Uluslararası Müzeler Günü “Müzelerin Gücü” Teması ile KUTLANIYOR!

Milletlerarası Müzeler Konseyi’nin (ICOM) 1977’den beri organize ettiği “Uluslararası Müzeler Günü” (IMD), her yıl 18 Mayıs’ta farklı bir tema ile müzelerin toplumun gelişimindeki önemini vurgulamak ve barışın geliştirilmesinde önemli bir araç olduğuna dikkat çekmek amacıyla kutlanıyor.

 “Uluslararası Müzeler Günü” bu yıl “Müzelerin Gücü” temasına odaklanıyor. Tema, toplumla etkileşime geçmek ve müzelerin topluma ve gelişimine hizmet eden kurumlar olarak müzelerin rolünü vurguluyor. ICOM müzelerin toplumlarda olumlu değişim yaratma potansiyelini üç mercekle inceliyor; “dijitalleşme ve erişilebilirlik konusunda inovasyonun gücü”, “sürdürülebilirliğe ulaşmanın gücü” ve “eğitim yoluyla topluluk oluşturmanın gücü”.

Türkiye’de 18 – 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Müzeler Haftası” için dikkat çeken müze ve sergileri derledik.

Yapı Kredi Müzesi

Yapı Kredi Müzesi 30. yılını, Uluslararası Müzeler Günü’ne özel hazırlanan “Ölümsüz Yüzler” sergisiyle kutluyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle açılan sergi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarından seçilen Antikçağ mermer heykeltıraşlık eserleri ile Yapı Kredi Müzesi koleksiyonunda yer alan portre betimli sikkeleri bir araya getiriyor.

Sergilenen eserlerin hükümdar, tanrı/tanrıça ve kahraman betimleri olmak üzere üç ana grupta sunulduğu sergide mitolojik karakterler ve gerçek kişilerin yanı sıra sanat eserleriyle ölümsüzleşen yontucu ve darpçıların da hikâyesi anlatılıyor.

Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat’ın 1. katında bulunan Yapı Kredi Müzesi, 27 Kasım 2022 tarihine kadar görülebilir.

Arter

Arter, Uluslararası Müzeler Günü‘nde “İstanbul Sularının Hafızasını Yeniden Keşfetmek: İo’nun Yeni Sesi” başlıklı çevrim içi sergiyi ve koleksiyonundan 100’e yakın yapıtı Google Arts & Culture aracılığıyla kullanıcılarla buluşturuyor. Sergi, Melih Fereli küratörlüğünde Arter’de sergilenen çok kanallı video ve ses yerleştirmesinin üretim sürecine, Bill Fontana’nın pratiğine yön veren yaklaşımlara ve suyun hem ses hem de görüntü bağlamında yaratıcı bir mecra olarak kullanımına ışık tutuyor.

Arter’in Uluslararası Müzeler Günü kutlamalarıyla eşzamanlı olarak tüm dünyadan kullanıcıların yorum ve deneyimine açtığı diğer içerikler arasında ise, kurumun koleksiyonundan yapıtlar bulunuyor. Arter’de devam eden, Emre Baykal’ın küratörlüğünü üstlendiği “OyunBu” isimli grup sergisindeki eserlerin de aralarında yer aldığı 97 yapıt, Google Arts & Culture aracılığıyla izleyicilerle buluşuyor.

Google Arts & Culture 80 ülkeden 2.000’i aşkın kültür sanat kurumunun içeriklerini çevrim içi ortama taşıyan bir platform. Resim, heykel, fotoğraf, video, film, yerleştirme, ses ve performans gibi çeşitli mecralarda üretilmiş 1.400’den fazla yapıt barındıran Arter Koleksiyonu’ndan toplam 300’ün üzerinde eser, Google Arts & Culture platformu aracılığıyla incelenebilir.

Eric Bachmann, Zürih Tren İstasyonu, Bahnhofplatz Zürich, 1966, Sanatçı: The Artist

Pera Müzesi

Pera Müzesi, Annette ve Peter Nobel’in koleksiyonundan eserlerle oluşturulan “Ve Şimdi İyi Haberler” sergisini, 7 Ağustos’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor. Küratörlüğünü Christoph Doswald üstlendiği sergi, 19. yüzyıldan günümüze, medya tarihinde son 150 yılın bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini gözler önüne seren sergi, geçtiğimiz 20 yılda yaşanan büyük değişimlere ve bu değişimlerin medya sanatındaki etkilerine ilişkin de önemli ipuçları veriyor.

Sergi düşünsel bir başlangıç noktası olarak gazeteden yola çıkıyor, metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisine odaklanıyor. II. Dünya Savaşı sonrası barış hareketi, medya endüstrilerinin tüketim kültürüyle ilişkisi, küreselleşmeyle birlikte sanatta öne çıkan eleştirel medya söylemi gibi önemli dönüm noktalarına işaret etmenin yanı sıra, toplumsal cinsiyet, din, etnik köken gibi kavramların sanat ve medyadaki dönüşümünü ve sosyal medya toplumunun gelişimini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Kerim Atlığ

Müze Gazhane

Müze Gazhane, 15 sanatçının dijital sanat eserlerini “Paralaks” (Perspektif Kayması) isimli sergi ile bir araya getiriyor. Sergideki dijital sanat eserleri, metaforik, felsefi, kültürel ve toplumsal bir çerçevede buluşuyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Müze Gazhane ve Teknoloji sponsoru Arçelik’in destekleriyle gerçekleşecek serginin küratörlüğünü Derya Yücel üstleniyor.

Çok ihtimalli gerçeklik imkânlarına odaklanan “Paralaks” NFT sergisinde sanatçılar; Aviz, Selçuk Artut, Kerim Atlığ, Backtopoints, Büşra Çeğil, Aslı Dinç, Ahmet Rüstem Ekici, Çağatay Güçlü, Ahmet Said Kaplan, Balkan Karışman, Hamza Kırbaş, Osman Koç, Ecem Dilan Köse, Sam Sipahi ve Hakan Sorar’ın eserleri yer alıyor. Eserler dijital sanatın farklı çerçevelerden gerçeklik algısıyla ve metaverse’le karşılaşarak, kavramların birbiri karşısında yeniden şekillenmesine kapı aralıyor.

Müze Gazhane‘de 20 Mayıs Cuma gününe kadar sürecek sergi, pazartesi hariç hafta içi her gün 09.00 – 18.00, hafta sonları 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Türkiye’de 17. kez kutlanacak olan “Avrupa Müzeler Gecesi” etkinliği kapsamında bugüne özel ücretsiz ve saat 23.00’a kadar ziyarete açık olan müzelerin listesi için web sayfası veya Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Twitter, Instagram ve Facebook sayfaları incelenebilir.