(Kundura Sahne)’de Remote İstanbul İçin Son Günler!

Kundura Sahne ile Avrupa’nın sanat kolektiflerinden biri olan Rimini Protokoll ortaklığında ikincisi düzenlenen Remote İstanbul, son gösterimlerine hazırlanıyor. “İpek” adlı bir yapay zekânın rehberliğinde seyirciyi Kadıköy sokaklarında tura çıkaran performans, Aralık ayı boyunca her Cumartesi günü seyirci ile buluşacak.


Beykoz Kundura
Remote İstanbul

Başlangıç Noktası: Manolya Parkı – Koşuyolu, Kadıköy
Tarih: 27,28 Kasım – 4, 11, 18, 25 Aralık 2021
Süre: 120 dk.

“İradenin Sesi: Yapay Zeka ve Remote İstanbul”

Tarih: 30 Kasım 2021 Salı | Saat: 21:00
Mecra: Çevrim içi, Ücretsiz


Beykoz Kundura’nın performans ve tiyatro sahnesi Kundura Sahne ile Lita Yapım Evi ortak yapımı olan Remote İstanbul, Kadıköy Belediyesi iş birliğinde ve Tepe Nautilus AVM’nin katkılarıyla gerçekleşecek.

Remote İstanbul, Kadıköy Koşuyolu’ndaki Manolya Parkı’nda başlayan rotasında katılımcıları kişiye özel kulaklıklarla yola çıkaracak. Sahnenin, İstanbul sokaklarının olduğu, izleyicilerin de zaman zaman oyuncu olarak yer aldığı performansta katılımcıların şehir pratiğiyle olan ilişkisi sorgulanacak. Etkinlikte yolculuk boyunca stereofonik sesler, film müzikleri gibi farklı özgün ses tasarımları izleyiciyi yönlendirerek, şehirle bambaşka bir ilişki de kurdurabilmeyi amaçlıyor. Performans yapay zekâ eşliğinde bireysel karar ve davranışları gözlemlemeye teşvik ederken; şehir ve hayat ile olan bağa yeni gözlerle bakmaya katılımcıları davet ediyor.

Rimini Protokoll’den Jörg Karrenbauer’in yazıp yönettiği “İradenin Sesi: Yapay Zeka ve Remote İstanbul” adlı çevrim içi konuşma 30 Kasım Salı günü Remote İstanbul’da gerçekleşecek. Beykoz Kundura’nın düşünce ve fikir platformu FelsefeLab kapsamında düzenlenen etkinlikte, akademisyen Dr. Umut Eldem’in eşliğinde insan ve yapay zekâ ilişkisi tartışmaya açılacak.

Rimini Protokoll’ün şehirden şehre yolculuğa çıkan projesi Remote İstanbul, her şehirde o şehrin dokusuna, gündemine ve yerel kültüre adapte edilerek izleyiciye sunuluyor. 2013 senesinde Berlin’deki ilk gösterisinin ardından bugüne kadar Londra, Paris, Lizbon, Milano, Madrid, Kopenhag, New York, Los Angeles, Miami, Buenos Aires, Santiago, Moskova, St. Petersburg, Kiev, Tahran, Hong Kong, Şangay ve Abu Dabi dâhil olmak üzere 50’nin üzerinde farklı şehirde izleyicilerle buluştu.

Sanatseverleri olduğu kadar teknoloji ve oyun tutkunlarını da bekleyen Remote İstanbul ile ilgili ayrıntılı bilgi ve biletler için: beykozkundura.com


Uygulayıcı Yapım: Kundura Sahne & Lita Yapım Evi Remote X*
Proje Tasarımı, Yazar ve Yönetmen: Stefan Kaegi
Mekân keşfi, Yazarı ve Yönetmeni: Jörg Karrenbauer
Proje Ses Tasarımı: Nikolas Neecke
Ses Tasarımı: Ilona Marti, Peter Breitenbach
Dramaturji: Aljoscha Begrich
Yapım Yönetimi: Epona Hamdan, Monica Ferrari

*“Remote X” bir Rimini Apparat yapımıdır.


Kundura Sahne
2018’den beri de İstanbul’un kültür ve sanat merkezlerinden birine dönüşmüş Beykoz Kundura’nın çatısı altında kurulan Kundura Sahne, dans başta olmak üzere çağdaş performans sanatlarına odaklanarak yenilikçi ve disiplinlerarası bir alan yaratmayı amaçlıyor. Hollandalı Theater Advies ve TenBras firmalarının danışmanlığında tamamlanan restorasyonuyla, İtalyan ve Orta Sahne olmak üzere farklı kullanımlara imkân sağlayarak, 500 kişiye yakın izleyiciyi ağırlayabiliyor.

Rimini Protokoll
Alman tiyatro grubu Rimini Protokoll, 2000 yılında Helgard Haug, Stefan Kaegi ve Daniel Wetzel tarafından kuruldu. Projelerinde gerçekliğe yeni bir bakış açısı katabilmek için tiyatronun anlamını genişleten ekip, tiyatro çalışmalarının ötesinde bilgi ve becerilerine sahip uzmanlarla birlikte sahne çalışmaları, performans yerleştirmeleri ve ses oyunlarını geliştirir. Sosyal yapıları tiyatro formatına adapte etmeyi seven Rimini Protokoll’un çalışmalarının çoğunda interaktif etkileşim ve eğlenceli bir teknoloji kullanımı vardır. Gerçeğe dair yeni perspektifler yaratmak adına ürettikleri her eser tiyatronun sınırlarını zorlar. Rimini Protokoll genellikle sahneye koyduğu eserlerini, performatif yerleştirmelerini ve radyo oyunlarını tiyatronun ötesinde farklı alanlarda uzmanlık kazanmış, gündelik hayatın bilirkişileriyle beraber geliştirir. Ayrıca seyircinin oyuna katılması ve teknolojinin oyunbaz bir şekilde kullanılması eserlerinde oldukça sık rastlanır. Dramaturjisinde gerçeği sorgularken, eserlerinde mekânları ve sosyal yapıları teatral biçimlere dönüştürür.www.rimini-protokoll.de