[Siyah Pijama] – Dürrin Süer: “Biz yüz yüze iletişim pratiğine alışığız.”

M+D Mimarlık'tan Derya Damla İdi'nin evdeki çalışma ortamından

Hem şantiyelerin durduğu hem de ofislerin evden çalışmaya başladığı bu dönemde mimari üretim süreçlerinin durumunu öğrenmek amacıyla başlattığımız  “Siyah Pijama” isimli araştırma bölümümüzün ikinci konuğu Dürrin Süer, M+D Mimarlık’ın bu süreçteki çalışma şeklini bizimle paylaşıyor.

Bu yeni süreçle baş etmek için neler yapıyorsunuz?

Hayat durmuş ama biz yaşıyoruz. Şimdiye dek uğraştığımız pek çok şey ya duruyor ya da anlamı/değeri değişiyor. Yeni, ilginç, garip, zor, farklı bir durum… Öncelikle şu an için kendimizi, yakınımızdakileri sağlıklı tutmak  için çaba harcıyoruz. Programlı olup, evin rehavetine kapılmamaya gayret ediyoruz. Evde olduğumuz bu günleri yapmak isteyip yapamadıklarımıza ağırlık vererek yaşamaya çalışıyor; daha çok film izliyor, kitap, dergi okuyoruz. Arkadaşlarımızla irtibatı kesmiyor, telefonlaşıyoruz. Geleceği düşünüyoruz.

Uzaktan çalışmaya hangi noktada karar verdiniz? Sizi bu kararı almaya yönlendiren ne oldu?

18 Mart’tan beri ofisin çalışma düzenini değiştirdik. Korumak ve korunmak için… Bizim (Metin ve ben) ev-ofis komşu daireler olduğu için çalışma ortamımız değişmedi.   Yalnızca ofiste geçirdiğimiz zaman biraz daha azaldı. Ekip arkadaşlarımız evlerinde çalışıyorlar. Belediye gibi kurumsal görüşme veya şantiye kontrolü olursa da gidiyoruz.

Uzaktan çalışırken hangi araçları kullanıyorsunuz?

İnternet üzerinden Drive, Zoom, WhatsApp, e-posta, telefon… Gerektiğinde ofise geliyorlar.

Sizin için uzaktan çalışmanın dezavantajları ve avantajları neler?

Çalışma verimi çok düştü. Biz yüz yüze iletişim pratiğine alışığız. Proje üzerinde konuşma, tartışma, revize etme imkanları zorlaştı. Ayrıca herkes için çalışma zamanı ve özel zaman ayrımı kalktı; bu çok sempatik bir durum değil.

Elinizde ne tür projeler (şantiye, fikir, yarışma) vardı? Projelere göre çalışma organizasyonunda nasıl değişiklikler oldu?

Yarışmalar vardı… Yavaş da olsa çalışıyoruz. Süre uzatımı olacak sanırım; gerekli olduğunu düşünüyorum. Belediye onay sürecinde olan işler çok yavaş da olsa ilerliyor. Teklif aşamasındakiler ise beklemeye alındı.

Sizce bu salgının yapı malzemeleri ve tasarım kararları üzerinde dönüştürücü bir etkisi olacak mı?

Bilemiyorum, ama özellikle ortak mekanlar, yeme içme alanlarında hijyen açısından malzeme seçimi ve detay çözümleri daha öne çıkan bir kriter olacak geliyor.

M+D Mimarlık’tan Ali Can Helvacıoğlu’nun evdeki çalışma ortamı