Sanat Gündeminde (TEPTA) İmzası…

Kurulduğu günden bugüne sanat projelerinin içinde bulunan TEPTA Aydınlatma, sanat eserlerinin ve eserlerin sergilendiği alanların doğru aydınlatılması gerektiğinin altını çiziyor.

28 yıldır aydınlatma konusunda başvurulan sürekli ve en deneyimli adreslerden biri olan TEPTA Aydınlatma, çok farklı projelerinin yanında sanat galerileri, müzeler, tarihi eser aydınlatmaları, sanat eserleri ve sergi mekanları konusunda sunduğu doğru aydınlatma çözümleriyle de dikkat çekiyor. İstanbul Modern’in ve SAHA Studio’nun aydınlatma sponsoru olan TEPTA, genel mekan aydınlatmasının yanı sıra eserlere özel aydınlatma çözümleri de sunuyor.

TEPTA’nın geçmişte gerçekleştirdiği ve destek sağladığı özel projeler arasında: 15. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nda sergilenen “Darzana; İki Tersane, Bir Vasıta”, 2016 yılında İstanbul Modern’de 25. yıl ışık sergisi, aydınlatma hakkında yayınlayarak geniş bir mimar, tasarımcı kitlesine ulaştırdığı kitabı: “Gündüz, Işık, Gece”, 14. İstanbul Bienali eserleri arasında bulunan ve Pera Müzesi’nin dış cephesinde gerçekleştirilen “gör/bak/deniz” isimli yerleştirmenin aydınlatması, Antalya Kültür Sanat Müzesi’nin tüm sergi alanları ve dış cephe aydınlatmaları, İzmir’deki Fransız Konsolosluğu’nun sergi ve konser alanları, Sadberk Hanım Müzesi, İznik Çini Vakfı Galerisi ve İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi’ndeki tüm eser aydınlatmaları gibi dikkat çekici işler bulunuyor.

Son dönemde gerçekleşen projeler arasında yer alan ve geçtiğimiz ay 16. İstanbul Bienali ile birlikte açılışı gerçekleştirilen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Heykel Müzesi’nde, sergileme galerilerinin dışında kullanılan tüm aydınlatmalarda TEPTA ürünleri tercih edildi. Yine Eylül ayında açılışı gerçekleştirilen Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Arter’in dış mekan aydınlatmaları için TEPTA markaları ve ürünleri seçildi. Mimar Kengo Kuma tarafından tasarlanan Eskişehir OMM Müzesi’nin de sanat galerileri dahil olmak üzere tercihi  TEPTA’dan yana oldu. Sadece büyük müzelere değil sanat galerileriyle de çalışan TEPTA, son dönemde Pilevneli Galeri, Ahmet Ertuğ Sanat Galerisi ve Pilot Galeri gibi sanat mekanlarının da aydınlatmasını gerçekleştirdi.

Profesyonel işbirliklerinin yanında, pek çok sanat projesine destek sağlayan TEPTA, Eylül ayında yoğun bir biçimde gerçekleşen sanat gündemine de verdiği sponsorluk destekleri ile imza attı. Bu projeler şöyle;

 “Mağara” Vahit Tuna’nın 5’inci kişisel sergisi

Sanat dünyasında çok yönlü çalışmalarıyla tanınan Vahit Tuna, 19 – 28 Eylül tarihleri arasında Versus Art Project’de sanatseverler ile buluştu. Işık ve sesin ön planda olduğu bir enstalasyonla izleyici karşısına çıkan Tuna, “Mağara” isimli 5’inci kişisel sergisi için TEPTA ile işbirliği yaptı.

Ses, ışık ve imgelerin bir araya gelmesini hayal eden, ardından ışık değiştiğinde tüm öğelerin yer değiştireceğini kurgulayan sanatçının bu sergisindeki ışık kurgusunda TEPTA’nın deneyimi ve özelleşmiş ürünleri önem kazandı. Enstalasyonun son sahnesi, aynı zamanda TEPTA Aydınlatma tarafından 28 yılı aşkın süredir temsilciliği yürütülen iGuzzini markasının Palco Framer spot armatürünün de Türkiye’deki izleyicilerin ilk kez deneyimleyeceği bir ortam sunmasına olanak tanıdı.

Palco Framer son derece işlevsel ve çok yönlülüğü ile eser aydınlatma alanında yeni bir ürün. Teknik özellikleri ile çok sayıda ödül sahibi olan iGuzzini marka Palco Framer armatürü, eserlere zarar vermeden aydınlatma sağlayan ve ışık huzmelerini istenilen formda etrafa yayılmadan çerçeveleyen özelliklere sahip.

Tuna’nın sergisinde yer alan ışık kurgusu için Palco Framer’ın yanı sıra tümüyle ses ile senkronize olan nitelikte armatürler ve raylar kullanıldı. Sanatçının tasarladığı ışık efektleri için aylar öncesinden başlayan denemeler gerçekleştirildi; gerekli yerlerde tamamen sanatçının tariflediği efektlere yönelik seçimler sağlandı. TEPTA’nın deneyimli ve çözüm odaklı ekibi ile birlikte günümüzün genç galerilerinden biri olan Versus Art Project ekibi de keyifli bir işbirliğine imza atmış oldu.

Atonal Solo 9: Barın Han 17 yıl sonra kapılarını açıyor

Çemberlitaş’ta yer alan Barın Han, 9 sanatçının solo sergisinin yer aldığı bir seçkiyle hayata yeniden döndürülüyor. Tarihi mekanın aydınlatma sponsorluğunu TEPTA üstlendi.

5 kattan oluşan Barın Han,  TEPTA Aydınlatma’nın temsilciliğini yürüttüğü Linealight Group markalı spot armatürler ile aydınlatıldı. Çok yönlü açıları ve kolay kurulum özelliği ile dikkat çeken Linealight Group spot armatürler, parlama önleyici filtreleme sistemi ile sanat mekanları için en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.

Çemberlitaş’ta yer alan han, Emin Barın’ın hayatta olduğu dönemde sanatçıların her hafta Perşembe günleri bir araya geldiği toplantılar ile birçok sanatçının yolunun geçtiği ve üretimine etki eden bir mekan. Burada ortaya çıkan sergi, geçmiş ve bugün arasında bir bağ kurmayı amaçlıyor. Sergi 19 Eylül-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Çemberlitaş Barın Han’da ziyarete edilebilir.

Genç sanatçılara aydınlık bir destek: SAHA Studio

Türkiye’nin sanat üretimini destekleyen SAHA Derneği, sanatçı ve küratörlere yönelik bir stüdyo programı başlatarak, yeni bir mekân kurdu. Yeni kurulan mekân, “SAHA Studio”nun aydınlatmasını TEPTA üstlendi.

Türkiye çağdaş sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmayı amaçlayan ve bu doğrultudaki projelere karşılıksız destek veren SAHA Derneği, SAHA Studio açılışını gerçekleştirdi. Çeşitli ülkelerden ve alanlardan sanatçıların üretim, araştırma ve etkileşim ortamlarını geliştirmeye odaklanacak olan SAHA Studio’nun aydınlatmasını TEPTA üstlendi. Uzun yıllardın İstanbul Modern’in yanında pek çok geçici sanat ve kültür etkinliğine karşılıksız destek sağlayan TEPTA, bir kez daha sanata  ve sanatçıya verdiği değeri bu güzel işbirliği ile öne çıkarmış oldu.

Beyoğlu, Sıraselviler Caddesi üzerinde yer alan SAHA Studio, 350 metrekarelik alanda çalışmalarını sürdürecek. Mimar, Zeynep Tümertekin tarafından projelendirilen, SAHA Studio’nun tüm genel aydınlatmasını gerçekleştiren TEPTA, projede toplam 70 adet ray spot kullandı. 18 Wolt ve 3000 Kelvin değerindeki spotlar, LED teknolojisine sahip. Sıcak-beyaz bir ışık yayan spotlara, lineer armatürler eşlik ediyor.

SAHA Derneği, sanatçı, küratör ve eleştirmenleri ağırlayacağı bu mekân ve programla mevcut ekosistemin ihtiyaçlarına cevap verip, sanat profesyonellerinin küresel ağlarla bağlarını güçlendirmeyi hedefliyor. Dernek, proje kapsamında sanatçılara çalışma ortamı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için üretim, araştırma ve sunum bütçesi sağlayacak. Bunun yanında altı aylık program boyunca danışmanlık, geri bildirim, yurt dışı seyahat ve birlikte öğrenme programları düzenlenecek.
Contemporary Istanbul “Recent Acquisitions” sergisinde TEPTA desteği

Bu yıl 14.’sü düzenlenen Contemporary Istanbul,  içerisinde yer alan ve küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği Recent Acquisitions sergisi, son yıllarda Türk koleksiyoncuların koleksiyonlarına kattığı eserlere yer veren ve aynı zamanda Türkiye’deki koleksiyoncuların eğilimleri, yönelimleri, tercihleri ve arayışları konusunda ipucu veren önemli bir sergi oldu. Bu arayışların ve yönelimlerin bir tür dökümünü görebildiğimiz bu serginin 400 metrekareye yayılan alanı TEPTA’nın profesyonel ürünleri ile aydınlatıldı.

Sergide yer alan 41 koleksiyonerin son dönemde edindikleri 78 çağdaş sanat eseri kusursuz bir aydınlatma kalitesi ile buluştu. Linealight Group markalı spot armatürler çok yönlü açıları ve kolay kurulum özelliği ile dikkat çekti ve parlama önleyici filtreleme sistemi ile sanat mekanları için en çok tercih edilen ürünler arasında yerini aldı. TEPTA fuar süresince Art of Light temasıyla fuar izleyicilerini ağırladı.

 Erdil Yaşaroğlu’nun, Oyun sergisi TEPTA ile aydınlandı

Sanatçı Erdil Yaşaroğlu’nun ilk kişisel sergisi olan  “Oyun”da yer alan ve 3 Eylül’den itibaren sekiz hafta süresince Yapı Kredi bomontiada’ya konuk olan heykeller TEPTA ile aydınlanıyor.

Aslen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden lisans derecesine sahip bir sanatçı olan ve bugüne kadar mizah alanındaki çalışmaları ve karikatürleriyle yaşamlarımızda olan Erdil Yaşaroğlu ilk kez çizimlerindeki karakterleri üç boyutlu heykeller olarak gün ışığına çıkarıyor.

Kampüsün farklı noktalarında konumlanan ve Yapı Kredi bomontiada’nın kapalı ve açık mekanlarını kendine bir oyun alanı olarak seçen heykeller, aynı zamanda mekânı ziyaret ediyormuş, sevdikleri köşelerde oturuyormuş, ortamın keyfini çıkartıyormuş gibi Ekim ayının sonuna dek görülebilirler. Serginin yanı sıra, sergi süresince Yapı Kredi bomontiada’nın disiplinler arası programı ile paralellik gösterecek konuşma ve atölye programları da bu proje ile birlikte planlandı.

Oldukça büyük ebatlı ve konumları ile zorlayıcı olan bu dış mekan eserlerinin ve iç mekanda yer alan özel sergi alanının tümünün aydınlatılmasında TEPTA’nın profesyonel ürünleri kullanıldı. Projeyi sunan BüroSarıgedik, İletişim ajansı ArtıPR ve Yaşaroğlu ile birlikte TEPTA proje ekibinin birlikte gerçekleştirdiği çalışmalarla, her bir eserin en çarpıcı biçimde aydınlanması hedeflendi. Uygulama için sahadaki destek bomontiada ekipleri tarafından sağlandı.
The Circle ile Genç Mimarlar Seçkisi & Sergisi

Türkiye’nin yaratıcı genç mimarlarının katılımı için The Circle tarafından düzenlenen GEMSS – Genç Mimarlar Seçkisi & Sergisi Eylül ayında kapılarını açtı. Serginin açılış gecesi aydınlatma sponsorluğunu da daha önce mekanın kalıcı aydınlatma sponsorluğunu üstlenen  TEPTA, üstlendi.

The Circle’ın bahçesine TEPTA Aydınlatma’nın temsilciliğini yürüttüğü Linea Light Group’un Marge isimli tasarımı ve Oh! Mars ürün ailesi yerleştirildi.  İlgi çekici şekli ile Marge tasarımı, toz ve su sıçramalarına karşı yüksek koruma seviyesine sahip. Minimal ve şık bir tasarıma sahip, parlak bir küre olarak tasarlanan Oh! Mars ürün ailesi ise açık hava mekanlara zariflik katıyor.

The Circle’ın 40 yaş ve altındaki genç mimarları ön plana çıkartarak, ulusal ve uluslararası ölçekte seslerini duyurabilmelerini sağlayan bir platform olma misyonuyla yola çıkan GEMSS’in 2019 seçkisi ve sergisi Sait Ali Köknar küratörlüğünde düzenleniyor.  12 Ekim tarihine dek The Circle’da ön gösterimi yapılacak sergi 1-30 Haziran 2020 tarihleri arasında Londra Mimarlık Festivali kapsamında RIBA’da sergilenecek.

“İçimdeki Çocuk” TEPTA ile aydınlanıyor

Abdülmecid Efendi Köşkü, 16. İstanbul Bienali süresince Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Osmanlı’nın son döneminin önemli yapılarından biri olan Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan oluşturulan “İçimdeki Çocuk” isimli seçkinin aydınlatmasını TEPTA üstlendi.

Resimden fotoğrafa, heykelden yerleştirmeye çok farklı teknikler ve malzemelerle üretilmiş yapıtların sergileneceği “İçimdeki Çocuk” adlı sergi ile geçmişin izlerini taşıyan Abdülmecid Efendi Köşkü’nün cephe ve iç mekan aydınlatmasını yapan TEPTA, özel projelendirilen mekanda genel alanların yanında giriş ve bahçe gibi özel alanlara yönelik aydınlatma çözümleri de sağladı. Açılış gecesindeki büyülü atmosfer için de TEPTA tercih edildi.

17 Eylül – 10 Kasım tarihleri arasında izlenebilen “İçimdeki Çocuk” seçkisi, Türkiye’den ve dünyadan ülkemizde ilk kez sergilenen birçok yapıtı bir araya getiriyor.

Biçim ve Biçim Verenler: Çağdaş Çek Tasarımı Sergisi Ankara’da

Shape and Shapers / Biçim ve Biçim Verenler: Çağdaş Çek Tasarımı Sergisi, 27 Eylül – 30 Ekim 2019 tarihleri ​​arasında Ankara’da Tereza Porybna küratörlüğü ile Cermodern’de düzenleniyor. TEPTA Aydınlatma serginin ana sponsorları arasında.

Geleneksel Çek camcılığını çağdaş tasarım ve çizgilerle buluşturarak global anlamda büyük ün sağlayan, gerçekleştirdiği aydınlatma heykelleri ve yerleştirmeleri konusunda dünya çapında öncü olan Lasvit markasının Türkiye’deki tek temsilcisi TEPTA, bu organizasyona Lasvit’in aydınlatma tasarımları ile katılıyor.

Rony Plesl tasarımı Uovo, Arik Levy tasarımı Crystal Rock, Nendo / Oki Sato tasarımı Inhale ve Groving Vases isimli ürünlerin yanı sıra Jan Plechac ve Henry Wielgus’un tasarladığı ve dünyadaki seçkin opera salonlarındaki klasik avizelerin konturlarının modern bir tasarım anlayışı ve üstün üretim teknikleri ile harmanlandığı Neverending Glory serisinden örneklerin sergileneceği bu Lasvit seçkisi de Ankaralı tasarım severlerle ilk kez buluşacak. Lasvit’in  farklı boyutlarda cam heykellerden oluşan Monster Cabaret koleksiyonunun bir bölümünü de ilk kez Biçim ve Biçim Verenler sergisinde izleyici karşısına çıkacak.

28 yıldır, kültür ve sanat mekanlarının en doğru şekilde aydınlatılması gerektiği felsefesi ile hareket eden, gerek teknik gerekse dekoratif aydınlatma alanında geniş bir ürün seçkisine sahip olan TEPTA Aydınlatma, Türkiye’nin böylesine seçkin sanat organizasyonlarına destek vermekten dolayı mutluluk duyuyor.