(Haliç Üniversitesi) Illustrators Platform Academy’nin Lansmanına Ev Sahipliği Yapacak!

Haliç Üniversitesi, 16 Aralık Cuma günü Illustrators Platform (IP) Academy’nin açılışını, 5. Levent Kampüsü’nde düzenlenecek lansman töreniyle gerçekleştirecek. Etkinlikte tasarım ve illüstrasyon dünyasının isimleri, yaratıcı kültür endüstrileri ve illüstrasyon üzerine konuşmalar gerçekleştirecek.

“All In One” konseptli kampüsünde eğitim programlarının yanı sıra etkinliklere de ev sahipliği yapan Haliç Üniversitesi’nde 16 Aralık Cuma günü T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen Illustrators Platform (IP) Academy’nin lansman töreni yapılacak. Projenin kurumsal paydaşlarını temsilen Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu, T.C. Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve YAYFED Başkanı Üyesi Münir Üstün ve YBKSED Dernek Başkanı, Illustrators Platform ve IP Academy Kurucu Başkanı ve EIF Yönetim Kurulu Üyesi Nurgül Şenefe’nin konuşmalarıyla başlayacak lansman töreninin ardından “Yaratıcı Kültür Endüstrilerinde İllüstrasyonun Yeri, Rolü ve Önemi” başlıklı geniş katılımlı bir panel düzenlenecek.

Haliç Üniversitesi’nin, tasarım dünyasına önemli etkileri olacak “Illustrators Platform (IP) Academy” organizasyonunda yer almasını değerlendiren Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Öztürk, “Amacımız Haliç Üniversitesi’ndeki bilimsel potansiyelin, kurumsal ve ulusal yarar adına ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmak ve Ar-Ge inovasyon çalışmalarında tarafların karşılıklı güvene dayalı sürdürülebilir iş birliğini sağlamak. Haliç Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü olarak dünya standartlarında eğitim veren bir kurum olmayı önemsiyoruz. ‘Gelecek Gençlerin Projesi’ kapsamında IP Academy ile öğrencilerimize iş olanakları ve yeni çalışma alanları açılmasının yanı sıra bu alana ulusal ve uluslararası önemli katkılar sağlayacağımızı düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Öztürk, IP Academy’nin Türkiye’de yaratıcı girişimci olarak tanımlanan ve yaratıcı endüstrilerin birçok alanında görev alan illüstratörlerin, branşlaşabileceği en güçlü kategorilerden olan dijital art ve yayıncılık alanlarında, resimli çocuk kitabı ve çizgi roman çizim ve yazım becerilerinin geliştirilmesi için başlatılan bir eğitim programı olduğunu söyledi. Ayrıca bu sayede girişimcilik becerilerinin arttırılması, bu alanda ehliyetli çalışmalar yapılması, çıktı olarak çalışmaların yayına hazırlanması, yurtdışına yayınların açılımı ile ihracatının teşvik edilmesi ve kültür endüstrileri alanında programa katılacak öğrenciler için sürdürülebilir meslek edinimi sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

YÖK onaylı sertifika programı olan IP Academy; alanında yetkin, nitelikli eğitim almış ve uluslararası sertifikaya sahip profesyoneller ortaya çıkaran, meslekî edinim odaklı bir akademi olarak sektörde fark yaratmayı amaçlıyor. Katılımcılarının hem finansal açıdan kendilerine yeterliliğini hem de meslekî gelişimini destekleyecek akademi, illüstratörlerin potansiyellerini en üst seviyede kullanmalarına ve dünya pazarına açılmalarına yardımcı olurken bağımsız çalışanların, yaratıcı kültür endüstrilerinde güçlü birer girişimci olmalarını destekleyecek. İşverenlerle yapılacak işlerde de sözleşme süreçlerinde destek olurken, meslekî ve hukukî haklarını koruma altına almalarını sağlayacak. Her katılımcı ayrıca Illustrators Platform topluluğunun bir üyesi olacak ve üyelik avantajlarından yararlanacak.

Sürdürülebilir iş modeli geliştirilmesine destek
IP Academy kapsamında yayıncılık sektöründe kariyer hedefleyen illüstratörlerin resimli çocuk kitabı, çizgi roman çizimlerini ve yazım becerilerini geliştirmek, bu kategorilerde ulusal ve uluslararası pazarlara kalıcı giriş imkânı sağlamak; girişimcilik becerilerini arttırmak, branşlaşma, profesyonelleşme ve markalaşmalarına destek olmak; program sonunda çıktı olarak çalışmalarının yayımlanabilmesine alan açmak; kültür endüstrilerinde yayıncılık sektöründe resimli kitap veya çizgi roman alanında meslek edinimi sağlamak; kendisine gelir üreten, sürdürülebilir iş modeli geliştirmelerini desteklemek temel hedefler arasında yer alıyor. Ayrıca yaratıcı kültür endüstrileri alanında ülke ekonomisine katkı sağlayacak donanım ve ehliyetin kazandırılması, hem yurt içi hem de uluslararası pazarlara giriş imkânı verecek mecralarla buluşturulması, kültürel zenginliklerimizi yenilikçi bir yorumla ve sürdürülebilir bir yapı ile dünyaya tanıtma potansiyelinin geliştirilmesi projenin genel çerçevesini oluşturuyor.

IP Academy Kurucu Başkanı Nurgül Şenefe ise akademide gerçekleşecek eğitim ve panellerle ilgili şunları söyledi:

“Yaratıcı kültür endüstrilerinde, tasarım odaklı yaşama yönelimden, görsel iletişimin hayatımızda aldığı geniş kapsayıcı yere, sanat kavramının tekrar tartışıldığı şu dönemlerde, ülkelerin ekonomilerinde, kültür endüstrilerinden elde edilen katkı payının da son dönem yükselişi de dikkate alındığında, illüstrasyon işin tam çekirdeğinde yer alan önemli bir disiplin, meslek. İşte bu konuyu gündeme alarak, bu konuda farkındalık yaratmak öncelikli hedefimiz.”

Illustrators Platform Academy’nin danışman ve seçici kurulunu Prof. Dr. Selahattin Yıldız, Prof. Dr. Fuat Akdenizli, Doç. Dr. Pelin Öztürk, Doç. Dr. Setenay Sezer, Dr. Ayşe Öztürk, Nurgül Şenefe, şair ve yazar Adnan Özer, telif hakları uzmanı Av. Haluk İnanıcı, çizgi roman sanatçıları Kenan Yarar ve Tayyar Özkan, TÜBİTAK dergileri illüstratörü Pınar Büyükgüral, Bilim Çocuk yayın yönetmeni Meltem Yenal, İtalyalı sanatçılar Ivan Canu, Giacomo Benelli ve Paola Rui, NY Times’ın bestseller yazar ve illüstratörü Pat Cumins, Fransa’dan yayıncı Natalie Vock Verley, İngiltere’den yayıncı Anna Wilkinson, Polonya’dan çok satan resimli çocuk kitaplarının illüstratörü Krzstine Toth ve ABD’den resimli çocuk kitapları sanat yönetmeni Maria Teresa Andruett oluşturuyor.

“Illustrators Platform (IP) Academy”; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Gelecek Gençlerin” programı kapsamında ve Illustrators Platform bünyesinde, Yaşamı Bilim Kültür Sanat ve Eğitimle Destekleme Derneği katkılarıyla ve ZNN Network destekleriyle; yurt içi ve yurt dışından alanında profesyonel yazar, çizer, yayıncı, editör, eğitmen kadrosuyla Haliç Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Katılımcılar program dahilindeki eğitimleri ücretsiz alarak YÖK onaylı sertifika sahibi olacaklar. Ayrıca IP Academy tarafından destek programı kapsamında başvuranlar arasından jürinin programa uygun gördüğü adaylar seçilerek burs imkânları sunulacak.