Bir Dönüşüm ve Kolektif Üretim Örneği: “Sümer Ortaokulu Oyun Parkı”

Fotoğraf: Sümer Ortaokulu Bahçesinde Birimler Kurulduktan Sonra | Herkes İçin Mimarlık Derneği

Yaşanan 6 Şubat depremi sonrası kurulmaya başlanan Kahramanmaraş, Sümer Ortaokulu Barınma Alanı için KAF Kolektif tarafından bağımsız birey ve ekiplerin katılımıyla çocuk oyun birimleri tasarlanıp üretildi. Kolektif bir çabayla üretilerek 3,5 günde tamamlanan birimler alana ulaştı ve kurulumu gerçekleşti.


“Kahramanmaraş, Sümer Ortaokulu, Afet Sonrası Barınma Alanı için Çocuk Oyun Birimleri”
Proje

Katılımcılar: Gülşah Özgen (adaptör projekt), Sıla Bozdeveci (adaptör projekt), Alp Serif Besen, Buğçe Zeka, Canip Serten, Gizem Temiz, Güle Turkurt, Merve Özhan, Nihal Demir, Ayça Kanbur (HiM), Büşra Topaktaş (HiM), Demir İnhan (HiM), Ela Gök (HiM), İbrahim Emre Gündoğdu (HiM), İdil Bayar (HiM), Merve Gül Özokcu (HiM) Sam Price (HiM) Setenay Kamazoğlu (HiM), Tayfun Parlak (HiM), Zehra Sumeli
Fikir Aşaması:
13 – 15 Mart 2023
Uygulama & Üretim Aşaması: 15 – 18 Mart 2023
Taşıma & Kurulum: 20 Mart 2023
Üretim:
İstanbul, Küçükçekmece, Park & Bahçeler Müdürlüğü, Dönüşüm Atölyesi
Varış & Kurulum: Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu,  Sümer Ortaokulu, Çadır & Toplanma Alanı 


KAF Kolektif, Türkiye ve Kuzey Suriye’de meydana gelen depremlerin ardından Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, Sümer Mahallesi’nde bulunan Sümer Ortaokulu bahçesinde yerleşim ve yaşam alanı kurmaya başladı. İlk olarak, depo ve mutfak kurulumu ile başlayıp yemek servisi yaparken, ilerleyen haftalarda alandaki barınma birimlerini iyileştirerek, su arıtma sistemi kurarak, tuvaletler inşa ederek ve etkinlikler düzenleyerek en temel ihtiyaçları sağlamaya yönelik harekete geçti. Kolektif şimdilerde ise, çocuklar için oyun birimleri, ortak alanlar, ibadethaneler gibi depremden etkilenen topluluğun ihtiyaçlarına yönelik birimler oluşturmak için çalışmalarına işbirlikleri ile devam ediyor.

Fotoğraf: Sümer Ortaokulu Bahçesinde Birimler Kurulduktan Sonra | Herkes İçin Mimarlık Derneği

Birbirinden farklı alanlardan gelen yirmi katılımcı dört gün süren bir çalışmanın sonucunda depremzede çocuklar için oyun birimleri tasarlayıp üretti. Kullanılmış kent mobilyaları ve oyun parkı parçalarının onarılıp tekrar işlevlendirildiği çalışmada katılımcılar depremden etkilenen çocuk ve yetişkinlerin hassasiyetlerini göz önünde bulundurdu. Kapsayıcı ve kolektif bir çalışma örneği olan atölyenin çıktıları dördüncü günün sonunda demonte edilerek Kahramanmaraş’a doğru yola çıktı. Sahada kurulumu gerçekleşen oyun alanı birimleri özellikle bölgedeki depremzede çocukların günlük yaşantılarının merkezine alacak bir alan yaratmayı amaçlıyor.

Kapsayıcı bir kolektif çalışma örneği olması hedeflenen bu proje, aynı zamanda acil bir ihtiyaca cevap veren, yatay örgütlenerek üreten, var olanı yeniden işlevlendirme fikriyle yola çıkan bir çalışma olmasıyla gelecekte yararlanılması üzere tasarım literatürüne de bir katkı sunmayı hedefliyor.

Proje hakkında daha ayrıntılı bilgi için KAF Kolektif’in sosyal medya hesabını ziyaret edebilir, adaptör projekt ve Herkes İçin Mimarlık’ın web sayfalarını inceleyebilirsiniz. Bu gibi kolektif çalışmalardan haberdar olmak, katılım sağlamak için, künyede yer alan ekip ve kurumlarla iletişime geçebilirsiniz.