Maçka Sanat Galerisi’nin Cumhuriyet’in 100. yılına özel düzenlediği “Görülmemiş Eserleriyle Füreya” adlı sergisi, 3 Ekim – 11 Kasım 2023 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.
“Görülmemiş Eserleriyle Füreya”
Sergi
Tarih: 3 Ekim – 11 Kasım 2023
Yer: Maçka Sanat Galerisi, Şişli / İstanbul
Maçka Sanat Galerisi 1985 yılında açtığı Füreya Koral’ın kişisel sergisinin ardından, sanatçının 40. sanat yılı olan 1992’de “Füreya Koral’a Saygı Sergisi” kapsamında 40 seramik sanatçısının Füreya Koral için yaptığı 40 x 40 cm panoları ve kendisinin “Yürüyen İnsanlar” adlı eserlerini sergilemişti. Maçka Sanat Galerisi Cumhuriyet’in 100. yılına özel düzenlediği “Görülmemiş Eserleriyle Füreya” adlı sergi ile uzun bir aradan sonra tekrar Füreya Koral sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sıra dışı yaşamı, ilham veren mücadelesi ve seramik sanatına duyduğu tutkusu ile Türkiye sanat tarihinin unutulmaz isimlerinden biri olan Füreya Koral‘ın “Görülmemiş Eserleriyle Füreya” adlı sergisi, sanatçının Hilton Oteli, Divan Oteli, KA Han, Brüksel Fuarı Türk Pavyonu, Marmara Oteli, Hacettepe Üniversitesi Dişçilik Fakültesi, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, Ziraat Bankası, Başak Sigorta, Anafartalar Çarşısı, Sheraton Oteli ve Beytem Palas için gerçekleştirdiği seramik panoların bazılarının sanatçı tarafından yapılmış resimlerinden oluşuyor.
Rabia Çapa koleksiyonuna ait olan ve ilk kez sergilenen bu eserlerin yanı sıra sergide, Fahrelnissa Zeid tarafından yapılan Füreya Koral portresi, Candeğer Furtun tarafından ellerinden kalıp alınarak yapılan Füreya Koral’ın seramik elleri ve Zuhal Demirarslan’ın hazırlayıp sunduğu “Füreya” belgeseli de yer alıyor.
Atatürk’ün “Füreya Hanım millete ifa edeceğin vazife mühimdir. Bunu bir an bile hatırından çıkarma. Millet senden çok şeyler bekliyor. Çalış ve ona göre hazırlan,” diye not defterine yazdığı Füreya Koral, seramik sanatında özellikle büyük boyutlu duvar panolarıyla öne çıktı. “Benim için seramiği mimariye sokmak, onu dekoratif yapmak değildir. Bir defa onu kesin olarak ayırayım. Benim için duvar yapmak, seramiği mimariye sokmak bir gelenek, geleneğe dayanarak bir şey yaratmak,” diye ifade eden Koral, 1954-1975 yılları arasında birçok yapının iç mekân ve dış cepheleri için seramik panolar yaptı. Füreya Koral bu eserlerle, geleneksel çini sanatını modern mimariye kazandırdı.