(TÜRKÇİMENTO) 63. Genel Kurul Toplantısı Gerçekleşti!

TÜRKÇİMENTO, 63. Genel Kurul

Çimento sektörünün çatı örgütü TÜRKÇİMENTO, 2020 Faaliyet Yılı 63. Genel Kurulu’nu Ankara’da gerçekleştirdi. Her yıl Şubat ayında gerçekleşmesine rağmen bu sene pandemi koşulları nedeniyle ertelenen 2020 genel kurul toplantısına sektörün %94’ünü temsil eden çimento üreticileri katıldı.

Açılışı TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik‘in konuşması ile gerçekleşen toplantıda TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay da söz aldı. Yücelik konuşmasında 2020 yılının getirdiği “zorlu koşullar”a, 2020’nin Ocak ayında rakamlardaki artışa rağmen devam eden 4 ayda gerçekleşen iç pazardaki daralmaya ve Haziran itibariyle sene sonuna kadar süren inşaat sektöründeki canlanmaya dikkat çekti.

Fatih Yücelik
Fatih Yücelik, TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı

Yücelik konuşmasında 2021 yılının ilk 6 ayını da şöyle değerlendirdi:

• Sektörün %94’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı 6 aylık dönemde çimento üretimi geçen yıla oranla %26’lık artışla 37 milyon tona çıkarken, iç satışlar %29 artışla 28,3 milyon tonu buldu.
  • Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi tüm bölgelerde iç satışlarda artış görüldü. Yılın ilk 6 ayında üretilen çimentonun yaklaşık %80’i iç satışa konu oldu.
  • Ayrıca İhracatçı Birlikleri’nin geçici verilerine göre, 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde de çimento sektörünün toplam ihracatı, değer bazında %12,3 oranında artarak 836 milyon dolara çıktı. Ancak toplam ihracat miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,9 gerileyerek 20,8 milyon tona indi.
  • Bu yılın ilk 8 ayındaki ihracatın 12,3 milyon tonu çimento; 8,5 milyon tonu ise klinkerden oluştu.
  • Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir.
  • 2021 yılı Ağustos ayında petrokok fiyatları geçen senenin Ağustos ayına göre %270 artış gösterirken, elektrik ve ithal kömür fiyatları sırasıyla %62 ve %197 artış göstermiştir.
  • Yine 2021 yılı Temmuz ayında Yerli Linyit %43 oranında artış yaşanmıştır.
  •  2020 Ağustos ayında 7,27 TL olan dolar kuru ise 8,49 TL’ye yükselmiştir.

Yücelik ayırca konuşmasında çimento maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt, elektrik gibi enerji girdilerinin oluşturduğunu belirtti.

Volkan Bozay
Volkan Bozay, CEO, TÜRKÇİMENTO

TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay ise Genel Kurul’da yaptığı konuşmada çimento sektörüne yönelik olarak ihracat kota uygulamasını doğru bulmadıklarının altını çizerek Türkiye’nin cari açığının kapatılabilmesi için ihracatın büyük önem taşıdığını vurguladı.

TÜRKÇİMENTO 63. Genel Kurul toplantısı hakkında daha ayrıntılı bilgi için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

TÜRKÇİMENTO
1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olan TÜRKÇİMENTO, Türkiye’deki 50’si entegre, 15’i öğütme tesisi olmak üzere, toplam 65 tesisi temsil etmektedir. TÜRKÇİMENTO, ülkenin kalkınma ve yapılandırılmasında en önemli malzemeyi üreten çimento sektörünün Sivil Toplum Kuruluşu biçiminde örgütlenmiş bir temsilcisidir. Türkiye çimento sektörünün uluslararası temsilcisi olarak Avrupa Çimento Birliği’ne 1972 yılından beri üye olan TÜRKÇİMENTO aynı zamanda araştırma geliştirme hizmetlerinden başlayarak, eğitim, uluslararası iş birliği, sertifikasyon, sektörel veri derleme, üniversite, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kuruluşlarla iş birliği gibi birçok sorumluluğu da başarıyla üstlenmiştir. Avrupa Çimento Birliği’nin (CEMBUREAU) üyesi olan TÜRKÇİMENTO, Türkiye çimento sektörünün uluslararası ilişkilerini de yürütmektedir.