Mimarlık ve tasarım kültürü üzerine geniş bir perspektiften bakma imkanı sunan Arredamento Mimarlık’ın Kasım-Aralık (349) sayısı raflarda yerini aldı. Arredamento Mimarlık’ın yeni tema başlığı: “Teknoestetik: Teknolojiyi Estetize Etmek”.
Teknolojinin sanatsal, tasarımsal ve mimari üretimde işeyararlığı bağlamında değil, ama estetize edilmesi bağlamında gündeme gelişi çok yeni bir mesele. İngiltere’den başlayarak Endüstri Devrimi ile birlikte daha 18. yüzyıl ortalarında, makinenin, endüstriyel süreçlerin ve her tür mekanik aksamın sanatsal anlam kazandığı görülür. 19. yüzyılda ise teknolojik gerçekliklerin artık alışılagelmiş kılıklar altında gözden saklanması tartışmalı hale gelir. Teknolojinin görünürlüğü, toplumsal ve sanatsal kabul görüşü tırmanır. 19. yüzyılın sonlarına gelindiğinde mühendislik yapılarının estetik içeriği üzerine konuşulmaya başlanacaktır. Bunun uzanımı makine estetiği kavramının icadı olacaktır. Giderek bir teknoestetik alanı inşa edilir. İkinci makine çağında ve onun ardından dijitalleşmeyle birlikte teknoestetik artık teknolojiyi görsel anlamda güzel bulmanın ötesine gider ve yeni güzergahlar açılır. Sözkonusu tarihsel süreci erken başlangıçlarından bugüne uzanan bir aralıkta örneklemek, irdelemek ve kuramsallaştırmak amacıyla hazırlanan Tema dosyasında Uğur Tanyeli, Gürbey Hiz, M. Haluk Zelef, Funda Uz ve Eren Çıracı’nın metinleri yer alıyor.
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS) katkılarıyla yayınlanan “Opus Caementicium” başlıklı yazı dizisinin yeni bölümünde Zürih Dübendorf’da, araştırma kurumları Empa ve Eawag’ın yenilikçi projelerine evsahipliği yapan laboratuvar binası bünyesinde 2019 yılında inşa edilen DFAB HOUSE inceleniyor. Dijital prefabrikasyonun sınırlarını görmek ve geleceği tasarlamak, ayrıca misafir araştırmacılara geçici yaşam birimi sağlamak için hayata geçirilen yapıyı, Z. Canan Girgin değerlendirdi.
İpek Baycan Magriso’nun, Ümraniye’de Derya Dental Estetik Kliniği’nin yakın tarihte uygulanan iç mekan tasarımı projesini anlattığı sayıda; Hale Sinirlioğlu ve Aslı Paköz, İstanbul’un en önemli kentsel eksenlerinden olan Bağdat Caddesi’ndeki dönüşümü “çift zeminli ticari alanlar” bağlamında tartışıyorlar. Oya Şenyurt’un, İstanbul’un bir zamanlar geniş bir grup oluşturan Rum cemaati tarafından yaptırılmış iki önemli yetimhaneye belgelerle yakından baktığı sayıda ayrıca; Ümran Topçu, Katalan “Modernismo”sunun ünlü mimarlarından Lluís Domènech i Montaner’in 20. yüzyıl başlarında tasarladığı hastanenin öyküsünü aktarıyor; Metin Berk Süer ise artık neredeyse unutulmuş gecekondunun 1950-1970 aralığında medyadaki yansımalarını ele alıyor.
Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz. Derginin 2017-2021 yıllarına ait sayılarına ise Dergilik, Türk Telekom E-Dergi, Vodafone dMags Dergi ya da PressReader uygulamaları üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Binat İletişim ve Danışmanlık’ın Shopier hesabı üzerinden yeni ve eski sayıların yanında abonelik ve indirimli paketler edinebilirsiniz.