Seramik sanatçısı Mustafa Tunçalp’in “Toprakla Şekillenen Bir Ömür” adlı sergisi, 4 Aralık’a kadar Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde (KTSM) sanatseverlerle buluşuyor.
“Toprakla Şekillenen Bir Ömür”
Sergi
Sanatçı: Mustafa Tunçalp
Tarih: 4 Kasım – 4 Aralık 2022
Yer: KTSM, Beyoğlu / İstanbul
“Toprakla Şekillenen Bir Ömür” adlı sergi, seramiğin farklı formlarda kullanılmasıyla ortaya çıkmış yaklaşık 100 eserden oluşuyor. Sergideki tüm eserler, 1962 yılında Kaleseramik’te başladığı stajla Kale Grubu ile tanışan, 1970 yılından itibaren Kalebodur Sanat Atölyesi‘nde birikimlerini gençlere aktaran Mustafa Tunçalp’in elinden çıkıyor.
Toprağı, zihninde tasarladıklarını gerçekleştirmek için kullandığı mucizevi bir malzeme olarak nitelendiren ve eserlerinde soyut kuş figürünü yoğun olarak kullanan sanatçı, özgür kuşların ve özgür insanların “İyi Bak Dünyana” temasıyla örtüştüğünü ifade ediyor.
Uzun bir süre Kale Grubu’nun ilk genel merkezi olarak kullanılan KTSM binasının altıncı katında yer alan ve İbrahim Bodur’un özel eşyalarının bulunduğu Kale Hafıza Karaköy’de de Mustafa Tunçalp’in eseri yer alıyor. Sergi boyunca ziyaret edilebilecek olan bu katta İbrahim Bodur’un anılarına ve kişisel eşyalarına tanıklık edilebilir. Ayrıca yapımcı ve sunucu Zuhal Demirarslan tarafından Kale Grubu’nun 65. Yılı sergisi için özel hazırlanan “Toprakla Şekillenen Bir Ömür: Mustafa Tunçalp” belgeseli de KTSM asma katta izlenebilir.
“İyi Bak Dünyana” hareketi kapsamında hayata geçirilen KTSM‘nin ev sahibi olduğu sergi hakkında gelişmeler için web sitesi ve sosyal medya sayfaları (Instagram, Facebook, Twitter) takip edilebilir.
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, disiplinlerarası paylaşımlara alan açan bir üretim ve buluşma platformu. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları önceliklerinden sorumlu üretim ve tüketimi odağına alan KTSM, İyi Bak Dünyana hareketinin de öncüsü. Sosyal fayda üreten fikirlerin savunuculuğunu yapan KTSM’nin her katı, farklı bir üretim ve öğrenme alanını içerecek şekilde tasarlandı. Tasarım ve sanat çalıştaylarının yanı sıra konuşma ve sunumların da düzenlendiği merkezde, seramik fırınının da bulunduğu seramik üretim alanı; giriş katında özgün, özgür ve öze değen ürertimlerin paylaşılacağı bir sergi alanı; tasarım ve sanat ağırlıklı 1.500’den fazla kitaptan oluşan bir kütüphane ile , herkesin kullanımına açık bir üç boyutlu yazıcı ile farklı üretim malzemelerinin bulunduğu bir atölye yer alıyor.
Sadece sanat ve tasarımda değil, yaşamın her alanında sürdürülebilirliğe inanan Kale Grubu, KTSM içerisinde özel bir mekâna da yer ayırdı: Roots Studio Cafe. Yerli üreticiyi destekleyen, “sıfır atık” felsefesiyle yola çıkılan kafede, yemek tasarımı konusunda zihin açıcı uzun masa sohbetler yapılması planlanıyor.