Yeni Podcast Serisi “Ehlen ve Sehven”in İlk Bölümü Yayınlandı!

Melis Cankara’nın hazırlayıp sunduğu yeni podcast serisi “Ehlen ve Sehven”in ilk bölümüne SO? Mimarlık ve Fikriyat kurucu ortağı Sevince Bayrak konuk oldu.

Podcast dizisinin ilk bölümünde mimar Sevince Bayrak ile yapılan söyleşi, 9 Ağustos 2022’de Zoom üzerinden çevrim içi gerçekleşti. Manifold‘da Sevince Bayrak: “Hayalde Hata Olur mu?” başlığıyla yayınlanan söyleşinin elden geçirilmiş dökümü ise Arredamento Mimarlık dergisinin Eylül-Ekim 2022 sayısında yer aldı.

Podcastin Tanıtım Metninden:

“Mimarların mimarlık üretme ve düşünme biçimleri ile bir hatayı nasıl tanımladıklarının birbiriyle ilişkili olduğunu düşünüyorum. Bu podcast dizisi mimarların mesleki hatalarıyla ilgileniyor. Her bölümde farklı bir konuğun mimarlık üretim sürecinde yaptığı ve bu dizi için seçtiği spesifik bir hata üzerine konuşacağız.1

Hatayı tanımlayabilmek, hatayla yüzleşmek, hatayla baş edebilmek, hatadan öğrenebilmek ve hatayı konuşabilmek: Kısaca hatayı sahiplenebilmek. Ofis sahibi, akademisyen, mimarlık tarihçisi, koruma uzmanı, yayıncı, editör, öğrenci, ofiste ya da şantiyede çalışan bir mimar için hatanın farklı tanımları ve anlamları olmalı. Niyetim hem hatanın sınırlarını ve farklı anlamlarını keşfedebilmek, hem de mimarlığı başka türlü konuşmaya çalışmak. Mimarlığı sonuç ürün üzerinden değil, süreç üzerinden konuşabilmek ve sıklıkla karşılaştığımız gibi yapılardan ya da yapılanlardan değil, yapılamayanlardan, olmayanlardan başlamak söze. Ancak ironik bir biçimde hata da ‘yapı’lan bir şey, belki şimdilik sadece biraz görünmez!”

Ayrıntılı bilgi için: https://manifold.press/sevince-bayrak-hayalde-hata-olur-mu


1. Bu dizi ismini Arapçadan dilimize geçen “Hoş geldin, merhaba, nasılsın?” anlamında bir hatır sorma sözü olan “ehlen ve sehlen” kalıbındaki “sehlen” kelimesinin “hatayla” anlamında kullanılan “sehven” ile değiştirilmesinden alır. Dizinin isminin de “hata” içermesini özellikle istedim, ancak bir türlü uygun bir başlık bulamamıştım. Bu konudaki cömert desteği için ağabeyim Murat Cankara’ya teşekkür ederim. (Kelime anlamları için bkz. Kubbealtı Lugatı)