Mimarlığı Hayalet Platformu, “adeta bir hayalet gibi görmezden gelinen ve yok sayılan mimarlık grubunun mensupları olarak” hayal ettikleri mimarlık ortamı için bir araya gelmeye, dayanışmaya ve hakları için mücadele etmeye karar verdikleri yeni oluşumlarını duyurdu. Platform, tüm “hayalet” meslektaşlarını her mesleki kanalda var olmaya, seslerini duyurmaya ve onları görmezden gelenlere “görünmeye” çağırıyor.
Mimarlığı Hayalet Platformu Manifestosu ise şu şekilde:
“İnsanoğlu tanımadığı tanımlayamadığı şeyden korkar !
Onu görmezden gelmek ister. Kaçar adeta ondan kaçar.
Ondan, onun getirdiği tüm sorumluluklardan kaçar.
Ya bir gün karşıma dikiliverirse diye titrer adeta.
Mesela hayaletler de öyle değil midir?
Kimse görmemiştir ama varlığını iyi bilir herkes.
Ya bir gün görürsem bana da görünürse derken sen, uykularını kaçırır uyutmaz seni, tabi sen de bir hayalet değilsen.
Bir de andıysan isimlerini sağda solda hemen gözüküverir sana.
İşte hayaletlerin bir alt türü, mimarlık dünyasının yok sayılan, görünmesinden, konuşmasından korkulan hayaletleri görünmek için geliyorlar.
Peki kim bunlar ve neden geliyorlar?
Çünkü mesleğimizde ‘Açlık Oyunları’ her geçen gün daha da çetin hale geliyorken piramidin tabanı gitgide büyümesine rağmen ağırlık merkezi yükseliyor.
Çünkü popüler mimarlık imajının pratikteki karşılığı çoktan yerle bir olmuşken, günümüzde genç mimarlar herhangi bir yerde çalışma imkanı dahi bulamıyor.
Çünkü deneyim barajı adı altında genç mimarlar köle gibi kullanılıyor.
Çünkü kamuda mimar olmak veya ofis açmak neredeyse hayal.
Tüm bu durumlar genç, işsiz, yeni mezun veya mezun adayı, freelancer veya ücretli çalışan meslektaşlarımızı mimarlık dünyasında “hayalet” konumuna getiriyor.
‘Deneyimli’ meslektaşlarımızın, meslek kuruluşlarının, derneklerin, devlet yetkililerinin, görmezden geldikleri meslektaşlar artık hayalet olmaktan öte mesleğin gerçeği oluyor.
Dikkat! Hayaletlerin gözükme vakti!
Yukarıda sayılan gruplar tarafından hakları ve varlıkları görmezden gelinen hayaletler hayal ettikleri mimarlığı yaşayabilmek için kendilerini göstermeye karar vermiştir.
Kimseden bir beklentisi olmadan, sadece yok sayılan haklarını savunmak için bir araya gelen Mimarlığı ‘Hayalet’ platformu gelecek kaygısı yaşayan tüm genç mimarlara ve hak savunucularına seslenmektedir:
Meslek içindeki varlığımızın sürdürülebilirliği için, hayal ettiğimiz mimarlık dünyasını savunabilmek için, bizi görmezden gelenlere görünmek için, sömürü ve mağduriyet odaklarına artık yeter diyebilmek için, gözükmeye, Mimarlığı Hayal’et’ platformuna desteğe çağırıyoruz!
Hayalimiz meslektaşlarımızla hemhal olmak, piramitte değil hemzeminde buluşmaktır.
Bunun için meslektaşlarımızı hemzeminde buluşmaya, dayanışmaya ve beraberce üretmeye davet ediyoruz!
Hayalet dostlarım, hemzeminde buluşalım! Hemzeminde!”
Mimarlığı Hayalet Platformu hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.