Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde 16 Şubat Perşembe saat 19.00’da gerçekleşecek “Deprem ve Mimarlık” etkinliğinde Neslihan Dostoğlu ve Tülin Hadi, deprem felaketiyle aciliyet kazanan soruları konuşacak ve konuyu kadın-kent ilişkisi ekseninde ele alacak.
“Deprem ve Mimarlık”
Mimarlık Konuşmaları
Konuşmacılar: Neslihan Dostoğlu, Tülin Hadi
Katılım: Kontenjan Sınırlı, Kayıt Gerekli
Tarih: 16 Şubat 2023 Perşembe | saat: 19.00
Yer: Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Asmalı Mescid Mahallesi, Yemenici Abdüllatif Sokak, Beyoğlu/İstanbul
Etkinlik Tanıtım Metninden:
Acımız büyük, sorularımız çok.
6 Şubat’ta meydana gelen Maraş-Elbistan-Hatay deprem felaketinden önce tasarladığımız bu konuşmada, mimar konuklarımız kentler acaba kadınlar da düşünülerek inşa ediliyor mu ve mimarlık kadınlara dost bir meslek mi diye soracaklardı.
Şimdi sorularımız acilleşti, ama çok da değişmedi:
Depremzede kadınların özel ihtiyaçları var mı? Daha savunmasız veya kırılgan durumda olabilirler mi? Çocuklar yeterince dikkate alınıyor mu? Kadın-erkek bütün depremzedelerin barınak, hijyen, sağlık ihtiyaçları en doğru şekilde nasıl karşılanabilir?
Neden depreme dayanıklı kentler inşa edemiyoruz? Yapılaşma neden bir türlü denetim altına alınamıyor? Geçmiş deneyimlerden hala çıkaramadığımız sonuçlar neler? Bilim neden ön planda değil? İstanbul depreme hazır mı?
Mimar konuklarımızdan, konuşmalarını gene kadın bakışıyla ama deprem üzerine odaklanarak şekillendirmelerini rica ettik, sağ olsunlar kabul ettiler.
Bu büyük kayıp ardından toplaşmakta uzun süre tereddüt ettik, ama acımızı ve düşüncelerimizi paylaşmak için küçücük de olsa bir olanak olduğunu düşündük.
Kontenjanın 25 kişiyle sınırlı olduğu “Deprem ve Mimarlık” etkinliğine buradan kayıt olabilirsiniz.
Neslihan Dostoğlu
Orta ve lise öğrenimini Robert Kolej’de tamamladıktan sonra O.D.T.Ü. Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu (Lisans 1978, Yüksek Lisans 1981). 1986’da University of Pennsylvania’da doktora derecesini aldı. Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 1997 yılında doçent, 2003 yılında profesör unvanını alan Dostoğlu, Uludağ Üniversitesi’nde onaltı yıl görev yaptı. Ayrıca, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyesi ve başkanı oldu (1998-2008). Halen İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı olan Dostoğlu, Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adaylık sürecinde 2011 yılında Alan Başkanı olarak atandı ve Bursa’nın 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasında önemli rol oynadı. Dostoğlu, 2019-21 döneminde Mimarlık Fakültesi Dekanları Konseyi (MİDEKON) Başkanı olarak görev yaptı. Araştırma Alanları, Mimari Tasarım, Çevre ve Davranış Çalışmaları, Tarihi Çevre Analizi, Mimarlık Eğitimi, Kadın ve Mimarlık olarak özetlenebilir.
Tülin Hadi
1969, İstanbul doğumlu. 1987 yılında Saint Michel Lisesi’nden, 1993 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1992-1994 yılında Turgut Cansever’in bürosunda çalıştığı dönemden bu yana, mesleki faaliyetini Cem İlhan ile birlikte TeCe Mimarlık çatısı altında sürdürüyor. Ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmalarında ödüller aldı, ulusal yarışma jüri üyeliklerinde bulundu. 2003-2006 yılları arasında CNN Türk’te yayınlanan Design360 programının yapımcı/sunuculuğunu üstlendi. 2006 yılında Genç Mimar Ödülü’nü aldı. Cem İlhan ile birlikte tasarlamış olduğu ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörlük, BİM ve Kütüphane Binaları (2006) ve Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Yaşam Merkezi (2012) yapıları ile Ulusal Mimarlık Yapı Dalı ödüllerini aldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi mimarlık fakülteleri stüdyolarında proje yürütücülüğü yaptı. Kundura Hafıza Endüstriyel Miras Koruma Derneği, Yerel Yönetim Politikaları Geliştirme Derneği ve İTÜ KAYM danışma kurulu üyesidir. 2019 yılından bu yana İstanbul Kent Konseyi başkanlığı görevini yürütmektedir.