Seramiksan “İyi Yaşam Sohbetleri” teması altında mimarlarla bir araya geldiği; iyi tasarım, iyi yaşam ve sürdürülebilirlik başlıkların konuşulduğu video serisine başladı. Yapı Kataloğu moderatörlüğünde gerçekleştirilen buluşmaların ilki, Elips Tasarım Mimarlık’ın kurucusu olan Feza Ökten Koca ile gerçekleştirildi.
İyi yaşam, sürdürülebilirlik ve su tüketimi konularına odaklanan sohbette, Feza Ökten Koca kendi deneyimlerini paylaştı. Koca, en büyük hayalinin, herkesin hakkı olan iyi tasarımı her yerde görmek olduğunu söyleyerek iyi tasarımı şu kelimelerle tanımladı: “Estetik değerleri yüksek, kullanan kişinin hayatını kolaylaştıran ve uzun vadede sürdürülebilir olarak bütçesini karşılayacak bir ürün, benim için iyi tasarlanmış bir üründür.”
Kurucusu olduğu Elips Tasarım Mimarlık’ın kurulduğu ilk senelerde hayatına mimari tasarımlarla başladığını söyleyen Koca, geçen yirmi yılı aşkın süreçte iç mimarlık ve ürün tasarımının da mimari tasarımdan ayrı düşünülemediğini fark ettiği için artık bugün, bunların da ofise eklendiğinden bahsetti. Ayrıca, tasarım odaklı çalışan bir ofis olduklarını fakat tasarladıkları ürünü gerçekten hayal ettikleri şekilde kullanıcıya teslim etmek istedikleri için uygulama süreçlerini de kendilerinin üstlendiğinin altını çizdi.
Kullanıcıya sürdürülebilirliği anlatmaya çalışıyoruz.
Sürdürülebilirliğin, her zaman önemli olduğunu fakat son yıllarda hızla gelişen teknoloji ve tüketimin de ciddi miktarlarda artması nedeniyle sürdürülebilirliğin çok daha fazla konuşulan bir konu olduğuna dikkat çeken Feza Ökten Koca, bu noktada, bir tasarımcı ve mimar olarak, “Kullanıcıya
sürdürülebilirliği anlatmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bizim en büyük destekçimiz ürün, malzeme ve tedarik firmalarından aldığımız doğru bilgiler, yeni teknolojiler… Çünkü biz de daha sonra, bu bilgileri kullanıcıya aktarıyoruz. Hepimizin dünya için bir şeyler yapması gerekiyor. Sürdürülebilirlik ancak bu şekilde oluyor, tamamen vizyon meselesi.” dedi.
Daha inovatif firmalarla çalışarak su kullanımını azaltmaya çalışıyoruz.
Kullanıcılar olarak suyu sonsuz zannettiğimiz için pervasızca kullandığımızın altını çizen Feza Ökten Koca, su tüketiminin sınırlandırılması ile ilgili önerilerini sıralayarak sohbeti şu sözlerle tamamladı: “Su kesilmediği sürece suyun varlığını hiçbirimiz anlamıyoruz. Bu nedenle, suyun gereğinden fazla tüketimini engellemek için banyo ve mutfak armatürlerinde fotoselli ürünler öneriyoruz. Klozetlerde de su seviyesini sınırlayan çözümler var. Bunlarla birlikte, özellikle seramik kullanımında kendi kendini temizleyen nano teknolojik ürünleri tercih ediyoruz. Daha inovatif firmalarla çalışarak su kullanımını azaltmaya çalışıyoruz. Çünkü bu kaynaklar tükendiğinde hiçbirimiz yaşamaya devam edemeyeceğiz. Bir taraftan çok fazla su kullanıyoruz ama diğer taraftan toprağı sulamaya suyumuz yok. Bunun dengesini kurabiliriz. Dengelediğimizde hem su kullanımını azaltabilir hem de kullandığımız suyun tekrar bize geri gelmesini sağlayabiliriz.”
Seramiksan ve Sürdürülebilir Çözümleri
Fabrikalarında kullanılan suyu geri kazanım tesislerinde geri dönüştürerek, % 0 Atık Ürün %0 Atık Su üretim politikasıyla gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Seramiksan, su tasarruflu vitrifiye ürünleriyle de tüketicilerin birincil yaşam alanlarını sürdürülebilir mekanlara dönüştürüyor. Hijyen Herkesin Hakkı mottosuyla geliştirilen ve bakteri oluşumunu %99,9 oranında engelleyerek, üst düzey hijyen sağlayan Seramiksan Hygiene yüzey teknolojisinin kullanıldığı tüm ürünler minimum su ve deterjan kullanımı ile sağlıklı ve doğa dostu banyolar sunuyor. 2,5-4,5 litre su ile kusursuz temizlik sunan su tasarruflu klozetler ve sık kullanımlarda su ayarını değiştirerek su tasarrufu sağlayan Hill Akıllı Pisuvar 0,8 litre su tüketimi ile sürdürülebilir bir dünya için banyo çözümleri sunuyor.
Seramiksan
Turgutlu endüstrisinin önde gelen kuruluşlarından, Bloksan A.Ş.’nin ortakları tarafından 1990 yılında kurulan Seramiksan, 1994 yılında üretime başladı. Seramiksan, gelişen teknoloji ve büyüme anlayışı ile üretimini her yıl artırarak 2019 yılında 33 milyon m²’lik üretim kapasitesine ulaştı. Yüksek üretim kapasitesiyle Türkiye ve dünyada sayılı üreticiler arasında yerini alan
Seramiksan, seramik sağlık gereçleri (vitrifiye), yer karosu, duvar karosu, sırlı granit, teknik granit, dış cephe kaplaması ve yapı kimyasalları ürünleri ile bir dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor.
Seramiksan 182.000 m²’si kapalı olmak üzere toplam 500 bin m² alana sahip fabrikasıyla, Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nde; İzmir’e 45 km, Manisa’ya 22 km ve Turgutlu’ya 5 km mesafede faaliyetlerini sürdürüyor. | www.seramiksan.com.tr