme olarak hazırlanmış.

Alexandra Antih Střelcová tarafından yazılan “Mantarların Beklenmedik Sembolizmi”, çağımızın önemli malzemelerinden biri olan miselyum hakkında kapsamlı bir deneyi aktarıyor.

Elettra Bordonaro, Joanne Entwistle, Don Slater ve dört farklı araştırmacının katkısıyla hazırlanan “Daha İyi Yaşlanma İçin Aydınlatma” makalesi ise akademik bir çalışma olarak, Amsterdam, Bolonya ve Tartu bölgelerindeki saha çalışmalarının analizini sunuyor.

Arzu edenler, çevirisi yapılan makalelerin orijinallerine de bu yayın aracılığı ile erişebiliyor. TEPTA tarafından mimarlar için hazırlanan yayını buradan okuyabilirsiniz. 


TEPTA Aydınlatma
1991’den bu yana mimarlara, tasarımcılara, elektrik mühendislerine ve son kullanıcılara ışık alanında hizmet sunan bir çözüm ortağıdır. TEPTA Aydınlatma hizmetleri, küçük veya geniş ölçekli projelendirme ve “doğru” aydınlatma danışmanlığından, önde gelen aydınlatma markalarının ürünlerinin satışına, süpervizyon ve denetim hizmetlerine, satış sonrası bakım servislerine kadar yaygındır. TEPTA, çalışmalarında başarıyı, mimarlardan, pazarlama uzmanlarından ve teknik ekipten oluşan deneyimli kadrosu ile sağlar.

TEPTA 30 yıldır temsilcisi olduğu iGuzzini’nin yanı sıra alanında önde gelen 30’dan fazla Avrupa merkezli şirketin Türkiye temsilcisi olarak gerçekleştirmektedir. Öne çıkan bu markalardan bazıları, Simes, Leucos, Lodes, Roger Pradier, Lasvit, Brand van Egmond, Catellani and Smith, Cini and Nils, Kundalini, Aqua Creations, Linea Light Group, ilFanale, Torremato, Bover, Neri, Forestier, Diesel Living for Lodes, Martinelli Luce ve Terzani olarak sayılabilir. 100.000’in üzerinde ürün çeşidine sahip olan TEPTA Aydınlatma’nın Levent’teki 4 katlı mağazasında bu yelpaze sergilenmektedir. TEPTA ayrıca yerel tasarımın da destekçisi olarak mağazasında yerel aydınlatma tasarımcılarının son tasarımlarını sunmaktadır.

Bugüne dek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok projeye imza atmış olan TEPTA’nın önde gelen projelerinin arasında Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı, Bakü Haydar Aliyev Müzesi ve Haydar Aliyev Parkı, İzmir Adnan Menderes ve İstanbul Atatürk Havalimanları, Amerikan Konsolosluğu, Van Kalesi, IKSV, ARTER, SSM, The Seed, İznik Vakfı, Acıbadem ve Liv Hastaneleri, İzmit ve Kayseri saat kuleleri, Edirne Muradiye ve Selimiye Camileri, Azerbaycan Şemkir Kilisesi, Şırnak Kırmızı Medrese gibi ilgi çekici işler de bulunuyor. TEPTA kuruluşundan bu yana İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin aydınlatma sponsorluğunu üstleniyor; kültür ve sanat projelerine aralıksız olarak desteğini sürdürüyor. 2019 yılında açılan Arter Müzesi’nin dış mekân aydınlatmalarının yanında, Eskişehir’de Kengo Kuma imzası ile hayata geçen OMM Odunpazarı Modern Müze’nin tüm aydınlatması da TEPTA tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye’nin sanat gündemini yakından takip eden ve sanat alanında doğru aydınlatmanın yaygınlaşmasına öncülük eden TEPTA, iki kez Venedik Bienali, Mimarlık sergilerini aydınlatmasının yanında, İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan Abdülmecit Efendi Köşkü sergilerini, dönemsel olarak Contemporary İstanbul’daki ve özel galerilerde açılan sayısız serginin yanı sıra 17.İstanbul Bienali’nin aydınlatma sponsorluğunu üstlenmiştir.

TEPTA’nın, yurt dışı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsamaktadır. |  www.tepta.com