Boğaziçili Akademisyenlerden SİT Alanı Değişikliği’ne İTİRAZ BAŞVURUSU!

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri

Boğaziçi Üniversitesi’nin SİT alanı statüsünde yapılan değişikliğe itiraz eden akademisyenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçelerini toplu olarak sundu. Bu düzenleme ile üniversitenin güney kampüsünde yapılaşma yolunun açılma tehlikesi bulunduğuna dikkat çeken Boğaziçili akademisyenler, itirazları kabul edilmezse, hukuki yollardan kampüsün korunması için girişimlerde bulunacaklarını duyurdu.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 08 Eylül’de Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresinin doğal SİT alanı statüsünde değişikliğe gidileceğini duyurmuştu. Eylül ayı sonunda ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzenlemesiyle bahsedilen alan “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescillenmişti. Resmi Gazete‘de de yayınlanan karar kapsamında ise bölgede “koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile turizm tesisleri” yapılabileceği belirtilmişti.

TMMOB Mimarlar Odası‘nın 11 Ekim tarihli, konuyla ilişkili basın açıklamasını bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüs
Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüs

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ise Ekim ayı başında üniversite ve çevresindeki bölgenin SİT alanı statüsünde yapılan değişiklikle ilgili itiraz dilekçelerini sunmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul İl Müdürlüğü önünde buluştu. Şimdiye kadar 100’e yakın itiraz dilekçesi sunan akademisyenler, yaptıkları basın açıklamasında, Güney Kampüs adıyla anılan alandaki asırlık binaların Koruma Kurulu kararıyla kültür varlığı olarak tescil edildiğini, alanın ayrıca 1200’den çok bitki türüne ev sahipliği yapan, asırlık ağaçlardan oluşan koruya sahip eşsiz bir doğal bölge olduğunu belirtti. Bölgenin bu özellikleriyle SİT alanı olarak tescil edildiğini vurgulayan akademisyenler aşağıdaki açıklamada bulundu:

“Burası hem SİT alanı olarak, hem de Boğaz öngörünüm bandında yer alarak Boğaziçi Kanunu çerçevesinde de korunmaktadır. Bu nedenle, Boğaziçi Üniversitesi arazisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tâbi yeni düzenlemeyle ‘nitelikli’ ve ‘sürdürülebilir’ koruma alanı tescil işlemine itiraz ediyoruz. İtirazlarımız kabul edilmezse, hukuki yollardan kampüsün korunması için girişimlerde bulunacağız.”  

Konu hakkında detaylı bilgi ve gelişmeleri takip etmek için Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar‘ın web sitesini ziyaret eebilirsiniz.