(Akbank Sanat)’ta 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi: “Açık Kart”

Çağdaş Sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla Akbank Sanat’ın Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ile birlikte düzenlediği Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması sonuçlandı. Jüri tarafından seçilen eserler, 30 Temmuz Cumartesi gününe kadar hem Akbank Sanat’ta fiziksel olarak hem de Metaverse’te sergileniyor.


Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi:
“Açık Kart”

Küratör: Fatoş Üstek
Tarih:
1 Haziran 2022 Çarşamba – 30 Temmuz 2022 Cumartesi
Yer: Akbank Sanat, Beyoğlu / İstanbul
Mecra: Çevrim İçi
Katılım: Herkese Açık, Ücretsiz


Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden yapılan 1011 başvuru arasından 23 sanatçının 24 eseri sergi seçkisinde yer alıyor. 40. Yılını kutlayan yarışmanın bu yılki jüri üyeleri arasında İpek Duben, Çelenk Bafra, Gönül Nuhoğlu, Derya Bigalı ve serginin küratörlüğünü de üstlenen Fatoş Üstek yer aldı.

Sergide eserleri yer alacak sanatçılar; Ahmet Berkin Günsay, Alara Başar, Ali Kanal, Begüm Çelik, Betül Sertkaya, Buğra Erol, Cemil Olgun Can, Dilara Başköylü, Elif Özen, Emre Çalış, Ferhat Tunç, Gizem Candan, İrem Sezer, Lalin Mercan, Nazif Can Akçalı, Oğuz Gököz, Özlem Cıbır, Özlem Köse, Rıdvan Aşar, Sümeyra Çetin, Yasemin Kaplan, Zeynep Sude Can ve Zülkif Esin.

“Açık Kart” temasıyla düzenlenen yarışmanın ödül töreninde, sergide eserleri yer alan genç sanatçılara toplamda 115 bin TL’lik ödül verildi.

Serginin küratörü Fataş Üstek, yarışmanın temasını şöyle açıkladı:

“Açık Kart, Akbank 40.Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması’nın başlığı ve aynı zamanda kavramsal çerçevesini oluşturuyor. 40. Yılında küratöryel bir tema ile sanatçıları davet etmek yerine, Türkiye’de çalışıp üreten öğrencilere ve genç sanatçı adaylarına açık bir öneri sundu. Sanatçıların kendini özgür hissettiği bir ortamda sanatsal pratiklerini, söylemlerini ve duruşlarını paylaşmaya davet etti.

Açık Kart sergisi, içinde birbirinden farklı bir çok sanatçı pozisyonunu barındıran, çok sesli bir sergidir. Zamanın ruhunu yansıttıkları için ya da seçici kurulun bakış açısından beslendikleri için olsa gerek, sergide yer alan eserler birbiri ile güçlü kavramsal ve sanatsal ilişki kurmaktadır. Farklı mecralar ile üretilmiş olsalar da sanat eserlerinin bir çoğu dili baz alarak, doğa ve insanlık, doğal ve yapay ikilikleri ile ilişkileniyor. Son dönemde yaşananların etkisi, sanatçıların yalnızlık, anksiyete ve yetkinlik konularına yoğunlaşmasında ortaya çıkıyor (…)”

23 sanatçının çalışmalarını iki sergi düzeninde bir araya getiren Akbank Sanat hakkında ayrıntılı bilgi için web sayfası ziyaret edilebilir.


Akbank Sanat
29 yıldır Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini destekleyen ve sanatın birçok farklı alanında uluslararası projelere yer veren Akbank Sanat, özellikle genç sanatçılara kendilerini geliştirebilmeleri için çeşitli imkanlar sunmaktadır. 

“Değişimin hiç bitmediği yer” olma misyonuyla yılda 700’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirmekte olan Akbank Sanat sergilerden modern dans gösterilerine, caz konserlerinden seminerlere, söyleşilerden çocuk atölyelerine, film gösterimlerinden çocuk tiyatro gösterilerine uzanan geniş bir yelpazede birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.