[Siyah Pijama] – Buşra Al: “… önce üret-sonra tartış zorunluluğu oluştu.”

Buşra Al'ın evde çalışma mekanı.

Güncel çalışma koşullarında mimari üretim süreçlerinin durumunu öğrenmek amacıyla başlattığımız “Siyah Pijama” isimli araştırma bölümümüzde Plug Ofis’ten Buşra Al sorularımızı cevapladı.

Bu yeni süreçle baş etmek için neler yapıyorsunuz?

Yöntem ve araçlarda değişiklik olmakla birlikte düşünmeye ve üretmeye devam ediyoruz.

Uzaktan çalışmaya hangi noktada karar verdiniz? Sizi bu kararı almaya yönlendiren ne oldu?

Türkiye’de ilk vaka haberinin çıkmasının hemen ardından evden çalışma kararı aldık. Gerekli alt yapıları kurduktan sonra 16 Mart tarihinde tüm ofis evden çalışmaya başladı. Bu kararı almama gibi bir opsiyonun varlığına inanmadığımız için bu bir yönlenme değil şart olarak karşımıza çıktı.

Uzaktan çalışırken hangi araçları kullanıyorsunuz?

Hala eskiz çizerek anlaşıyoruz. Şu durumda daha da pratik bir hal almış durumda. Çizdiklerimizin telefon ile fotoğraflarını paylaşarak fikirlerimizi tartışıyoruz. Tabii ki ofis sistemi içerisinde kullandığımız dijital araçlar hala hayatımızda. Buna ekran paylaşımlı konferans programları eklendi. Biraz eski, biraz yeni yöntemlerin karışımı diyebiliriz.

Sizin için uzaktan çalışmanın dezavantajları ve avantajları neler?

Birlikte ve yanyana olmayı çok özlüyoruz. Üretim biçiminde köklü bir değişim olmasa da uzun zamandır hemen her gün bir araya gelen ekibin bir anda ayrı kalması zorlayıcı. Bu durum doğrudan işe yansımasa da sosyal hayatımıza oldukça büyük bir etkisi var. İletişim araçlarını kullanma biçiminin şekillendirdiği bir önce üret-sonra tartış zorunluluğu oluştu. Bu da daha önceden çizmeden, ya da az çizerek tartışmaya çalıştığımız konuların daha çözünürlüğü yüksek malzemeler üzerinden tartışılmasına imkan veriyor.

Elinizde ne tür projeler (şantiye, fikir, yarışma) vardı? Projelere göre çalışma organizasyonunda nasıl değişiklikler oldu?

Yoğunluk olarak yarışma üretimi üzerine şekillenen bir ofis yapımız var. Bu nedenle yarışmaların devam etmesi bağlamında bir değişiklik yaşanmadı. Konsept ve ruhsat aşamalarında olan birtakım işlerimiz şu anda askıya alındı. Bu nedenle onlar için de bir değişiklik yapmak zorunluluğu oluşmadı. İş yoğunluğunun hafiflediği fakat bildiğimiz şekilde yarışma üretimimizin devam ettiği bir süreçteyiz.

Şehir dışı ya da yurt dışı projeleriniz var mı? Bunlar nasıl etkilendi?

Şehir dışı işlerimiz şu anda belirsiz bir süreyle durmuş bulunuyor.

Sizce bu salgının yapı malzemeleri ve tasarım kararları üzerinde dönüştürücü bir etkisi olacak mı?

Bununla ilgili bir söz söylemek henüz oldukça zor. İçinde bulunduğumuz ve ilk defa yaşadığımız bu süreci anlamak, tanımak ve onun etkileri üzerine düşünmek için biraz daha zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.