Metropolis Antik Kenti Kazı Çalışmaları DEVAM EDİYOR!

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları, 31. yılında Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığında devam ediyor. Bu yılın kazı çalışmalarında kente ait su yapıları ve kilise gibi kamusal ve dini alanların araştırılmasına devam edilecek.

1990 yılından bu yana sürdürülen kazılarla gün yüzüne çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti, İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında yer alıyor. Metropolis’in tarihi, kentin yakınlarındaki Geç Neolitik Çağı ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ’a, Helenistik Çağ’dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor.

2021 sezonu başında yeni keşfedilen kazı alanında ortaya çıkarılan mermer heykel büyük ilgi topladı. Sezonun geri kalanında, ‘Ana Tanrıça Kenti’ olarak bilinen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarında yeni keşfedilen 2 sarnıcın da ortaya çıkarılması ve böylece birbiriyle bağlantılı toplam 4 sarnıçtan oluşan su depolama kompleksinin de gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

2021 sezonu kazılarının ilk günlerinde Metropolis’in Roma Dönemi’nde genişletilen şehir merkezinde yer alan ve yeni keşfedilen bir kamu yapısı içinde mermerden yontulmuş bir kadın heykeli bulundu. Bu yeni keşfedilen alanda başka önemli heykel parçalarının ve kaidelerin bulunması ile devam eden çalışmalarda benzer buluntulara ulaşılabileceği tahmin ediliyor.

Tonozlu Galeri, Metropolis Antik Kenti
Tonozlu Galeri, Metropolis Antik Kenti

Metropolis’in son dönemlerinde bölgenin önemli dini merkezlerinden biri olduğunu gösteren ve bugüne kadar kapsamlı bir şekilde araştırılmayan Araplıtepe mevkiindeki Geç Roma Dönemi kilise yapısında, 2021 yılında ilk çalışmalar başlayacak.

Mozaikli Salon, Metropolis Antik Kenti Kazı Çalışmaları
Mozaikli Salon, Metropolis Antik Kenti Kazı Çalışmaları

Metropolis’te bulunan oldukça iyi korunmuş ve geniş alanlara yayılmış durumdaki mozaiklerin temizlenmesi çalışmaları da sürdürülecek. Mozaiklerin yüzeyinde zamanla oluşan kireç tabakalarının temizlenmesi ile zengin renk ve desen çeşitliliğinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Kazı çalışmaları hakkında daha ayrıntılı bilgi için bağlantıya tıklayarak Sabancı Vakfı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.