(SALT)’ın “Ardışık” Video Gösterimleri Museo Reina Sofía’da Devam Ediyor!

Volkan Aslan’ın En İyi Dileklerimle (2019) videosundan bir kare Sanatçının izniyle

SALT’ın onuncu yıl programları, Türkiye’den altı sanatçının videolarının yer aldığı “Ardışık” gösterimleriyle 19-20 Kasım’da Museo Reina Sofía’da (Madrid) devam ediyor.


“Ardışık” Video Seçkisi
Sanatçılar:
Barış Doğrusöz, Deniz Gül, Volkan Aslan,
Fatma Belkıs, Onur Gökmen, Aykan Safoğlu
Tarih: 19 Kasım 2021 Cuma- 20 Kasım 2021 Cumartesi
Saat: 20:00
Yer:
Museo Reina Sofía, Madrid


Bilgi, kültür ve sanat üretimini desteklemek amacıyla Garanti BBVA tarafından 2011’de kurulan SALT’ın onuncu yıl programları “Ardışık” video gösterimleri ile Museo Reina Sofía’da (Madrid) devam ediyor. Sanatçılar Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in katılımı ve SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner’in sunumuyla başlayacak iki günlük programda, Türkiye’den altı sanatçının çalışmalarına yer verilecek.

Aykan Safoğlu’nun Hundsstern steigt ab [Köpek Yıldızı alçalıyor] (2020) videosundan bir kare Sanatçı ve The Pill (İstanbul) izniyle
SALT, Reina Sofía ekibiyle birlikte 2021 Ocak ayında başlayan “Ardışık” dâhilinde planlanan bağımsız beş sergiden birer çalışma seçti:

  • Barış Doğrusöz’ün Sandstorm and the Oblivion (Kum Fırtınası ve Nisyan, 2017) videosu sömürgeci söylemin anlatı inşası üzerinden kazı politikalarını,
  • Deniz Gül’ün Kartpostal’ı (2017–2020) kavramsal bir oyun olarak dilin kullanımını,
  • Volkan Aslan’ın En İyi Dileklerimle’si (2019) gündelik hayatın şiddetine dair eleştirel bir yaklaşımı,
  • Fatma Belkıs ve Onur Gökmen‘in kara komedisi Alakadar (2021) bireyin modernleşmeyle girdiği mücadeleyi,
  • Aykan Safoğlu’nun Hundsstern steigt ab (Köpek Yıldızı alçalıyor, 2020) videosu ise kimlik siyasetini irdeliyor. Seçki, sanatçıların pratiklerinde ortaya çıkan kavramsal dağarcık aracılığıyla sembolik iktidar meselesine odaklanıyor.

Seçki, sanatçıların pratiklerinde ortaya çıkan kavramsal dağarcık aracılığıyla sembolik iktidar meselesi üzerinde duruyor.

Deniz Gül’ün Kartpostal video serisinden bir görsel (2017-2020) Sanatçının izniyle

“Ardışık”, Museo Reina Sofía’da yapılacak gösterim programının ardından, L’Internationale üyesi kurumlardan Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Varşova) ve M HKA, The Museum of Contemporary Art’ın (Antwerp) 2022 programları kapsamında sunulacak.

Barış Doğrusöz’ün Sandstorm and the Oblivion [Kum Fırtınası ve Nisyan] (2017) videosundan bir kare Sanatçının izniyle
PROGRAM

19-20 Kasım 2021, 18:00
Sabatini Oditoryumu | Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid)
Sandstorm and the Oblivion (Kum Fırtınası ve Nisyan) | Barış Doğrusöz, 2017, 8 dk.
Kartpostal | Deniz Gül, 2017–2020, 4.5 dk.
En İyi Dileklerimle | Volkan Aslan, 2019, 9 dk.
Alakadar | Fatma Belkıs ve Onur Gökmen, 2021, 23 dk.
Hundsstern steigt ab (Köpek Yıldızı alçalıyor) | Aykan Safoğlu, 2020, 12 dk.

Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in yapım aşamasındaki Alakadar filminden bir kare Sanatçıların izniyle

SALT’tan Amira Akbıyıkoğlu ve Farah Aksoy’un hazırladığı “Ardışık” sergileri ve paralelinde düzenlenen programlar hakkında ayrıntılı bilgiye saltonline.org’dan ulaşılabilir.

Sanatçıların “Ardışık” programına katılımı SAHA tarafından desteklenmiştir.


L’Internationale ve konfederasyon ortağı kurumların 2019’da başlattığı, dört yıllık Our Many Europes [Avrupalarımız] projesi, Avrupa Birliği’nin Creative Europe programı tarafından desteklenmektedir. L’Internationale, yedi sanat kurumu ile iki eğitim kurumunu bir araya getirir: Moderna galerija (MG+MSUM, Ljubljana, Slovenya); Museo Reina Sofía (Madrid, İspanya); MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Barselona, İspanya); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerp, Belçika); Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Varşova, Polonya); SALT (İstanbul ve Ankara, Türkiye); Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Hollanda); HDK-Valand Academy (Göteborg, İsveç) ve National College of Art and Design (NCAD, Dublin, İrlanda).