Müze Gazhane, felsefi, kültürel ve toplumsal çıkarımları dijitalden fiziksel ortama taşıyacak” Paralaks” (Perspektif Kayması) isimli NFT (Değiştirilemez Token) sergisini, 20 Nisan Çarşamba gününden itibaren ziyaretçilerle buluşturuyor.
“Paralaks”
Sergi
Küratör: Derya Yücel
Sanatçılar: Aviz, Selçuk Artut, Kerim Atlığ, Backtopoints, Büşra Çeğil, Aslı Dinç, Ahmet Rüstem Ekici, Çağatay Güçlü, Ahmet Said Kaplan, Balkan Karışman, Hamza Kırbaş, Osman Koç, Ecem Dilan Köse, Sam Sipahi, Hakan Sorar
Tarih: 20 Nisan 2022 Çarşamba – 20 Mayıs 2022 Cuma
Yer: Müze Gazhane, C Galeri, Kadıköy / İstanbul
Katılım: Ücretsiz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) restorasyon projesiyle yapılan Müze Gazhane, 15 sanatçının dijital sanat eserlerini “Paralaks” (Perspektif Kayması) isimli sergi ile bir araya getiriyor. Sergideki dijital sanat eserleri, metaforik, felsefi, kültürel ve toplumsal bir çerçevede buluşuyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Müze Gazhane ve Teknoloji sponsoru Arçelik’in destekleriyle gerçekleşecek serginin küratörlüğünü Derya Yücel üstleniyor.



Çok ihtimalli gerçeklik imkânlarına odaklanan “Paralaks” NFT sergisinde sanatçılar; Aviz, Selçuk Artut, Kerim Atlığ, Backtopoints, Büşra Çeğil, Aslı Dinç, Ahmet Rüstem Ekici, Çağatay Güçlü, Ahmet Said Kaplan, Balkan Karışman, Hamza Kırbaş, Osman Koç, Ecem Dilan Köse, Sam Sipahi ve Hakan Sorar’ın eserleri yer alıyor. Eserler dijital sanatın farklı çerçevelerden gerçeklik algısıyla ve metaverse’le karşılaşarak, kavramların birbiri karşısında yeniden şekillenmesine kapı aralıyor.
Müze Gazhane‘de 20 Mayıs Cuma gününe kadar sürecek sergi, pazartesi hariç hafta içi her gün 09.00 – 18.00, hafta sonları 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Ayrıntılı bilgi için web sayfası incelenebilir.
Paralaks
Geniş kavramsal yelpazede fotoğraf alanında bir karşılığı olan paralaks, hata olarak anılan bir durumu ifade etmek için kullanılır. Paralaks hatası kısaca; fotoğraf makinesinde vizörden baktığımızda görülen ile deklanşöre basıldığında objektifin çektiği görüntü arasındaki sapmaması, iki görüntünün birbirini tutmamasıdır. Paralaks kavramı optik bir deneyim olmanın yanında, bir özne-nesne meselesi olarak da tarif edilir. Arka plandaki değişim özneye bağlıysa, bakışın değiştiği yerde, birbirine karşı önceliği olmayan ve “hata” sayılamayacak sınırsız olasılıklar bütününe varılır.