(OMM)’da Yeni Sergi: “Maziye Bakma Mevzu Derin”

Odunpazarı Modern Müze’de (OMM) 31 sanatçının çalışması olan “Maziye Bakma Mevzu Derin” isimli karma sergi, 10 Aralık’ta açıldı. OMM’un tüm katlarına yayılan sergi, birey ve toplum arasındaki ilişkide bireye biçilen rollere, toplumsal normlara dayanan alışkanlıklara ve “öteki”yi tanımlama biçimlerine odaklanıyor.


“Maziye Bakma Mevzu Derin”
Sergi

Sanatçılar: Ali Elmacı, Antonio Cosentino, Aydan Murtezaoğlu,
Bengisu Bayrak, Can İncekara, CANAN, Cansu Yıldıran,
Damla Yalçın, Eda Çekil, Fatma Bucak,
Gözde İlkin, Halil Altındere, Hasan Özgür Top,
İhsan Oturmak, Kezban Arca Batıbeki, Manolya Çelikler,
Memed Erdener, Mustafa Boğa, Nancy Atakan, Nilbar Güreş,
Nur Koçak, Olgaç Bozalp, Pınar Yolaçan, Ramazan Can,
Rehan Miskci, Sinan Tuncay, Şener Özmen,Şükran Moral,
Zehra Çobanlı, Zeren Göktani, Zeyno Pekünlü
Tarih: 10 Aralık 2021 Cuma – 11 Eylül 2022 Pazar
Yer: Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir


Odunpazarı Modern Müze‘nin ev sahipliği yaptığı “Maziye Bakma Mevzu Derin” isimli sergi, kolektif belleğin bir parçası olarak varlığını sürdüren insanın, varoluş mücadelesindeki aidiyet, uyum ve meydan okuma kavramlarını inceliyor. Toplumsal normlara dayanan alışkanlıklara ve “öteki”yi tanımlama biçimlerine odaklanan sergide; tabu, özgürlük ve ifade alanları gibi kavramlar sosyal düzen ve bu düzenin ritüelleri üzerinden sorgulanıyor.

“İfade özgürlüğü nedir?” sorusuna da cevap arayan sergi, geleneksel teknik ve imgeler üzerinden inşâ edilen eserlerle ortak bir paydada buluşuyor. Aidiyet, adaptasyon, kabul görmeme, meydan okuma gibi insan olma hallerini de araştıran sanatçılar, kutuplaşan ve çelişkili perspektiflerin yarattığı, birey-toplum çatışmasını irdeleyen eserler; parça ile bütün, birey ile toplum arasındaki sistematik ilişkiyi anlatıyor.

Kişisel ve kolektif bilinç arasında yeni bağlar keşfetme imkânı sunan seçki, izleyiciye kendisine verilen roller, belirlenen sınırlar ve alternatif hayatlar hakkında yeni fikirler vererek bu bağlamda içinde bulunduğu konum ve durumları tekrar düşünmeye davet ediyor.

OMM Sergiler Direktörü Zeynep Birced sergiye dair düşüncelerini “Maziye Bakma Mevzu Derin, 20. yy’da Türkiye’de yaşanan toplumsal, kültürel ve siyasal değişimlerin bireyin varoluş çabası üzerindeki etkisi ile beraber bahsi geçen sosyolojik yapıya içkin aidiyet sorunsalına yoğunlaşıyor. Sergi bugünden geçmişe bakarken, birçoğu üretimine 2000’li yıllarda başlamış; kendi köklerine dönerek bu konuyu inceleyen genç sanatçıyı, Türkiye çağdaş sanatının önde gelen isimleri ile bir araya getiriyor. Bu bağlamda bir kanon görevi gören sergi, birbirine eklemlenerek bütünlüklü bir külliyatin parçalarını oluşturan eserleri ‘ben ve ben olmayan’ mefhumu üzerinden okumaya olanak sağlıyor” şeklinde ifade ediyor.

Sergide yer alacak sanatçılar arasında; Ali Elmacı, Antonio Cosentino, Aydan Murtezaoğlu, Bengisu Bayrak, Can İncekara, CANAN, Cansu Yıldıran, Damla Yalçın, Eda Çekil, Fatma Bucak, Gözde İlkin, Halil Altındere, Hasan Özgür Top, İhsan Oturmak, Kezban Arca Batıbeki, Manolya Çelikler, Memed Erdener, Mustafa Boğa, Nancy Atakan, Nilbar Güreş, Nur Koçak, Olgaç Bozalp, Pınar Yolaçan, Ramazan Can, Rehan Miskci, Sinan Tuncay, Şener Özmen, Şükran Moral, Zehra Çobanlı, Zeren Göktan ve Zeyno Pekünlü bulunuyor.

Sergi programında, sergide işleri yer alan sanatçıların günümüz Türkiye’sinde toplumsal aidiyet  ve birey olmanın tanımları üzerine konuştuğu Spotify üzerinden dinlenebilecek bir podcast serisi sunuluyor. Birbirinden farklı konu ve konuklarla ilk dört bölümü yayınlanan seride; Zeren Göktan “Bir İhtimal Daha Var” , Cansu Yıldıran, “Somut Olmayan Bir Ev Arayışı” , Şükran Moral “Tabuların Karnına Jilet Atmak” ve Mustafa Boğa “Hala Konuşuyor Musun?” başlıklı podcastler dinleyicilerle buluşuyor.

OMM ve MUBI  iş birliğinde sergi için hazırlanan özel bir film seçkisi de sinemaseverlere sunuyor. MUBI koleksiyonundan; “La jetée”, “A Short Film About Love”, “Chocolat, Valparaíso”, “Bicycle” “2 or 3 Things I Know About Her”, “Vagabond”, “Japan”, “The Beekeeper”, “Workers”, “Melancholia” ve “Masculin Fémin” filmleri OMM takipçileriyle ücretsiz olarak buluşuyor.

11 Eylül Pazar gününe kadar OMM’da görülebilecek sergi hakkında ayrıntılı bilgi için: www.omm.art.com


Odunpazarı Modern Müze – OMM
Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan 4,500 m²’lik müze alanıyla OMM, eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları, atölye çalışmaları ve dinamik sergi programıyla kültürel gelişimin artırılmasını ve gençlerin sanatsal birikiminin güçlenmesini hedefliyor. Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından Eskişehir’de kurulan ve 8 Eylül 2019 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan OMM’da koleksiyon sergilerinin yanı sıra, farklı disiplinlerden çağdaş sanatın uluslararası isimleri evrensel bir bakışla süreli sergi programında yerini alıyor. |www.omm.art.com