Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinema Evi ile Goethe – Institut Istanbul iş birliğinde ve sinema yazarı Engin Ertan’ın danışmanlığında hazırlanan “Genç Alman Sineması”, 10 Ocak – 31 Mart tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. Ayrıca programda 80’ler Türkiye sinemasından kadın filmleri de yer alıyor.
“Genç Alman Sineması”
Tarih: 10 Ocak – 31 Mart 2023
Yer: Sinematek / Sinema Evi, Kadıköy / İstanbul
Katılım: Bilet Gerekli
Programda, 1962’de bir grup genç sinemacının yayımladığı Oberhausen Manifestosu ile başlayan ve “Babamızın Sineması Öldü!” sloganıyla tarihe geçen bu akımı keşfetmeye, hatırlamaya, tartışmaya ve daha iyi anlamaya yönelik 15 uzun metraj film seçkisi yer alıyor. Ayrıca Oberhausen Manifestosu’nun imzacısı olan sinemacıların çektiği kısa filmler de program kapsamında gösterilecek.
80’ler Türkiye Sinemasında Kadın
1980’lerde Türkiye sinemasında kadın karakterlerinin temsili değişim geçirerek, kadınlar bir erkeğin hikâyesinde yan karakter olmanın ötesine geçerek kendi hikâyesinin öznesi hâline geldi, çok boyutlu resmedilmeye başladı. Bu filmlerden oluşturulan seçki kapsamında, sinemanın tartışmasız “kadın filmleri yönetmeni” Atıf Yılmaz’ın “Aaahh Belinda!..”, “Bir Yudum Sevgi” ve “Asiye Nasıl Kurtulur” filmleri, Füruzan ile Gülsün Karamustafa’nın “Benim Sinemalarım”, Halita Refiğ’in “Teyzem”, Ömer Kavur’un “Kırık Bir Aşk Hikâyesi” ve Yavuz Turgul’un “Fahriye Abla” filmleri yıllar sonra yeniden Sinematek / Sinema Evi’nde izlenebilecek.
“Sessiz Perşembe” Gösterimleri Devam Ediyor
Ekim ayında Segundo de Chomón ve Georges Méliès ile başlayan canlı müzik eşliğinde “Sessiz Perşembe” gösterimleri de Sinematek / Sinema Evi’nde devam ediyor. Hollanda Eye Filmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında hazırlanan yeni programda hayallerinin peşinden giden, güçlü, bağımsız kadın karakterleri merkezine alan “Filibus” ve “Kısaca Phil”in yanı sıra erken dönem sinemanın komedi figürlerinden Buster Keaton’ın “Aşçı”, “Komşular” ve “Sherlock Jr.” filmleri canlı müzik eşliğinde seyirciyle buluşacak. Müzik programı Okan Kaya danışmanlığında hazırlanan ve Türkiye’den müzisyenlerin doğaçlama performanslarının eşlik ettiği “Sessiz Perşembe” gösterimleri Kurukahveci Mehmet Efendi’nin katkılarıyla birer izleme deneyimine dönüşüyor.
Canlandırmanın Dünü Bugünü
Canlandıranlar Yetenek Kampı ve Canlandıranlar Film Festivali’ni hayata geçiren Canlandıranlar Derneği ile birlikte düzenlenen bu program, Türkiye’den ve dünyadan dikkat çekici örnekleri bir araya getiren 3 kısa film seçkisi aracılığıyla bağımsız canlandırma sinemasının tarihine bir bakış sunuyor.
FilmKoop ile Bağımsız Türkiye Sineması
Türkiye sineması için alternatif bir gösterim mecrası ve bir tartışma platformu oluşturmak amacıyla FilmKoop iş birliği ile gerçekleştirilen Bağımsız Türkiye Sineması gösterimleri devam ediyor. Pazar günleri 14.00 seansında ekip katılımları ile gerçekleşen FilmKoop buluşmalarının ve Sinematek / Sinema Evi’nde gerçekleşecek tüm gösterimlerin programına Sinematek / Sinema Evi’nin sosyal medya hesaplarından (Facebook, Instagram) ve web sitesi üzerinden ulaşılabilir.