[Proje]: M Evi

Proje Adı: M EVİ
ANTALYA, 2022
Mimari & İç Mimari: ATÖLYE REM MİMARLIK VE TASARIM
Fotoğrafçı: KEREM MERAL

Mimari ve iç mimari tasarım projesi Atölye REM Mimarlık ve Tasarım tarafından yürütülen M EVİ, 2022 yılında tamamlandı. Antalya, Döşemealtı’nda konumlanan konut projesini mimarlık ofisi şöyle anlatıyor:

Yer

Yapı; Antalya, Döşemealtı ilçesinde, yerleşim yoğunluğunun görece az olduğu bir bölge içerisinde bulunmaktadır. Kırsal yaşam izlerinin, kentsel yaşam pratikleri ile iç içe geçmeye başladığı, tarım arazilerinin arasında, sakin bir çevre içerisinde yer almaktadır. ‘M Evi’ bu yaşam kesiti içerisinde, çevresindeki zeytin bahçeleri ve etkileyici Toros Dağları’nın manzarası karşısında konumlanmaktadır.

Yaklaşım

Akdeniz ikliminin yıl genelinde etkili olduğu kavurucu sıcaklık, yapının gölge alanını artıracak bir tasarım mantığı ile ele alınmasına neden olmuştur. Kuzey ve batı yönlerinde bulunan hâkim manzara, yapının bu cephelerinde şeffaflaşmasını; doğu ve güney yönlerindeki komşu yapılaşmalar ise bu cephelerde daha kapalı bir kütle kurgusunu beraberinde getirmiştir. Köşe parselin getirdiği yapılaşma kuralları çerçevesinde kütlenin geri çekilmeleri, kullanılacak bahçe alanının manzara yönüne bakması ve yapının açık-kapalı mekan hiyerarşisinin bu doğrultuda oluşturulması başlıca tasarım kararlarındandır.

Kullanım

Yapının zemin kat kullanımı, ön bahçe ile ilişkilendirilerek açık, yarı açık ve kapalı mekân hiyerarşisi bu doğrultuda gerçekleştirilmiştir. Sırtını doğu yönüne yaslayan kütle yerleşimi, kapalı mekân kurgusunu bu alan içerisinde oluşturur ve önünde konumlanan saçak altında geniş bir yarı açık mekân ortaya çıkar. Bahçe alanı evin açık alanı olarak kullanılır. Yapının kendi varoluşu ve açık alanlarıyla bütüncül bir yaşam alanı oluşturması hedeflenir. Açık – kapalı mekan arasına sızan gölgelikli teras alanları, ev ile bahçe arasında bir ara kesit oluşturur. Yarı açık teras üzerinde oturma alanları ve havuz bulunmaktadır. Havuz salon ile bütünleşebilmekte ve şeffaf cephe düzeninin hareketi ile iç-dış mekan ayrımı muğlaklaşmaktadır. Zemin kat üzerine oturan iki ayrı kütle içerisinde, yatak odaları, çalışma odası, teras ve ıslak hacimler bulunmaktadır. Mekân hiyerarşisini gözeten tasarım yaklaşımı, üst katta ebeveyn yatak odasını ana kütleden kopararak şeffaf bir tünel ile geçiş sağlar ve parçalı kütle etkisini güçlendirir. Bu katta konumlanan iki büyük teras, ev içerisinde ortak buluşma noktaları olarak düşünülmüş, aynı zamanda çevre peyzajını bir üst kottan izleme
imkânı sağlamıştır. Ana kütle üzerinde bulunan çatı pencereleri, farklı açılardan gün ışığını evin içine almayı amaçlamaktadır. Bu sayede günün farklı saatlerinde iç alana düşen hareketli gölge alanlar, yapı içerisinde hem dinamik bir etki sağlar hem de aydınlık bir iç mekân etkisi oluşmasına destek verir.

Kendine Yeterlilik

Yapı, parçalı kurgusu ile maksimum gölge alanı oluşturmayı amaçlamaktadır. Pasif iklimlendirmeye katkı sağlayan bu yaklaşım, aynı zamanda günün farklı saatlerine göre oluşan gölge aralığı boyunca hareketli bir kütle algısı meydana getirir. Çatı pencereleri ve galeri boşlukları, hem gün ışığını iç alana taşımakta hem de açılan pencereler sayesinde yapı içerisinde sıcak hava tahliyesini sağlamaktadır. Çatı üzerinde düşünülen güneş panelleri ile hem sıcak su hem de elektrik kazanımı elde edilmesi amaçlanmaktadır.”

Proje İş Birlikleri

Statik Projesi: Sabri Özmen (İnşaat Mühendisi)
Elektrik Projesi: Bayram Eren (Elektrik Mühendisi)

 


Kaba Yapı

  • OYAK Beton [Betonarme]

Cephe

  • Fawori [Karbonlu EPS Isı Yalıtım Levhası]

Sirkülasyon

  • Çamsan Parke

Aydınlatma

  • VİKO [Anahtar, Priz Grupları]
  • Cata [Aydınlatma Elemanları]

Mobilya Aksesuar

  • Häfele
  • System

Bitirme İşleri

  • Jotun [İç, Dış Boya]

Islak Hacim

  • E.C.A. [Bataryalar]
  • VitrA [Eviye, Lavabo, Seramik Yüzey]