What Design Can Do (WDCD) platformu tarafından IKEA Foundation küresel ortaklığında düzenlenen “Make It Circular Challenge”, dünyanın dört bir yanından tasarımcıları, yaratıcı girişimcileri ve start-upları döngüsel bir toplum üzerine düşünmeye ve inşa etmeye çağırıyor. Yarışmaya son başvuru tarihi ise 31 Ocak 2023.
“Make It Circular Challenge”
Yarışma
Başvuru: Çevrim İçi
Son Başvuru Tarihi: 31 Ocak 2023 Çarşamba
Katılım: Öğrencilere, Tasarımcılara, Yaratıcı Girişimçilere ve Start-Uplara Açık
Yarışma Dili: İngilizce
Ödül: 10.000 Euro’luk Fon ve Kişiye özel geliştirme Programı
“Tasarım döngüsel bir geleceği nasıl herkes için daha erişilebilir ve cazip kılabilir?” sorusu odağında katılımcılar; ne yediğimiz ve giydiğimizden, neden satın aldığımıza ve nasıl inşa ettiğimize kadar yaşam tarzımızı kökten yeniden düşünmeye, israfı önleyen tasarımlar kurgulamaya davet ediliyor.
Yarışma Tanıtım Metninden:
“Bugün, iklim krizini göz ardı etmek imkansız. Milyonlarca insan ısınan bir gezegenin etkilerini ilk elden yaşıyor, ancak bilim insanları hala harekete geçmek üzere küçük bir pencere açılabileceğini söylüyor. Paris Anlaşması’na göre, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını ortadan kaldırmayı başarırsak, küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında tutabiliriz. Ancak sorunun kaynağı elbette karbon emisyonları değil. Bunlar, lineer ekonomiye dayanan ve ürünlerimizi yapma, yiyeceklerimizi yetiştirme ve şehirlerimizi inşa etme şeklimize yansıyan bozuk bir sistemin belirtileri.
Güzel haber ise kaynakları düz hatlar yerine döngülere yerleştiren bir ekonomiye geçiş yaparak bu zorlukları doğrudan ele alabilmemiz. Döngüsel ekonomi, ürün ve malzemeleri mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutarak atık oluşumunu önlemeyi ve doğal sistemleri yeniden canlandıran süreçleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürebilirsek, kendimize iklim krizinin kökeniyle mücadele etme ve hem insanlar hem de gezegen için yaşanabilir bir gelecek sağlama şansı vermiş oluruz.
Döngüsel tasarımsa, döngüsel ekonominin yaratıcı motorudur. Bir şeyleri yapma ve kullanma şeklimizi değiştirmemize izin veren bir çerçevedir: hızlı müdahalelerden uzun vadeli çözümlere, doğayı sömürmekten doğayla iş birliği yapmaya, yeni malzemeler yaratmaktan halihazırda sahip olduklarımızı kullanmaya kadar.
İster ezber bozan yeni bir ürün, ister kültürel değerleri değiştiren bir kampanya veya sürdürülebilir yaşamı kolaylaştıran bir hizmet tasarlıyor olun, sizi döngüsel tasarımın bu üç temel yönü üzerinde düşünmeye davet ediyoruz.
Uzun ömürlü tasarım, reklam öğelerini uzun vadeli düşünmeye itiyor. Bugün tasarımların uzun bir süre, 5 değil 50 yıl dayanması gerekiyor. Tasarımınızın gelecek nesiller üzerinde nasıl bir çevresel ve sosyal etkisi olacak? Hız veya kâr yerine dayanıklılık ve uyarlanabilirlik için nasıl tasarım yapabilirsiniz?
Doğayla çalışmak, insan odaklı tasarımdan daha geniş bir perspektif kazandırır; tasarımcıları, tüm sistemlerin doğası gereği döngüsel ve birbirine bağlı olduğu doğal dünyadan öğrenmeye teşvik eder. Bu, insanlık ve gezegendeki diğer tüm yaşamlar arasında daha simbiyotik bir ilişkiye nasıl ilham verebilir?
Halihazırda sahip olduğumuz kaynaklardan, malzemelerden ve bilgilerden en iyi şekilde yararlanın. Döngüyü her iki uçtan da kapatmak için, bu ‘sınırlar’ dahilinde pek çok yenilik gerçekleşmesi gerekiyor. Geri kazanma, yeniden kullanma, onarma ve yenileme gibi stratejiler tasarımınızda nasıl bir rol oynuyor?“
Yarışma, her türlü yeniliğe açık olmakla birlikte tüm katılımcılardan projelerinin dünyadaki en büyük beş değer zinciriyle nasıl ilişkilendiğini belirtmesini bekliyor:
- Nasıl paketlediğimiz,
- Nasıl inşa ettiğimiz,
- Ne yediğimiz,
- Ne giydiğimiz ve
- Ne satın aldığımız.
10.000 Euro‘luk fon ve projelerin gerçeğe dönüştürülmesi amacıyla sağlanacak kişiye özel geliştirme programının sunulduğu yarışmaya son başvuru tarihi 31 Ocak 2023.
Ayrıntılı bilgi: www.makeitcircular.whatdesigncando.com/
What Design Can Do (WDCD)
Tasarımı sosyal değişim için bir araç olarak savunan uluslararası bir platformdur. 2011’den bu yana WDCD, dünyanın en acil toplumsal ve çevresel sorunlarının ele alınmasında tasarımcıların rolünü desteklemek için çok sayıda etkinlik üstlendi. WDCD bugüne kadar Amsterdam, São Paulo ve Mexico City’de 15 başarılı konferansa ev sahipliği yaptı. 2016’da WDCD, yaratıcı topluluğu mültecilerin refahı ve iklim değişikliği gibi acil toplumsal sorunlara odaklanan bir tasarım yarışması programı başlattı.