“The European Prize for Urban Public Space” 2022’nin 5 Finalisti Açıklandı!

Barselona Çağdaş Kültür Merkezi (Centre of Contemporary Culture of Barcelona – CCCB) tarafından düzenlenen The European Prize for Urban Public Space‘te (Avrupa Kentsel Kamusal Alan Ödülü), finale kalan 5 proje açıklandı. Ödüle değer görülen proje, 14 ve 15 Kasım’da CCCB’de yapılacak ödül töreninde kamuoyuna açıklanacak.

14 ve 15 Temmuz tarihlerinde yapılan toplantının ardından uluslararası jüri, bu yılki Avrupa Kentsel Kamusal Alan Ödülü için 5 finalist belirledi. Ödül için 35 ülkeden 326 proje ile rekor katılım sağlandı. 2018 ve 2016 yıllarında sırasıyla 279 ve 276 projenin başvurduğu ödülün bu yıl düzenlenen 11’incisi için 326 başvuru yapıldı. Katılımın en fazla olduğu ülkeler arasında ise İspanya, Polonya, İtalya, Fransa ve Portekiz yer aldı.

Finalistler

  • Catharijnesingel | OKRA landschapsarchitect, Utrecht, Hollanda, 2020

Catharijnesingel‘in restorasyonu, araç trafiğini ortadan kaldırarak, sokağı bisikletçiler ve yayalar için erişilebilir hale getirmekte. Yeni bir kamusal alan oluşturmak amacıyla su öğesini kullanan proje, suyun ve biyolojik çeşitliliğin geri kazanılması yoluyla şehrin niteliklerinin yeniden canlandırılmasının bir örneği. Doğanın gelecekte nasıl gelişeceği öngörüsüyle tasarlanan proje, küresel iklim krizinin mevcut durumunda önemli bir rol oynayacak yeni, doğal ve sağlıklı bir mikro iklimi de ortaya koymakta. 

  • FLOW | POOL IS COOL, Decoratelier Jozef Wouters, Brüksel, Belçika, 2021

Elli gencin katılımıyla tasarlanan ve inşa edilen Flow, kırk yıl içinde Brüksel’de inşa edilecek ilk açık hava yüzme havuzu. Bu proje, temiz havanın ve suyun tadını çıkarmak için kullanıcılarına geçici bir buluşma yeri sunuyor. Basit, ekonomik, modüler bir sistem olarak kolayca inşa edilebiliyor; ayrıca aktif, sağlıklı bir kamusal alanın tasarımına herkesin nasıl dahil olabileceğinin iyi bir örneğini sunuyor.

  • Hage | Brendeland & Kristoffersen architects, Price & Myers, Lund, İsveç, 2021

Proje Lund Katedrali‘nin, çevresindeki hızlı kentleşme mantığına alternatif olacak bir kamusal alan geliştirmek amacıyla açtığı arazi için tasarlandı. Üç tarafı yıkılmış fabrika binasının duvarlarıyla kapatılarak oluşan avlu, Lund şehrinin eteklerinde hala gelişmemiş bir arazide yer alıyor. Arazi sahibinin şehirleşmeye ayak uydurmak yerine tasarımın kendi rotasını takip etmesine izin vermesiyle, vatandaşlara açık bir alan yaratma fikri ortaya çıkmış. Tasarlanan avlu projedeki ilk müdahaleyi oluşturuyor ve mekanın kademeli evriminin de başlangıcını işaret ediyor. 

  • Saint Sernin Meydanı | Joan Busquets, Pieter-Jan Versluys, BAU, Toulouse, Fransa, 2020

Toulouse’daki Saint Sernin Meydanı projesi, şehrin tarihi kentsel dokusunu ortaya çıkarıyor. Meydan, otomobiller kaldırılarak ve kaybedilen ağaçların kamusal alanın düzenleyicileri olarak yeniden kullanılmasıyla dönüştürülmüş. Tasarımın sadeliği ve malzeme kullanımı ile alanın barındırdığı miras gözetilerek düşeyde yeniden boyutlandırıldığı projede çeşitli kamusal kullanımları barındırabilecek bir meydan oluşturulmuş.

  • “Sporta pils dārzi”urban garden in Riga | Artilērijas dārzi, Riga, Letonya, 2021

Kentsel bahçe “Sporta pils dārzi”, terk edilmiş bir arsayı kurtararak yeni bir kamusal alan tipolojisi haline getirmeyi amaçlayan katılımcı bir projenin sonucu. Bu kapsamda geliştirilen tasarım, yeni bir sistem oluşturmakta; kültürel ve sosyal boyutları birleştiren ve ortaya çıkan doğal unsurları alanının bir parçası haline getiren bir kentsel alan modeli.

The European Prize for Urban Public Spacein kazananı, 14 ve 15 Kasım’da CCCB‘de yapılacak ödül töreninde kamuoyuna açıklanacak. Ödül hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.