Küratörlüğünü Sınır/sız ekibinin üstlendiği, Zeynep Gönen’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisi “Tanıdık/Tuhaf”, 11 Haziran Cumartesi gününden itibaren KOLİ Art Space’te ziyaretçilerle buluşuyor.
“Tanıdık/Tuhaf”
Sergi
Küratör: Sınır/sız Ekibi
Sanatçı: Zeynep Gönen
Tarih: 11 Haziran 2022 Cumartesi – 4 Temmuz 2022 Pazartesi
Yer: KOLİ Art Space, Kadıköy / İstanbul
Sanatçı Konuşması
Tarih: 25 Haziran 2022 Cumartesi
Saat: 16.00
“Tanıdık/Tuhaf” sergi tanıtım metninde şöyle açıklanıyor:
“Uzun bir geceden sonra nihayet sabah oluyor. Küçük ve son derece kısıtlı hamlelerle bedenimi saran bantlardan kurtuluyorum. Yapışkanlar tenimde geçici olduğunu bildiğim izler bırakıyor. Bu duruma pek aldırış etmiyorum. Odanın diğer ucundaki yeşillikler kendi bölgelerini teşkil ederken sokaktaki cılız bitkiler kaldırım taşlarının arasından gökyüzünü selamlıyor. Bitkilerin tavrı her ne kadar işgalci olsa da korkak ve çekingen bir selamlama bu.
Tüm bunlar olurken aklıma zamansız bir soru takılıyor;
Karşıt malzemeler arasındaki birliktelik, queer bir ilişkiyi temsil edebilir mi? Çevreyle olan diyaloğumuzu sorgulayan, alışkın olmadığımız, yersiz ve hatta kendine bile yabancı bir ilişki?

Zeynep Gönen’in malzemenin sınır ve olanaklarını sorgulayan üretimleri tam da bu sorudan hareketle ortaya çıkar. Doğal materyallerle insan yapımı malzemeler arasındaki ilişkiselliğe kafa yorarken yeni patikalar açar bize. Bu patikalar çoğu zaman dar ve engebelidir fakat tüm zorluklara rağmen yürümek keyif verir. Olağan hallerinden referansla kendi formunu bulan/yaratan, en önemlisi de kendi potansiyelinden haberdar nesneleri ikilikler üzerine inşa eder Gönen. Öznel deneyimlerle şekillendirdiği formlara ve kendine değişebilecekleri bir alan tanır. Formlar/türler arası, norm dışı bir düzen tahayyülü sunar.

Kimi zaman camların arasına sıkışan, kimi zaman da duvardan taşıp kendi düzlemini bulan işlerinde kullandığı malzemeler birbirinden farklıdır. Yine de bu farklılık/çeşitlilik, malzemeler arasındaki söz birliğine mâni değildir. Kırılgan ve baş etmesi oldukça zor bir malzeme olan şeffaf bantla kendi bedeninin kalıbını aldığı Şeffaf isimli heykel, buna en iyi örnektir. Şeffaf, bedenin artık içinde olmadığı zırhı temsil eder. Tıpkı yılanların halk arasında “gömlek atma” olarak bilinen, vücudun büyümesine olanak tanımak için gerçekleştirdikleri deri değiştirme eylemini akıllara getirir.
Sergide bedeni merkeze alan bir diğer iş ise mekâna yayılan Sümüklü Böcek ve Salyangoz’dur. Gözenekli yapısıyla ten dokusunu çağıran sünger, keten elyafı, iğne ve kozalak parçalarıyla doğrudan temas halindedir. Queer varoluşların habercisi olan bu beklenmedik birliktelikler, doğal ve yapay arasındaki zıtlığın gerilimini taşır.

Gönen’in sanatsal üslubu sessiz bir tansiyona sahip olsa da heykelsi biçime sahip nesneleri durağan ya da eylemsizdir. Cam Ardı isimli duvar yerleştirmesi ise sergide yer alan işlerin aksine yüzeyi dert edinir. Gönen, hamlelerini bu sefer camların ardına gizler. Birbirinden farklı şekillere sahip kâğıt parçalarını parçalı ve tanımsız/okunmaz halde buluruz.
Zeynep Gönen, değişken form ve izlerin iç içe geçtiği, ikiliklerin hakim olduğu işleriyle izleyiciye davetkâr bir zemin sunar. Gündelik hayatta görmezden geldiğimiz ya da göz ardı ettiğimiz tanıdık detayları tuhaf yönleriyle ele alır. İnsan müdahalesine açık hale gelen/getirilen doğaya heteronormatif algı ve baskılardan uzak bir bakış getirir. Tüm bu çabalarının nihayetinde yeni bir ihtimalin, yolun peşindedir; Kendi gidebileceği, gündelik hayatta ilişkilendiği nesneleri de peşinden sürükleyebileceği…”
Ayrıntılı bilgi için KOLİ Art Space web sayfası ziyaret edilebilir.
KOLİ Art Space
Kadiköy/İstanbul’da yer alan KOLİ Art Space, Yasemin Kalaycı ve Elçin Acun tarafından kurulmuş kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir çalışma, üretme ve sergileme alanıdır. Sanatsal deneyim ve iş birliği ekseninde dolaşan KOLİ, feminist ve queer sanatçılar arasındaki diyaloğun desteği ile var olur. Kapsayıcılık ve çeşitliliğin gücü ile beslenir, kimliğin ve cinsiyetin akışkanlığına odaklanarak değişim ihtiyacının zorunluluğu inancından doğmuş bir sanat alanıdır.