Canan Tolon’un “Hasar” adlı yerleştirmesi üzerine Erdem Ceylan’ın kaleme aldığı kitaba odaklanan yorumlama etkinliği, 3 Nisan Pazar günü Arter’in Sevgi Gönül Oditoryumu’nda “Hayatın ve Sanatın Hasarla Dönüşümü” başlıklı bir söyleşi ile gerçekleşecek. Söyleşinin ardından Canan Tolon ve Erdem Ceylan, Arter Yayınları’nın Yakın Plan dizisinin üçüncü yayını olan “Canan Tolon: Hasar” başlıklı kitabı, Arter Kitabevi’nde imzalayacak.
“Hayatın ve Sanatın Hasarla Dönüşümü”
Söyleşi
Konuşmacılar: Canan Tolon, Erdem Ceylan
Tarih: 3 Nisan 2022 Pazar | 15.00
Yer: Arter, Sevgi Gönül Oditoryumu
“Canan Tolon: Hasar”
Kitap İmza Günü
Tarih: 3 Nisan 2022 Pazar | 16.30
Yer: Arter Kitabevi
Katılım: Herkese Açık, Ücretsiz
Herkesin yaratıcı sürecin parçası olabileceği bir ortamı mümkün kılmayı amaçlayan Arter Öğrenme Programı, içinde yaşadığımız zamanı sanat aracılığıyla yorumlamaya yönelik etkinlikler sunuyor. Süreç odaklı atölyelerin ve çağdaş sanatı katılımcıların yorumuna açan rehberli turların yanı sıra Arter’in sergilerinden yola çıkan yorumlama etkinlikleri de devam ediyor.


Her kitapta Arter Koleksiyonu’nda yer alan tek bir esere odaklanan Arter Yakın Plan dizisi, Emre Baykal’ın kaleme aldığı “Sarkis: Çaylak Sokak” ve Melih Fereli’nin imzasını taşıyan “David Tudor ve Composers Inside Electronics, Inc. (John Driscoll ve Phil Edelstein): Yağmur Ormanı V”ün (varyasyon 3) ardından Canan Tolon’un “Hasar” (1988–2010) isimli yapıtına derinlemesine bir bakış sunuyor. Yerleştirmenin Arter’de Emre Baykal’ın küratörlüğünde gerçekleşen “Tedbir” başlıklı grup sergisindeki gösterimiyle (03/06/2021–20/02/2022) de bağ kuran yayın, Erdem Ceylan’ın kaleme aldığı kapsamlı bir yorumlama metni içeriyor.
Tolon’un, 1989 San Francisco depremi sırasında zarar gören, yanlış paketleme nedeniyle nakliye kazalarına uğrayan ya da yetersiz depolama koşullarından etkilenen, artık hasarlı oldukları için işlev ve değerlerini yitirmiş eserlerine bir şans daha verdiği “Hasar” işini inceleyen Ceylan, deneysel bir yaklaşımla önerdiği yapıt okuma biçimlerini Antik Yunan tragedyası formunda ve bu forma özgü anlatım olanaklarını postmodern bir teknikle “hasar” verip dönüştürerek sunuyor.


Sergi kapanış saatinde dışarı çıkamadıklarından bir gece Arter’de mahsur kalan, ancak bu sıkışmışlığı sanat ve hayat üzerine bir tartışma başlatma vesilesine dönüştüren Hephaistos ve Daidalos adlı iki karakterin diyaloglarıyla ilerleyen metin, kalıcılık ve ölümsüzlük peşindeki “sanatçı” egosuyla sanatçının yaşamla barışık alter egosu arasındaki aşk ve nefret ilişkisini taşıyabilecek çerçeveyi kuruyor. Tasarımını Esen Karol’un üstlendiği dizinin Canan Tolon: Hasar başlıklı bu üçüncü kitabında flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar) tarafından çekilen yerleştirme fotoğrafları ve hasarı yakın planda yorumlayan kareler de yer alıyor.
Katılımın ücretsiz olduğu etkinlik hakkında ayrıntılı bilgiye Arter’in web sitesi üzerinden ulaşılabilir.
Canan Tolon
Canan Tolon İstanbul’da doğdu, çocukluk yıllarını Fransa’da geçirdi. Fransız Bakaloryasını tamamladıktan sonra Edinburgh’da Napier Üniversitesi, Trier’de Fachhochschule ve Londra’da Architectural Association’da mimarlık ve tasarım eğitimi aldı. Lisans eğitimini 1980’de Londra’daki Middlesex Üniversitesi’nde (önceki adı Hornsey School of Art) en yüksek derece ile, sonrasında mimarlık yüksek lisansını 1983 yılında University of California, Berkeley’de tamamladı. İlk kişisel sergisini 1983 yılında University of California Architectural Gallery’de gerçekleştirdi. Yurt dışında, özellikle ABD’de, birçok sergiye katıldı.
Tolon’un eserleri, mekânı doğaya ait öğelerle çatışma içinde olan gelişigüzel ve önceden tasarlanmış yaratıcı süreçler için kullanır. Fotoğrafınkine benzeyen resim tekniği, problemli bir dünyanın, çokça görmezden gelinen görüntüsünü berraklaştırır. Resimleri ve yerleştirmeleri birçok uluslararası müze ve özel koleksiyonda yer almaktadır. Tolon, İstanbul ve San Francisco Körfez Bölgesi’nde yaşayıp çalışmaktadır.
Erdem Ceylan
Erdem Ceylan, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Bina Bilgisi Bilim Dalı’nda Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Kuramsal olarak mimari temsil, mimarlıkta diyagramlar, zaman-mekân-beden ve Deleuze düşüncesi ile mimari tasarım arasındaki ilişkilere odaklanmışken, son zamanlarda araştırmaları ölüm çalışmalarında, modernizm ve anıt/anıtsallık arasındaki etkileşimde ve zaman-mekânın hafıza ile ilgili alanında yoğunlaşmıştır. Mimarlık metinlerinin çevirisi ilgi alanlarından bir diğeridir.