2023 Pritzker Mimarlık Ödülü’nün Sahibi David Chipperfield Oldu!

Fotoğraf: ©Adrian Capelo. www.davidchipperfield.com/

Mimarlık alanında verilen en büyük uluslararası onur ödüllerinden Pritzker Mimarlık Ödülü’nün 2023 yılı kazananı mimar, şehir plancısı ve aktivist David Alan Chipperfield oldu.

Chipperfield, 1985 yılında Londra, Berlin, Milano ve Şanghay’da ofisleri bulunan David Chipperfield Architects‘i kurdu. Tasarımlarında dönemin baskın postmodernist ve yüksek teknoloji eğilimlerine alternatif bir duruş benimsedi. Iowa’daki Des Moines Halk Kütüphanesi, Berlin’deki Neue Nationalgalerie, Meksika’daki Jumex Müzesi ve Venedik’teki Procuratie Vecchie projelerinde de bu yaklaşımını yansıtmayı amaçladı. Yapılarında malzemeden gelen sadeliğe, bağlamla olan ilişkilere ve kamusal boyutlara odaklandı.

Alejandro Aravena (Jüri Başkanı), Barry Bergdoll, Deborah Berke, André Aranha Corrêa do Lago, Kazuyo Sejima, Wang Shu, Benedetta TagliabueStephen Breyer ve Manuela Lucá-Dazio‘nun yer aldığı 2023 jürisi, Chipperfield‘ın kariyeri boyunca ortaya koyduğu ve başarıyla uygulanan projelerini, titiz ve dingin detay çözümlerini takdir ederken benmerkezci olmayan, kamu yararı gözeten yaklaşımın altını çizdi.

Mimarlar olarak sadece daha güzel değil, aynı zamanda daha adil ve daha sürdürülebilir bir dünya yaratmak için daha belirgin ve katılımcı bir role sahip olabileceğimizi biliyoruz.

Chipperfield yaptığı açıklamada, “Bu olağanüstü onura layık görülmekten ve hepsi de mesleğe çokça ilham vermiş olan önceki kazananların arasında yer almaktan büyük heyecan duyuyorum. Bu ödülü yalnızca mimarinin özüne ve anlamına değil, iklim değişikliği ve toplumsal eşitsizliğin varoluşsal zorluklarına odaklanmayı sürdürmek üzere bir teşvik olarak görüyorum. Mimarlar olarak sadece daha güzel değil, aynı zamanda daha adil ve daha sürdürülebilir bir dünya yaratmak için daha belirgin ve katılımcı bir role sahip olabileceğimizi biliyoruz. Gelecek nesle bu sorumluluğu vizyon ve cesaretle benimsemeleri için ilham vermeliyiz” dedi.

Chipperfield‘ın çalışmaları kentsel, kültürel ve akademik yapılardan konut ve iç mekân tasarımına kadar uzanan yüzü aşkın projeyi içeriyor. 

Pritzker Mimarlık Ödülü hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.


Kaynak: www.pritzkerprize.com/ davidchipperfield.com/
Çeviri: Aslı Erdem