8. Çanakkale Bienali BAŞLADI!

Bu yıl sekizinci edisyonu düzenlenen Çanakkale Bienali, 6 sanat inisiyatifi ve 40’tan fazla sanatçının katılımıyla açıldı. Çanakkale’de 11 farklı noktaya yayılan Bienal, “Birlikte nasıl çalışırız?” başlığı altında topluluk, çalışma, birliktelik kavramları ve deneyimlerine odaklanıyor. 


8. Çanakkale Bienali: “Birlikte nasıl çalışırız?”

Tarih: 1 Ekim 2022 – 5 Kasım 2022
Yer: Troya Müzesi – The FeHan 1 – The FeHan 2 – MAHAL – StudioMAHAL, DardanelSpor Tesisleri – Korfmann Kütüphanesi – Bordo Bina – ÇTSO Çanakkale Evi – Mekor Hayim Sinagogu – Kabuk Bienal Store / Çanakkale


8. Çanakkale Bienali, 40’tan fazla sanatçı ve davet ettiği 6 sanat inisiyatifiyle “Birlikte nasıl üretiriz?”, “Birlikte nasıl yaşarız?”, “Birlikte nasıl çalışırız?” gibi temel ve kapsayıcı sorular üzerinden insan – insan, insan – doğa, insan – hayvan, hayvan – hayvan ve tüm canlı – canlı olmayan yapılar arasındaki karmaşık ilişkilerin bağlantılarını / düğüm noktalarını araştırmayı amaçlıyor. Konukseverlik, dostluk, iş birliği, emek, sorumluluk, adalet, bağışlama, hafıza, yas, neşe gibi farklı kavramları ele alırken, insanın “birlikte yaşama” zorunluluğunun peşini bırakmayan paradokslar, imkânsızlıklar ve tekil şansları da soru işaretleri ve ünlemlerle vurguluyor.

Şehre yayılan 8. Çanakkale BienaliTroya Müzesi, The FeHan 1, The FeHan 2, MAHAL, StudioMAHAL, DardanelSpor Tesisleri, Korfmann Kütüphanesi, Bordo Bina, ÇTSO Çanakkale Evi, Mekor Hayim Sinagogu ve Kabuk Bienal Store olmak üzere 11 mekânda izleyicilerle buluşuyor. 1 Ekim’de başlayan Bienal, ana sergilerinin yanı sıra panel, atölye, film gösterimlerinden oluşan programı ve OPET’in ana destekçisi olduğu Troya Köylerinde gerçekleştirilecek “Sanat Günleri”yle 5 Kasım’a kadar devam edecek.

Alparslan Baloğlu’nun Troya Müzesi’ndeki iki ayaklı sergisi ve iki özgün performansla başlayan Bienal’de Murat Meriç, Can Altay’ın Bienal için ürettiği “Reçel Çemberi”ne misafir olduğu kasetten / plaktan “canlı” performansında, müzik dünyamızın “süprizli birlikte”lik tarihinin tozlu rafları arasında “Birlikte çalışabiliyor muyuz?” sorusuna cevap aradı. Özlem Günyol ve Mustafa Kunt’un Frankfurt, İstanbul ve Çanakkale’den kamusal alan heykel ve anıtlarından elde ettikleri kalıplarla ürettikleri “Free Solo” tırmanma duvarı ise profesyonel tırmanıcıların performansıyla dünya prömiyerini yaptı.

Birlikte çalışma meselesine odaklanan bienale; özgün bir aradalık modelleri sunan AVTO (İstanbul), Monitor (İzmir), Are Projects (Antalya), Ka Atölye (Ankara) ve Çanakkale’den Garp Sessions inisiyatifleri ve İtalya Lucca’dan bağımsız Giungla Festivali davet edildi.

8. Çanakkale Bienali‘nde çalışmaları yer alan sanatçılar; Adrian Melis, Alparslan Baloğlu, Aslı Işıksal, Başak Altın, Berfin Erdoğan & Yağmur Uyanık, Can Altay, Cevdet Erek, Eda Şarman, Eren Sulamacı, Forensic Architecture, Funda Susamoğlu, Furkan Öztekin, Goshka Macuga, Guido van der Werve, H. Esra Oskay, Havva Altun, İhsan Oturmak, İrem Aksu, İrem Tok, Jasmina Cibic, Johanna Billing, Liliya Lifanova, Maider López, Mariana Vassileva, Maury Vaughan & Melike Taşçıoğlu Vaughan, Merve Şendil, Mircea Cantor, Oğuz Karayemiş, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Pilvi Takala, Pravdoliub Ivanov,  Robert Montgomery, Serge Najjar, Tatiana Villani, Umut Kambak ve Zeren Göktan.

Bienal programları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.