(TEPTA Aydınlatma)’nın Sponsor Olduğu “Işık Kaynağı” Adlı Performans Sona Erdi!

TEPTA - Ata Doğruel, Işık Kaynağı, Fotoğraf: Gülbin Eriş

TEPTA, Ata Doğruel’in 40 gün / 960 saat aralıksız olarak Odunpazarı Modern Müze’de (OMM) gerçekleştirdiği “Işık Kaynağı” adlı performansın sponsorluğunu üstlendi.

Ata Doğruel’in 40 yaşına gireceği 2031 senesine kadar birbirinden farklı 40 günlük performanslar gerçekleştirme fikriyle yola çıktığı “40” serisinin ilk performansı “Işık Kaynağı”, karanlıkta geçen 40 günün ardından 2072 kişinin katılımıyla sona erdi.

Sanatçı için OMM’da özel olarak hazırlanan güneş görmeyen ve ışık almayan karanlık bir odada gerçekleşen performansta, sanatçının tek ışık kaynağı, içeriye mum getiren ziyaretçiler oldu. Oda sadece ziyaretçi orada kaldığı sürece aydınlandı. Sanatçı, odaya mumla gelen her bir katılımcıyı fotoğraflayarak süreci dokümante etti. Bu sayede performansın bir parçası haline gelen katılımcılar bu deneyimi adeta sanatçının gözleri rolünü üstlenerek yaşadılar. “Işık Kaynağı” performansını 2072 kişi ziyaret etti, mumu ile gelen kişilerin 1213 kare fotoğrafı ise performansın bir parçası haline geldi.

TEPTA – Ata Doğruel, Işık Kaynağı, Fotoğraf Gülbin Eriş

Hayatın gerçekliği ile sanatın sınırlarının kesiştiği bu 40 günlük süreçte sanatçı, katılımcılara toplumsal yaşam ve sosyal ilişkilerin yanı sıra bedensel, ruhsal ve zihinsel sınırlar ve değişimler üzerine gözlem yapma fırsatı sunarken, onları sanatçı / seyirci ayrımının belirsizleştiği bir ortamda sürece dâhil etti. Sanatçının toplumdan izole olarak geçirdiği üç yıllık süreç içerisinde “insan insanın ışığıdır” fikrinden ortaya çıkan performans, süresi itibariyle 40 sayısının doğu / batı kültürlerinde yer alan kadim tarihine de referans ediyor.

2019’da açılan ve açıldığı günden bu yana pek çok ödül alan OMM, mimar Kengo Kuma ve Yuki Ikeguchi imzası taşıyor. OMM, bu yapının tüm aydınlatma armatürleri ve ışık alanındaki süpervizörlüğü için TEPTA’yı tercih etmişti. Galeriler, müzeler, kamusal alanlar gibi pek çok farklı alanda iki boyutlu ve üç boyutlu geleneksel sanat eserlerine ışık tutan ve bu anlamda katkılarını sanat dünyasına sunan TEPTA Aydınlatma, bu performans ile ilk kez bir sanat eserinin kendisine performans sponsoru olarak destek verdi.

Soyutlanma, dayanıklılık gibi kavramlar üzerine yoğunlaşarak, bedensel ve zihinsel sınırlarını zorlayan performans çalışmalarıyla dikkat çeken sanatçının gerçekleştirdiği performans süresince Türkiye’de ilk kez bir müze, geceleri ve Pazartesi günleri de dâhil olmak üzere 24 saat boyunca açıktı.