“S.O.S. İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması” Sonuçları Açıklandı!

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği tarafından bu yıl PETRA The Flooring Co. sponsorluğunda, Arkitera ile Binat Mimarlık Medya Grubu’nun iletişim desteğiyle dokuzuncusu düzenlenen “D-100’den Öğrenmek” başlıklı, S.O.S. İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması sonuçları açıklandı.

7 Haziran 2022, Salı günü Kadir Has Üniversitesi Fener Salonu’nda gerçekleşen törende derece giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından gerçekleşen kolokyumda mimarlık yarışmalarının önemine değinen ve tavsiyelerde bulunan jüri üyeleri öğrencilerin proje değerlendirmelerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Yarışmaya katılan tüm projeler in yer aldığı hibrit sergi 7-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi C Blok’ta ziyaret edilebilecek.
Bu sene kuruluşunun 20. yılını kutlayan İstanbulSMD, İstanbul’un sorunlu alanları üzerine fikirler üretilmesini amaçlayan ve kentin öncelikli konuları üzerine düşünmek için platform açan ve bu yıl dokuzuncusu düzenlenen S.O.S. İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması’nda bu sene konu olarak D-100 kara yolunu ele aldı.

İlk aşamayı geçen ve ikinci aşamada sunulmak ve değerlendirmek üzere belirlenen 8 projenin müellifleri 1 Haziran 2022 tarihinde kamuya açık olarak yapılan etkinlikte kendilerine belirlenen 15 dakikalık süre içerisinde proje önerilerini sundu. Sunumların yapıldığı açık oturum sonrasında jüri kapalı oturumda sunulan 8 projeyi değerlendirdi ve ödül dereceleri belirlendi.

Yarışmada ödül alan proje ve proje sahipleri şöyle sıralanıyor*:


1.’lik Ödülü

59062 Rumuzlu Proje
yukarı taşınan | İpek Naz Toraman, Melis Eren, Nergiz Han, Sare Memik (İstanbul Teknik Üniversitesi)

2.’lik Ödülü

10596 Rumuzlu Proje
[Mekan]izm_a | Ezgi Küçük Pehlivan, Samet Yılmaz (İstanbul Teknik Üniversitesi)

3.’lük Ödülü

83572 Rumuzlu Proje
Non-permanent Land | Buket Yürekli, Seren Esen, İrem Naz Özgan (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Mansiyon

07143 Rumuzlu Proje
Mabed | Mete Palancı, Mohemmed Samir Khamis (Karabük Üniversitesi)

Mansiyon

53432 Rumuzlu Proje
Paydaş | Zeynep Helin Kaya, Ayşe Naz Atay, Yusuf Berrak, Hatice Candan, Gizem Kaya (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Mansiyon

71496 Rumuzlu Proje
PASAJ: d-100’de bir gezinti | Pınar Sena Soysal, Doğa Erdoğmuş, Yaren Kaptan (Özyeğin Üniversitesi), Zeynep İpek Günay (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Mansiyon

72589 Rumuzlu Proje
SİNAPSİS | Aslı Fulin Çalçalı, Elif Naz Özen (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Mansiyon

77530 Rumuzlu Proje
Zemin | Yaren Gülmen, Tan Nuhoğlu, Sena Sevinç Öztürk, Beyzanur Meriç (MEF Üniversitesi)


Yarışmanın birincisine 15 bin TL, ikinciye 12 bin TL, üçüncüye 9 bin TL, eşdeğer mansiyona layık görülen 5 projeye ise 6 biner TL ödül verildi.

Yarışmanın jüri raporuna www.ismd.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Jüri Raporu Bağlantısı: https://ismd.org.tr/storage/uploads/2022/06/0b263aaeca01ee0cfce8e1ff46f9348a.pdf


İstanbulSMD
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), Temmuz 2002 tarihinde ülkemizdeki mimarlık kültürüne katkı sunmak, mimarlık mesleğinin toplumdaki saygınlığını ve etkinliğini artırmak, kentsel planlama kararlarının/kente müdahalenin topluma karşı sorumluluk anlayışı ile yapılmasını sağlamak ve yapılı çevrenin niteliğini yükseltmek amacıyla kurulmuştur. |  https://www.ismd.org.tr/

S.O.S İstanbul
İstanbul SMD, 2005 yılından bu yana S.O.S. İstanbul Fikir Projesi aracılığı ile kentin “sorunlu alanları” için öğrencileri “alternatif projeler” üretmeye teşvik ediyor. Aradan geçen on dört yılda, İstanbul’da kentleşme ve mimarlık üretimi ve özellikle kamusal alanda farklı kırılmalar yaşandı. Bu durum kentlinin yaşadıkları yere dair deneyim ve farkındalıklarını kökten değiştirdi. Şehir bir anlamda tüm imgesinin, ölçeğinin, doğasının ve değerlerinin iç içe geçtiği bir girdap alanına dönüştü. Bu kaotik durumu yeni fikirler, yeni üretimler ve yeni başlangıçlar için potansiyelleri ile düşünmek de değerli. | https://www.ismd.org.tr/mimarligi-kesfet/sos-istanbul

Instagram: https://www.instagram.com/istanbulsmd
Twitter: https://twitter.com/Istanbul_SMD
Facebook: https://www.facebook.com/IstanbulSMD
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/istanbul-serbest-mimarlar-derneği


*Mansiyon ödülleri eşdeğerde olup, rumuz numarasına göre sıralanmıştır.