İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 42. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Türkiye ve dünya sinemasından nitelikli ve ödüllü filmler, özel gösterimler, deneyimli oyuncular ve yönetmenler 7 – 18 Nisan tarihleri arasında festivalde bir araya geliyor.
“42. İstanbul Film Festivali”
Tarih: 7 – 18 Nisan 2023
Yer: Atlas 1948 – Fransız Kültür Merkezi – CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı – Kadıköy Sineması- Sinematek / Sinema Evi
Film Gösterim Saatleri: 11.00, 13.30, 16.00, 19.00, 21.30
Katılım: Ücretli, Bilet Gerekli
42. İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinin de aralarında olduğu 134 uzun ve 29 kısa metrajlı filmden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşuyor. Festival kapsamında 12 günde, 14 bölümde, 84 ülkeden 160 yönetmenin filmleri gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de yer alacak.
İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 salonda yapılacak. 42. İstanbul Film Festivali bu yıl, Sundance Film Festivali‘nde Dünya Sineması – Dram kategorisinde Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan Scrapper (Hırçın) filmi ile açılışı yapacak.
Festival polisiyeden korkuya, maceradan drama pek çok farklı türde başyapıtlara imza atan yönetmen William Friedkin’i bu yıl özel bir bölümle beyazperdeye getiriyor. Cesur hikâyeleri, ikonik aksiyon filmleri, zamanının ötesinde ve çoğu kült yapıtıyla 1970’lerdeki “Yeni Hollywood” akımının öncülerinden Friedkin festivalin retrospektif bölümünde yer alıyor. Friedkin‘in bu yıl 50. yılını kutlayan Şeytan dahil, korku ve polisiyeden gerilim – macera ve drama farklı türlerden dokuz filmi festivalde gösterilecek. İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta iş birliğiyle Metin Erksan‘ın senaryosunu yazıp yönettiği, Hamlet rolünü Fatma Girik‘in üstlendiği, 1976 yapımı İntikam Meleği – Kadın Hamlet‘i Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek.

Festivalin Uluslararası Yarışma jürisinin başkanlığını Portekizli yönetmen João Canijo üstlenecek. Uluslararası Yarışma jürisinde yapımcı Dora Bouchoucha, yönetmen Teona Strugar Mitevska, yönetmen Alexandre O. Philippe ve oyuncu Maeve Jinkings yer alıyor. Uluslararası Yarışma bölümünde bu yıl yarışacak on film; Aramızdalar (Animalia), İnsanlık Ölmedi (The Survival of Kindness), Sıradaki Kız (Next Sohee), Su (The Water), Al Yelkenler (Scarlet), Atlantic Bar (Fanny Molins), Kör Noktada (Im Toten Winkel), Üçüncü Dünya Savaşı (World War III), Kopenhag Diye Bir Yer Yok (Copenhagen Does Not Exist), Pamfir (Dmytro Sukholytkyy Sobchuk).
Ulusal Yarışma kategorisinin jüri başkanlığını ise yönetmen Emin Alper üstleniyor. Ulusal Yarışma jürisinde oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni A. Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner yer alıyor. Ulusal Yarışma bölümünde; Bekir Bülbül’ün Bir Tutam Karanfil, Barış Fert’in Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu, Orçun Köksal’ın Bars, Filiz Kuka’nın Yüzleşme, Kaan Müjdeci’nin Iguana Tokyo, Ayşe Polat’ın Kör Noktada (Im Toten Winkel), Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Onur Saylak’ın Boğa Boğa, Çiğdem Sezgin’in Suna, Belmin Söylemez’in Ayna Ayna ve Umut Subaşı’nın Sanki Her Şey Biraz Felaket adlı film olmak üzere toplam 11 film festivalde yarışacak.

42. İstanbul Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması jürisinde yönetmen Volkan Güney Eker, yönetmen ve çizgi roman sanatçısı Yorgos Goussis ve fotoğrafçı ve yönetmen Aylin Kızıl yer alıyor. Festivalde yarışacak kısa filmler; Avrupa Fatihi (Fatih le Conquérant), Aforoz, Suriyeli Kozmonot (The Syrian Cosmonaut), Birlikte, Yalnız, Diyet, Ben Tek Siz Hepiniz, Charette, Yüzler, Evcil, Adres ve 8 Mart 2020: Bir Günce.
42. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması jürisinde yönetmen Cem Kaya, yönetmen Etna Özbek ve akademisyen Lalehan Öcal yer alıyor. Ulusal Belgesel bölümünde yarışacak 8 film; Fatma’dan Sonra 40 Yıl, Düet, Anqa, Kim Mihri, Dinamo Mesken, Turkish Delight, Kavur ve Boşlukta. Yarışma dışında ise Nedim Bora Hazar’ın Almanya Türküleri, Mesut Tufan’ın Gök Kubbenin Sevdaları, Derviş Zaim’in Tavuri filmleri gösterilecek.

Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca ilk filmlerin aday olduğu Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde Berlin Uluslararası Film Festivali idari direktörü Mariëtte Rissenbeek, yönetmen ve yapımcı M. Tayfur Aydın ve yönetmen Nazlı Elif Durlu yer alıyor.
Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını Klaus Eder’in yapacağı jüride Bojidar Manov, Ekrem Buğra Büte, Marietta Steinhart, Jose Solís ve Yeşim Burul yer alacak.
İstanbul Film Festivali‘nin geleneksel bölümlerinden Genç Ustalar’da genç yönetmenlerin çektikleri ilk veya ikinci filmlerin alıyor. Türkiye’de ikâmet eden 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşan Nespresso Genç Jürisi, Genç Ustalar bölümündeki filmleri değerlendirecek ve bir filmin yönetmenine yine Nespresso’nun katkılarıyla Genç Usta Ödülü verilecek.

Festivalin Yenisi: Heyula
42. İstanbul Film Festivali film seçkilerinden Heyula‘nın amacı, sinemada yeni anlatım olanaklarına yer açan ve sinematik dili genişleten filmleri seyirciyle buluşturmak. Yönetmen Burak Çevik’in küratörlüğünü yaptığı seçki, yeni anlatım olanaklarını deneyen, risk alan filmlerden oluşuyor.
42. İstanbul Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir. Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 27 Mart Pazartesi günü başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 31 Mart Cuma günü genel satışa çıkacak.